Σάββατο 13 Μαΐου 2017

San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)


Μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του '60, χαρακτηριστικό δείγμα της ψυχεδελικής ποπ. Υπήρξε ο ύμνος της γενιάς των χίπις. Γράφτηκε από τον ηγέτη των The Mamas & The Papas Τζον Φίλιπς (1935-2001) και το ερμήνευσε ο παιδικός του φίλος Σκοτ Μακένζι (1939-2012). Κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου 1967 για την προώθηση του Φεστιβάλ Ποπ του Μοντερέι (Monterey Pop Festival), του πρώτου πολυήμερου καλοκαιρινού συναυλιακού γεγονότος στην ιστορία της ροκ μουσικής (16-18 Ιουνίου 1967).

Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια αντίτυπα όλα αυτά τα χρόνια. Έφθασε στο Νο4 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών και στην κορυφή του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, ενώ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υιοθετήθηκε ως τραγούδι ελευθερίας και αντίστασης, ενώ ακουγόταν αρκετά κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας το 1968.
 




Το τραγούδι έχει συμπεριληφθεί στα σάουντρακ πολλών ταινιών, όπως Φράντικ του Ρομάν Πολάνσκι (1988), Φόρεστ Γκαμπ του Ρόμπερτ Ζεμέκις (1994) και Ο Βράχος (1996) του Μάικλ Μπέι. Πολλές και οι διασκευές του τραγουδιού, με πιο χαρακτηριστική αυτή των Led Zeppelin, που την παρουσίαζαν στις συναυλίες τους στο μέσο της μεγάλης τους επιτυχίας Dazed and Confused.

Στίχοι

If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're going to San Francisco
You're gonna meet some gentle people there

For those who come to San Francisco
Summertime will be a love-in there
In the streets of San Francisco
Gentle people with flowers in their hair

All across the nation such a strange vibration
People in motion
There's a whole generation with a new explanation
People in motion people in motion

For those who come to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you come to San Francisco
Summertime will be a love-in there

If you come to San Francisco
Summertime will be a love-in there.


https://www.youtube.com/watch?v=P57vbIZfYGw
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.