Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ποια αντίμέτρα;;;Το ΔΝΤ θα αποφασίζει την ενεργοποίηση των μέτρων και των αντίμετρων.

Φώτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ
Στο χέρι του ΔΝΤ θα βρίσκεται καθώς φαίνεται η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων και των αντίμετρων που συμφωνήθηκαν την Τρίτη με βάση την τριμηνιαία αξιολόγηση στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει μόνιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η λύση που δόθηκε για το ποιός αποφασίζει για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2018 φαίνεται ότι βρέθηκε στο ΔΝΤ το οποίο θα εξετάζει σε τριμηνιαία βάση τις επιδόσεις της οικονομίας και θα αποφαίνεται αν η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα επιτυγχάνεται.

Σε ότι αφορά το 2018 και με δεδομένο ότι θα η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα με το ESM θα υπάρχει συναπόφαση για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων. Το θέμα δεν τελειώνει εκεί.

Μετά την λήξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος το ΔΝΤ θα συνεχίζει την εποπτεία σε τριμηνιαία βάση της ελληνικής οικονομίας με δεδομένο ότι τα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος επιβλήθηκαν από το Ταμείο.

Μάλιστα θα έχει την εξουσία αν το 2019 ή το 2020 η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της να ζητήσει την διακοπή μέρους ή και του συνόλου των μέτρων που εφαρμόζονται.

Οι τελικές αποφάσεις αλλά και οι λεπτομέρειες για το χρόνο και την μορφή της εποπτείας από το ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος αλλά μάλλον δεν θα αλλάξουν και πολύ το βασικό σενάριο αφού η ίδια πρόβλεψη θα υπάρχει και στο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Ταμείο μέσα στο καλοκαίρι.


Τρέχουν για τους εφαρμοστικούς


Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συντονίσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία με την αγωνία να μην δημιουργηθούν «ουρές» της τελευταίας στιγμής που θα καθυστερήσουν την συνολική συμφωνία το οικονομικό επιτελείο συντονίζει από χθες την συγγραφή των νομοσχεδίων αλλά και των υπουργικών αποφάσεων για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

Από την σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ) μέχρι και τις 15 Μαίου όταν θα γίνει η συνεδρίαση όπου θα φανεί αν θα πρέπει να περιμένουμε συνολική απόφαση για την Ελλάδα μέχρι και τις 22 Μαΐου όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα.

Τούτο διότι ακόμη και αν δεν έχουμε μέχρι και τότε συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα είναι κρίσιμο η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει την δόσης των 7 δις ευρώ ώστε να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου.

Στην κατεύθυνση αυτή η σημερινή αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη μέλη θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των νομικών κειμένων σε εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένου να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.


enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.