Τελευταίες Αναρτήσεις

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη


Αν σας αρέσει ο καφές τότε έχετε και λόγους υγείας για να τον απολαμβάνετε όσο συχνότερα επιθυμείτε. Ιταλική μελέτη υποστηρίζει ότι, όταν παρασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer, ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Ινστιστούτο Δερματοπαθειών της Ρώμης και διαπίστωσαν ότι τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, που έχουν παρασκευαστεί σε συνθήκες υψηλή πίεσης με νερό πολύ υψηλή θερμοκρασίας και χωρίς φιλτράρισμα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

«Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τον ρόλο του καφέ και ειδικότερα της καφεΐνης σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντιφατικά μεταξύ τους. Στόχος μας ήταν να αυξήσουν τη γνώση στο πεδίο αυτό και να παρέχουμε ξεκάθαρα δεδομένα», εξηγεί ο Γεώργιος Πούνης, μέλος της ερευνητικής ομάδας και βασικός συγγραφέας της.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 7.000 άνδρες, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Moli-sani, για τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. «Αναλύοντας τις συνήθειες τους ως προς την κατανάλωση του καφέ και συγκρίνοντάς τα στοιχεία με περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που καταγράψαμε με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώσαμε ξεκάθαρη μείωση του κινδύνου κατά 53% σε όσους έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα», σύμφωνα με τον Δρ Πούνη.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση ελέγχοντας την δράση εκχυλισμάτων καφέ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, σε εργαστηριακά πειράματα. Συγκεκριμένα, έλεγξαν εκχυλίσματα που περιείχαν καφεΐνη ή δεν όχι. Μόνο τα εκχυλίσματα με καφεΐνη μείωναν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, όπως και την ικανότητά τους να δίνουν μεταστάσεις.

«Παρατηρώντας τα καρκινικά κύτταρα μπορέσαμε να αποφανθούμε ότι οι επωφελείς επιδράσεις οφείλονται κυρίως στην καφεΐνη παρά σε πολλές άλλες ουσίες που περιέχει ο καφές», λέει η Μαρία Μπενεντέττα Ντονάτι, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεταγραφική Ιατρικής.

Και η Λισια Ιακοβιελλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας συμπληρώνει ότι «αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από τη μελέτη είναι ότι έγινε σε ιταλικό πληθυσμό. Η προετοιμασία του καφέ γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο: σε υψηλή πίεση με υψηλής θερμοκρασίας νερό και χωρίς φιλτράρισμα. Η μέθοδος αυτή, διαφέρει πολύ από άλλες τεχνικές παρασκευής καφέ σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να διαφέρει η συγκέντρωση των βιοενεργών συστατικών στο τελικό προϊόν που καταλήγει στο φλιτζάνι μας. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετήσουμε ακριβής αυτή την πτυχή, δηλαδή τον τρόπο παρασκευής του καφέ. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιταλικού τρόπου ζωής».
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500141177
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Η προτιμηση μας ειναι τα Eλληνικά και όχι τα greeklish.

Δημοσιευουμε κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υποστήριξη.