Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Πετάνε πρώην αστέγους στον δρόμο


Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Στη συμβολή των οδών Στρατηγοπούλου και Βατάτζη στη Νεάπολη Εξαρχείων ζουν τα τελευταία πέντε χρόνια δέκα άστεγοι, φιλοξενούμενοι της Στέγης Αστέγων του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Πευκακίων. Στην πραγματικότητα πασχίζουν να επιβιώσουν, δεν ζούνε.

Αλλοι υπέργηροι, άλλοι σωματικά ανάπηροι, άλλοι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, πάμφτωχοι όλοι εδώ και κάποια χρόνια, ένιωσαν κάποτε ανακουφισμένοι που δεν έπρεπε να μένουν στον δρόμο και η γειτονιά τούς αγκάλιασε.

Στις 18 Ιουλίου του 2018 ένας ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου τους ειδοποίησε -μέσω αντιπροσώπου- πως πρέπει να εγκαταλείψουν το τριώροφο κτίριο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εξωση. Παύση μίσθωσης, τους είπαν.

Μια ένοικος της πολυκατοικίας, υπεύθυνη της στέγης, εξουσιοδοτημένη από τον ιερέα, τους επέδειξε την έξωση η οποία δεν θυροκολλήθηκε καν.

Το έγγραφο είχε τίτλο «Ειδοποίηση περί οριστικής παύσης μίσθωσης» και, απευθυνόμενο προς τους ενοίκους, τους αποκαλούσε «πρώην φιλοξενούμενους, νυν αυθαιρέτως διαμένοντες».

«Παρακαλείσθε όπως εκκενώσετε το κτίριο το αργότερο μέχρι 31 Αυγούστου 2018 για να παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του. Δεδομένου ότι έχετε υπογράψει συμφωνητικό διάρκειας ενός έτους και διαμένετε στον χώρο αυθαίρετα επί τουλάχιστον τρία έτη, παρακαλούμε προς αποφυγή άλλων βημάτων εκ μέρους μας να απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο».

Το έγγραφο που επιδόθηκε στους διαμένοντες ήταν ανυπόγραφο, δεν θυροκολλήθηκε και αναρτήθηκε στον πίνακα μετρητών της ΔΕΗ για λιγότερο από 24 ώρες. Κανείς δεν τους είχε πει επί χρόνια πως διαμένουν αυθαίρετα.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου κτιρίου είναι εξαιρετικά θολό. Πριν εγκατασταθούν εδώ οι σημερινοί του κάτοικοι, ήταν ένα μισοερειπωμένο, εγκαταλειμμένο κτίριο, το οποίο είχε μετατραπεί σε στέκι εξαθλιωμένων ανθρώπων.

Με χρήματα της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε μερική ανάπλαση και συντήρηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης να μοιάζουν ανεκτές.

Οσο μπορεί να το ισχυριστεί αυτό κάποιος για ανθρώπους που μένουν σε 10-15 τετραγωνικά ο καθένας και ενώ πολλοί δεν έχουν καν καθαριστικά υγρά για να διατηρήσουν ένα σχετικό επίπεδο καθαριότητας στον χώρο.

Ως ιδιοκτήτες φέρονται δύο αδέλφια, που φαίνονται να μισθώνουν στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου το ακίνητο.

Σύμφωνα με όσα μας λένε οι κάτοικοι, τα δύο αδέλφια -τα οποία δεν έχει δει ποτέ κανείς- δεν έχουν καν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά που τους άφησε ο πατέρας τους.

Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί πως η συγκεκριμένη εκκλησία, η οποία παρουσιάζεται ως μισθώτρια, έκανε στο παρελθόν συμβόλαια ετήσιας διάρκειας με τους διαμένοντες.

Στα συμβόλαια αυτά, τα οποία φέρονται να έχουν λήξει, για κάποιους υπήρχε και πρόβλεψη καταβολής συμβολικού αντιτίμου 100 ευρώ τον μήνα ως ενοικίου, τα οποία ωστόσο λόγω αδυναμίας οι κάτοικοι δεν τα πληρώνουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ είναι σε ονόματα τρίτα, άσχετα τόσο με το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο όσο και με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.



Ο παππούς κ. Παναγιώτης δεν μιλάει. Τα ελάχιστα χρήματα που έχει από μια μικρή σύνταξη ίσα ίσα φτάνουν για τα φάρμακα: 80% αναπηρία, διαβήτης, καρδιά, μια νεοπλασματική ασθένεια. Τώρα ζει με τον φόβο μη μείνει στον δρόμο | Φωτ: Κώστας Ζαφειρόπουλος

Οι νυν κάτοικοι εδώ και δύο μήνες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, αρνούνται με αξιοπρέπεια να εγκαταλείψουν το σπίτι και να γυρίσουν πάλι στον δρόμο.

«Από την ημέρα που μας έστειλε ο ιερέας το χαρτί της έξωσης, μας απειλεί ότι θα αλλάξει κλειδαριές, θα μας κόψει το νερό και το ρεύμα, ενώ δεχόμαστε και μέσω της υπεύθυνης της στέγης, που είναι και αυτή ένοικος, απειλές περί κατάσχεσης των πραγμάτων μας. Μπορεί γι’ αυτούς να έχουν μηδενική αξία αυτά τα πράγματα, αλλά για μας είναι το βιος μας» μας λένε δύο ένοικοι, πρώην άστεγοι, που πλέον αντιμετωπίζονται ως καταληψίες γιατί δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμά τους για στέγη.

