Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το τελευταίο ταξίδι

Ο υπερήλικας (104) Αυστραλός επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούντολ μετέβη στην Ελβετία, όπου προέβη σε ευθανασία, καθώς στην πατρίδα του η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει παράνομη | AP Photo
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του υπεραιωνόβιου Αυστραλού επιστήμονα Ντέιβιντ Γκούντολ, να ταξιδέψει στην Ελβετία, για να βάλει εκεί με νόμιμο τρόπο τέλος στη ζωή του. Ο Γκούντολ, ερευνητής περιβαλλοντολόγος και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Περθ, με ειδίκευση στα οικολογικά ζητήματα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με ειδικευμένα περιοδικά.

Ηταν όμως 104 ετών και ήθελε από καιρό να πεθάνει, αλλά όχι και να αυτοκτονήσει. Το κακό γι’ αυτό ήταν ότι η ευθανασία ή, αν προτιμάτε, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει παράνομη και διώκεται τόσο στην Αυστραλία όσο και στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.

Για την ακρίβεια, στην πατρίδα του την Αυστραλία, μόνον η πολιτεία της Βικτόρια νομιμοποίησε πέρσι την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά ο σχετικός νόμος αφενός δεν ισχύει ακόμη (θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου) και αφετέρου αναγνωρίζει το δικαίωμα στον θάνατο μόνο σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.

Αλλά ο Γκούντολ δεν έπασχε από κανένα βαρύ νόσημα -απλά ήθελε να πεθάνει:

«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Το λυπηρό είναι να με εμποδίζουν να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».

Ετσι, μπήκε στο αεροπλάνο για τελευταία φορά και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης υποστήριξης της ευθανασίας Exit International, «πέθανε γαλήνια χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal»...

http://www.efsyn.gr/arthro/teleytaio-taxidi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.