Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Μπομπ Μάρλεϊ: 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον θρύλο της Ρέγκε


Ο Marley λάτρευε το ποδόσφαιρο τόσο πολύ, που στην κηδεία του ο τραγουδιστής θάφτηκε τόσο με μια κιθάρα Les Paul, όσο και με μία μπάλα ποδοσφαίρου. Ο Μάρλεϊ έφευγε από το studio που γινόντουσαν οι ηχογραφήσεις όταν υπήρχε διακοπή, και ο Τζαμαϊκανός διεθνής ποδοσφαιριστής Allan Cole έγινε διευθυντής της περιοδείας του.

Ο Trevor Wyatt, ο επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρίας Island Records στην Αγγλία, είπε κάποτε για το ταλέντο του: «Προσπαθώντας να πάρεις την μπάλα από πάνω του … απλά απογοητευόσουν. Επειδή ο Bob ήταν το πρόσωπο που ήταν, η μπάλα πάντα ερχόταν σ ‘αυτόν. Ήταν παίχτης μεσαίας γραμμής και τον αποκαλούσαν «Skipper». Έπαιζε σαν Βραζιλιάνος.»

Οδηγός BMW.



Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Bob οδηγούσε μια BMW Βavaria – όχι επειδή είχε ιδιαίτερη συμπάθεια για το μοντέλο, αλλά επειδή για τον Marley, τα γράμματα σήμαιναν το όνομα της μπάντας του, «Bob Marley & Wailers». Ο «Rastafari» αργότερα εξήγησε, ότι δεν είχε την ανάγκη να οδηγάει ακριβό αυτοκίνητο»,

O Mr World.

Ενώ o Marley ήταν σεβαστός σε όλο τον κόσμο και είναι επίσημα ο πατέρας έντεκα παιδιών (αν και, φημολογείται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα), υπάρχει ένας άλλος λόγος, που μπορεί να θεωρηθεί «Mr World». Έκανε μια σοβαρή σχέση με την Μις Κόσμος 1976, την Cindy Breakspeare, η οποία γέννησε τον βραβευμένο μουσικό Damian Marley. Κομμάτια του Bob Marley όπως το Waiting In Vain, το Turn Your Lights Down Low, και το She Used To Call Me Dada εμπνεύστηκαν εξαιτίας της Cindy.

Τόσο ταλαντούχος.



Όσο εξωφρενικό κι αν φαίνεται, ο Μάρλεϊ κάποτε απολύθηκε επειδή ήταν πάρα πολύ ταλαντούχος και χαρισματικός μουσικός. Το 1973, ο Sly Stone κάλεσε τον Marley και τους Wailers σε 17ήμερη περιοδεία γύρω από τις ΗΠΑ. Αλλά ο Sly αποφάσισε να αναιρέσει τη συμφωνία του μετά από τέσσερις παραστάσεις, αφού όλη η προσοχή του κοινού στρεφόταν στο πρόσωπο του Βob, δείχνοντας αδιαφορία για τον Stone. Έπαιξαν πέντε συναυλίες μαζί – δύο στη Φλόριντα, μία στο Κεντάκι, το Κολοράντο, και το Λας Βέγκας – όπου ο Sly τους ανακοίνωσε το χωρισμό τους.

Στα ιστορικά βιβλία.



Ο Bob Marley και οι Wailers με το άλμπουμ Legend, που ουσιαστικά περιέχει τα καλύτερα κομμάτια τους κατέκτησαν την κορυφή. Είναι το μεγαλύτερο σε πωλήσεις reggae άλμπουμ όλων των εποχών με πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατ ‘εκτίμηση 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2003, κατετάγη 46ο στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone για τα 500 μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί συνολικά 348 μη συνεχόμενες εβδομάδες στο Billboard album chart.

Ένας Super Ήρωας.



O Vincent Ford, φίλος του Μάρλεϊ, δημιούργησε ένα συσσίτιο απόρων στο Trenchtown, το κύριο γκέτο του Κίνγκστον, στην Τζαμάικα (όπου μεγάλωσαν μαζί), και αναφέρεται ως No Woman, No Cry. Ο Marley χάρισε τα κέρδη από τα δικαιώματα των τραγουδιών του (για πάντα) στον Ford, σε μια πρωτοφανή πράξη γενναιοδωρίας, εξασφαλίζοντας την επιβίωση και τη συνεχή λειτουργία του συσσιτίου, μέσα από τους ελέγχους των δικαιωμάτων του, μέχρι το θάνατό του το 2008.

Εργάτης εργοστασίου.



Όταν ο Μάρλεϊ παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του Ρίτα, και μετακόμισε στις μεγαλουπόλεις, δούλεψε στο εργοστάσιο DuPont ως βοηθός εργαστηρίου και στο εργοστάσιο της Chrysler με το ψευδώνυμο «Donald Marley». Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις θέσεις εργασίας του γύρω από την εν λόγω περίοδο δεν είναι απόλυτα σαφείς, αλλά λέγεται ότι στην Chrysler στο Newark ήταν στην πρώτη γραμμή παραγωγής, και αργότερα νυχτερινός χειριστής περονοφόρου οχήματος, κάτι που τον ενέπνευσε στο τραγούδι του, Night Shift το 1976.

Ένα «λευκό αγόρι».



Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο Bob ήταν μαύρος ωστόσο είχε λευκό πατέρα, το οποίο οδήγησε τους ντόπιους του Kingston να τον αποκαλούν «λευκό αγόρι». Ο πατέρας του, Norval Marley, ισχυρίστηκε ότι ήταν καπετάνιος στο Βρετανικό αποικιακό στρατό της Καραϊβικής, το οποίο ήταν ψέμα. Τα μικτά χαρακτηριστικά εξαιτίας της καταγωγής του, είναι ορατά στο δέρμα του προσώπου του, ένα πάντα ευαίσθητο σημείο, αν και είναι ίσως ο λόγος που είχε τέτοια διαλλακτική προσωπικότητα.

Ένας αφοσιωμένος οπαδός.



Ο Bob Marley τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, και η πληγή δεν επουλωνόταν φυσιολογικά. Τελικά, οι γιατροί ανακάλυψαν ένα κακοήθες μελάνωμα – ένα επικίνδυνο είδος καρκίνου – και παρόλο που οι γιατροί συνέστησαν να ακρωτηριαστεί, αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους (ήταν αφιερωμένος στην Ρασταφαρική πρακτική Ital, η οποία τον έκανε και χορτοφάγο).

Το «παράσιτο» της Καραϊβικής.



Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας ο βιολόγος Paul Sikkel, θαυμαστής του Marley αποφάσισε να ονομάσει ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν παράσιτο, με το όνομα του θρυλικού αστεριού της Reggae. Το παράσιτο, το οποίο τρέφεται με το αίμα των ψαριών της Καραϊβικής, ονομάστηκε έτσι ως δείγμα σεβασμού. Ο ίδιος εξήγησε: αυτό το είδος είναι μοναδικό στην Καραϊβική όπως ήταν ο Marley.


 Πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.