Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ινδία: Διπλή πρωτιά στην καθαρή ενέργεια

Το χημικό εργοστάσιο του Τουτικόριν αξιοποιεί τα καυσαέρια μιας γεννήτριας για να παράγει σόδα
Δύο πρωτοποριακά έργα καθαρής ενέργειας μόλις εγκαινιάστηκαν στο νότιο ινδικό κρατίδιο του Ταμίλ Ναντού: το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου και η πρώτη μονάδα που χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα από καυσαέρια για την παραγωγή χρήσιμων χημικών.

Σε ένα χημικό εργοστάσιο στην παράκτια πόλη του Τουτικόριν, μια νέα εγκατάσταση συλλέγει το CO2 από τα καυσαέρια μιας γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος που καίει κάρβουνο. Το αέριο αντιδρά στη συνέχεια με άλλες ουσίες και δίνει τελικά ανθρακική σόδα, περισσότερο γνωστή ως μπέικινγκ πάουντερ.

Είναι η πρώτη στον κόσμο μονάδα κατακράτησης του CO2 που λειτουργεί χωρίς επιδότηση, επισημαίνει το BBC.

Περίπου 60.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι κανονικά θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι θα κατακρατούνται κάθε χρόνο και θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σόδας ή και άλλων χρήσιμων υλικών.

Διαβάστε επίσης:

Το αέριο απομονώνονται από τα καυσαέρια με τη βοήθεια ενός νέου, πατενταρισμένου χημικού, το οποίο αναπτύχθηκε από την ινδική Carbonclean Solutions σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου και με χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση.

Η εταιρεία παραδέχεται ότι η νέα τεχνική δεν μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε όμως να συνεισφέρει στην προσπάθεια απορροφώντας το 5-10% των εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από το χημικό εργοστάσιο του Τουτικόριν, η νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του Καμούθι ξεκίνησε να παράγει ρεύμα που αρκεί για την ηλεκτροδότηση 150.000 νοικοκυριών.

Είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, με πάνελ που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και παράγουν συνολικά 650 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία Adani, η οποία περιέργως δεν πιστεύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ινδίας.

Η ίδια εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα γιγάντιο ορυχείο λιθάνθρακα στην Αυστραλία για να φέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε ακόμα 100 εκατομμύρια Ινδούς.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Lemmy
 

1 σχόλιο:

  1. η ινδια ηταν το τελευταιο μερος που διεφυγαν οι απατηλες υποσχεσεις για κερδη , της ENRON .
    ειχαν λεει φτιαξει ενα εργοστασιο ηλεκτρισμου ( για να ρουφαει ο πλουτος της δυσης κερδη απο την ανατολη ) , μεγαεργοστασιο , το οποιο ομως ηταν φτιαγμενο για να εντυπωσιασουν τους επενδυτες , αποκρυπτωντας το οτι δεν υπηρχε οικονομικη δυνατοτητα απο τον κοσμο εκει να υποστηριξει το κερδος που ηθελαν να ρουφηξουν οι "προοδευτικοι" δυτικοι .

    καπου εκει αρχισαν οι ερωτησεις , πως προκυπτει το κερδος της enron που παρουσιαζεται υπερεπαυξημενο στα λογιστικα βιβλια ; απο που προερχεται ;

    για να μην σας κουραζω με φλυαριες , υπαρχει σε ντοκυμαντερ, το οποιο για εμενα αποδιδει αρκετα ικανοποιητικα το υφος και το υψος της σαπιλας του επενδυτικου κοσμου και της νοοτροπιας του.


    -ιεροκλοκλο-

    παραλιγο να ξεχασω το λινκ

    https://www.youtube.com/watch?v=Wnc70XK1_6k

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.