Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Μαγνητική κάψουλα θα απλοποιήσει την εξέταση του εντέρου.


Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν στην Digestive Disease Week στο Σικάγο μια μαγνητική κάψουλα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η κολονοσκόπηση. Αν και προς το παρόν έχει δοκιμαστεί επιτυχώς μόνον σε χοίρους, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κιθ Ομπστάιν, δημιούργησαν την μαγνητική κάψουλα διαστάσεων 18 χιλιοστών, η οποία εισάγεται πρωκτικά και διαθέτει κάμερα, ενώ μπορεί να πραγματοποιεί με επιτυχία μανούβρες ακριβείας μέσα στο έντερο. Εκτός από διάγνωση, μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες του κλασσικού ενδοσκοπίου, όπως αφαίρεση πολύποδα ή λήψη ιστού για βιοψία.

Η κίνησή της καθοδηγείται από έναν εξωτερικό μαγνήτη, ο οποίος είναι προσαρτημένος πάνω σε ένα εξωτερικό ρομποτικό βραχίονα, που κινείται πάνω από το σώμα του ασθενούς, χωρίς να εφάπτεται στο σώμα του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μαγνητική κάψουλα θα κάνει τις κολονοσκοπήσεις πιο ακριβείς και κυρίως πιο φιλές στον ασθενή, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να παίρνουν την απόφαση να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση. Η κολονόσκόπηση έχει μάλλον κακή φήμη, αλλά μπορεί να σώσει ζωές, ανιχνεύοντας έγκαιρα προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του παχέος εντέρου.

«Αναπτύξαμε αυτή την ρομποτική κάψουλα, προκειμένου να κάνουμε πολύ πιο εύκολο τον έλεγχο του εντέρου τόσο για το γιατρό, όσο και για τον ασθενή», εξήγησε ο δρ Ομπστάιν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.