Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Facebook επί πληρωμή...


Το ενδεχόμενο συνδρομητικής έκδοσης εξετάζουν οι υπεύθυνοι του αμερικανικού κολοσσού... Η Facebook Inc. διεξάγει έρευνες αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες για να διαπιστώσει εάν η δωρεάν έκδοση του Facebook ή μια νέα συνδρομητική θα... ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο κοινωνικό δίκτυο.
 
Η εταιρεία έχει μελετήσει μια τέτοια επιλογή στο παρελθόν, αλλά πλέον, μετά τις πιέσεις των νομοθετών για ρύθμιση του κοινωνικού δικτύου, ο Διευθύνων Σύμβουλος και η Διευθύντρια της εταιρείας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν. Όπως αναφέρει το Bloomberg, τώρα υπάρχει περισσότερη εσωτερική δυναμική αν και σχέδια για μια συνδρομητική εκδοχή του δικτύου δεν είναι σταθερά και σίγουρα δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει από καιρό θεωρήσει την ιδέα μιας τέτοιας εναλλακτικής λύσης - να μην αντικαταστήσει το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο του κοινωνικού δικτύου που βασίζεται στη διαφήμιση, αλλά να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο σε όσους έχουν δυσαρεστηθεί από την μαζική επίθεση διαφημίσεων, κάτι που τους δίνει έναν καλό λόγο να φύγουν για πάντα από αυτό.

Η εταιρεία δημιούργησε ουσιαστικά όλα τα έσοδα της πέρυσι (41 δισεκατομμύρια δολάρια), από στοχευμένες διαφημίσεις βασισμένες στα δεδομένα των χρηστών. Μια παλαιότερη εσωτερική έρευνα της εταιρείας είχε δείξει ότι οι χρήστες δεν θα ήταν θετικοί απέναντι σε μια επιλογή συνδρομής, θεωρώντας το Facebook άπληστο, αφού ζητάει χρήματα για κάτι που κάποτε είπε ότι θα ήταν δωρεάν, για πάντα. 

  
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, το Facebook έχει πραγματοποιήσει μια έρευνα αγοράς, για να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας πληρωμένης έκδοσης της πλατφόρμας του. Η εταιρεία εξετάζει ένα μοντέλο που βασίζεται στη συνδρομή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά να μην μοιράζονται τα δεδομένα τους.

Γιατί; O λόγος είναι επειδή το Facebook σκέφτεται ότι το κλίμα των καταναλωτών αλλάζει και η εταιρεία, όντως, αντιμετωπίζει κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης. Τα νέα από τη διαρροή δεδομένων προκάλεσαν ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει το Facebook για να τους προβάλει σχετικές διαφημίσεις και το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει ακόμα ενεργό: πώς μπορούν οι χρήστες να εμποδίσουν την παρακολούθηση που τους μεταμορφώνει σε στόχους διαφήμισης;

Προς το παρόν, η πλατφόρμα μετρά περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Για την εξυπηρέτησή τους, θα μπορούσε να υπάρχει μια έκδοση που θα είναι δωρεάν και θα περιέχει διαφημίσεις, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να υπάρχει μία άλλη, σαν το Spotify ή το Apple Music, που θα τους έδινε τη χαρά της δικτύωσης χωρίς κάθε είδους διαφημιστικό θόρυβο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το Facebook έχει ήδη εξετάσει αυτό το μοντέλο στο παρελθόν, αλλά το απέρριψε για διάφορους λόγους. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά στο σημερινό σενάριο. Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η εταιρεία βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Εάν μια επιλογή για Facebook επι πληρωμή είναι διαθέσιμη στους χρήστες, οι πιθανότητες είναι ότι όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφιερώσουν μία μικρή συνδρομή το μήνα αντί να εγκαταλείψουν εντελώς την πλατφόρμα.

Βέβαια, μια εσωτερική έρευνα αγοράς δεν επιβεβαιώνει και ένα συνδρομητικό Facebook, τη στιγμή που θα μπορούσε απλά να έχει την ίδια μοίρα με προηγούμενα σχέδια που δεν απόδωσαν. Όμως, η εταιρεία θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα από όλους όσους χρησιμοποιούν το δωρεάν δίκτυο. Γι' αυτό αξίζει, κάπου εδώ να θυμηθούμε εκείνη την απάντηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου, η οποία κρύβει μια και τις δύο εναλλακτικές από την έκθεση του Bloomberg: «Θα υπάρχει πάντα διαθέσιμη μια δωρεάν έκδοση του Facebook».

lifo

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.