Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα


Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα
Ο έρπητας ζωστήρας, είναι ένα επώδυνο εξάνθημα του δέρματος που προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα (VZV), που είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφότου ένα άτομο νοσήσει από ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στο σώμα. Συνήθως ο ιός δεν προκαλεί προβλήματα.


Ωστόσο, ο ιός, σε κάποιες περιπτώσεις επανεμφανίζεται, προκαλώντας φουσκάλες και έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας θεωρείται οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς και χαρακτηρίζεται από δερματικές φλύκταινες και πόνο στις νευρικές απολήξεις της επιδερμίδας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα είναι:
Πονοκέφαλος
Συμπτώματα γρίπης
Ευαισθησία στο φως
Φαγούρα, ερεθισμός, μυρμηκίαση, πόνος και εξάνθημα που αρχίζει να αναπτύσσεται στη μία πλευρά του σώματος

Τα στάδια του έρπητα ζωστήρα

Στάδιο 1 (πριν από το εξάνθημα): φαγούρα, τσούξιμο, μούδιασμα ή πόνος αναπτύσσεται στην περιοχή, όπου το εξάνθημα θα αναπτυχθεί τελικά. Διάρροια, πόνοι στο στομάχι, και ρίγη (συνήθως χωρίς πυρετό) συνοδεύουν αυτό το δερματικό ερεθισμό. Οι λεμφαδένες μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Στάδιο 2 (εξάνθημα και φουσκάλες): εξάνθημα, θα αναπτυχθεί στη μία πλευρά του σώματός σας, με φουσκάλες. Το υγρό στις φουσκάλες ξεκινά διαυγές, αλλά τελικά γίνεται θολό. Εάν ένα εξάνθημα επεκταθεί γύρω από τα μάτια, είναι επικίνδυνο. Το εξάνθημα και οι φουσκάλες μερικές φορές συνοδεύονται από έντονο τσούξιμο πόνο.

Στάδιο 3 (μετά από το εξάνθημα και φουσκάλες): πόνος θα αναπτυχθεί στην περιοχή που επηρεάζεται από το εξάνθημα. Αυτός ο πόνος ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια. Η μεθερπητική νευραλγία συνδέεται με ευαισθησία, χρόνιο πόνο, και αίσθημα καψίματος.

Παράγοντες κινδύνου για έρπητα ζωστήρα

Γνωρίστε εάν είστε σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα:


Εάν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως στεροειδή
Εάν έχετε κάνει μεταμόσχευση οργάνου
Εάν έχετε καρκίνο
Εάν έχετε λέμφωμα
Εάν έχετε HIV
Εάν έχετε λευχαιμία



Θεραπεία έρπητα ζωστήρα

-Αντιικό φάρμακο, όπως η ακυκλοβίρη (Zovirax), Valacyclovir (Valtrex), φαμσικλοβίρη (Famvir)

-Παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη για την αντιμετώπιση του πόνου

-Ορισμένα τοπικά αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης και της εξάπλωσης του εξανθήματος

-Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο και έχετε μεθερπητική νευραλγία πρέπει να πάρετε:
Αντικαταθλιπτικά
Τοπικά αναισθητικά, βενζοκαϊνη και λιδοκαΐνη
Αντιεπιληπτικά φάρμακα
Οπιοειδή, όπως η κωδεΐνη, να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνιου πόνου

-Μην καλύπτετε. Αφήστε το εξάνθημα και τις φουσκάλες να αναπνεύσουν.

-Διαλύστε λίγο οξικό αργίλιο σε νερό και εφαρμόστε με μια υγρή κομπρέσα στο εξάνθημα.

-Φτιάξτε μία κρέμα με 78% λοσιόν καλαμίνης με 20% οινόπνευμα, φαινόλη 1% και 1% μενθόλη. Εφαρμόστε αυτήν την αλοιφή για τις φουσκάλες μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα
Εξάπλωση του εξανθήματος που μπορεί να επηρεάσει εσωτερικά όργανα καθώς και συνδέσμους. Απαιτούνται δύο αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα.
Εξάπλωση του εξανθήματος στο πρόσωπο και στον οφθαλμό, δυνητικά απειλεί την όραση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

-Αποφασίστε αν θέλετε να κάνετε το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (Zostavax).

-Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα άτομα.

-Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 50 από ό, τι σε νεότερους ανθρώπους. Οι άνω των 50 ετών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον έρπητα ζωστήρα.

-Κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Η δροσιά του νερού θα βοηθήσει να απαλυνθεί ο πόνος από τον έρπητα ζωστήρα. Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πάρα πολύ κρύο το μπάνιο! Το δέρμα σας θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ακραία θερμοκρασία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο. Και όταν τελειώσετε, στεγνώστε με μια ζεστή πετσέτα. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα λουτρό με πλιγούρι βρώμης ή άμυλο. Σε χλιαρό νερό (όχι κρύο ή ζεστό), το πλιγούρι βρώμης ή το άμυλο θα σας προσφέρει ένα χαλαρωτικό συναίσθημα.

-Χρησιμοποιήστε μια υγρή κομπρέσα.

-Μην χρησιμοποιείτε παγοκύστες!

-Πάντα να πλένετε τις πετσέτες σας, αφού τις χρησιμοποιήσετε, ειδικά όταν έχετε έρπητα ζωστήρα.

-Χρησιμοποιήστε λοσιόν καλαμίνης.

-Χρησιμοποιήστε λοσιόν καψαϊκίνης. Αυτή είναι η ουσία πουν βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά, για να βρείτε ανακούφιση.

-Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο για τις πληγές. Οι πληγές θα στεγνώσουν και θα επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης. Απλά κάντε μια πάστα από 2 μέρη μαγειρικής σόδας (ή καλαμποκάλευρο) με ένα μέρος νερό. Αφήστε την πάστα για περίπου 15 λεπτά, ξεπλύνετε και στεγνώστε με μια πετσέτα. Στη συνέχεια, πλύνετε την πετσέτα όταν τελειώσετε! Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την ημέρα. Να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας.

Οι βιταμίνες για τον έρπητα ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας θεραπεύεται με βιταμίνη C σε ενέσεις σε δόση 3 γραμμάρια κάθε 12 ώρες ενδοφλέβια, συν ένα γραμμάριο από το στόμα κάθε 2 ώρες. Ο πόνος ανακουφίζεται και οι φλύκταινες ξεραίνονται μέσα σε 72 ώρες.

Πολλοί άρρωστοι ανταποκρίνονται και σε ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12, 500 γραμμάρια τη μέρα και καθαρίζουν οι φλύκταινες γύρω στην τρίτη ημέρα. Υψηλές δόσεις βιταμινών ολόκληρου του συμπλέγματος Β από το στόμα απαιτούνται για την θεραπεία των βλαβών των νεύρων. Η θεραπεία συνεχίζεται και μετά την ξήρανση των φλυκταινών.

Η πάθηση μπορεί, επίσης, να αντιμετωπιστεί με υψηλές ημερήσιες προσλήψεις, μέχρι 3 γραμμάρια ημερησίως, του αμινοξέος L-λυσίνη, όμως επιπρόσθετα προς τη χορήγηση των παραπάνω βιταμινών.


emedi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.