Ο Λουκάς, ημιπαράλυτος, που δεν μιλάει μετά από εγκεφαλικό, ο Φώτης, ο Νίκος, που καπνίζει στο μπαλκόνι κοιτώντας μελαγχολικά τον ουρανό, η κυρία Ελένη που έμενε με τον άνδρα της, ο οποίος απεβίωσε, χρόνια άνεργος, απλήρωτος εργαζόμενος του Αγούδημου, και ο παππούς Παναγιώτης, με 80% αναπηρία από παρά φύση έδρα, που παρουσίασε πρόσφατα και μια νεοπλασματική ασθένεια και με τον οποίο συνεννοούμαστε με νεύματα.

Ο Χριστόφορος ζει εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τεχνικός υπολογιστών επί χρόνια, με δική του εταιρεία, με 37 χρόνια εργασίας στην πλάτη του, χρεοκόπησε, έμεινε άστεγος και τα βράδια βάζει τη «νέα του στολή εργασίας», όπως μας λέει με ένα πικρό χαμόγελο, και ψάχνει στα σκουπίδια.

Φωτ: Κώστας Ζαφειρόπουλος

↳ Ο Χριστόφορος, πρώην τεχνικός υπολογιστών, με δική του εταιρεία, έμεινε άνεργος και άστεγος. Τώρα ζει σε 15 τετραγωνικά μέτρα. Το σπίτι μυρίζει από τα πράγματα που μαζεύει από τα σκουπίδια. Με υλικά που μάζεψε από εδώ και απο κεί κατάφερε να συναρμολογήσει έναν πρόχειρο υπολογιστή. Αυτές τις μέρες έψαχνε μήπως βρει ένα απορρυπαντικό ρούχων σε κάποιο κάδο.

Πριν από λίγες μέρες δακτυλογράφησε μια αναλυτική επιστολή για τα γεγονότα, την οποία κοινοποίησε στο ενοριακό ταμείο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Εάν δεν δύνασθε να εξυπηρετείτε άλλο τη δομή που εσείς φτιάξατε, παρακαλούμε την Αρχιεπισκοπή όπως μεριμνήσει, με όποιον τρόπο θεωρεί αυτή πρέποντα, για τους άστεγους του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου» αναφέρεται στην επιστολή.

«Εχει λήξει η σύμβαση προ πολλού και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θέλει να πάρει το μίσθωμά του πίσω. Διότι η Εκκλησία αδυνατεί να ανταποκριθεί καθώς λόγω της κρίσεως έχουμε πενιχρά έσοδα και σαν παγκάρι και σαν φιλόπτωχο ταμείο. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι ένοικοι στο συγκεκριμένο ακίνητο έχουν και συντάξεις και ένας έχει και σπίτι στη Θεσσαλονίκη, η Εκκλησία μας έχει στοιχεία για όλους. Σαν Εκκλησία δεν πρόκειται να πετάξουμε κανέναν στον δρόμο. Τη διαδικασία την έχει κινήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δεν μπορούμε εμείς να του κάνουμε κάτι. Μας ανεχόταν επί χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πέταγαν φαγητά από τα μπαλκόνια, έκαναν καταχρήσεις και ο ιδιοκτήτης, όταν έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, κίνησε τις διαδικασίες. Πρέπει να επιληφθεί και το κράτος για αυτούς τους ανθρώπους» μας λέει ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Νικολάου, Β. Βολουδάκης.

Η ενορία ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να γίνει ανανέωση του συμβολαίου και επιπλέον πως η Αρχιεπισκοπή δεν στηρίζει τέτοιου είδους δομές.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν Δ23/ΟΙΚ.19061-1457 (ΦΕΚ 1336 Β’/2016), η Αρχιεπισκοπή καθορίζει το πλαίσιο ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους.

Ο Χριστόφορος κοιτάει τους απλήρωτους από την Ενορία λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τώρα τους απειλούν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα | Φωτ: Κώστας Ζαφειρόπουλος

«Η Αρχιεπισκοπή δεν υποχρεώνει κανένα φιλόπτωχο ταμείο να ακολουθήσει αυτές τις προδιαγραφές, απλά δεν τις υποστηρίζει τεχνικά και οικονομικά η ίδια. Με αυτόν τον γνώμονα είχε δημιουργηθεί από την ενορία η δομή που μας παρείχαν μέχρι σήμερα. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ομως οι σχεδιασμοί τους πλέον άλλαξαν», μας εξηγεί ο Χριστόφορος.

Αυτό που επίσης έχει αλλάξει είναι πως εδώ και λίγες μέρες έχει σταματήσει -προσωρινά- και το συσσίτιο της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Σε πλήρη παρακμή βρίσκεται και ένα πολυϊατρείο επί της οδού Ιπποκράτους, το οποίο δημιουργήθηκε με ανάλογο τρόπο από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο Αγίου Νικολάου Πευκακίων. Εχει άραγε πτωχεύσει το φιλόπτωχο ταμείο της συγκεκριμένης ενορίας;

«Εμείς ως ναός μέχρι και τους αναρχικούς έχουμε καλέσει να δούνε τα χάλια που επικρατούν οικονομικά στις εκκλησίες», μας λέει ο πρωτοπρεσβύτερος Β. Βολουδάκης, εμπνευστής μεταξύ άλλων και του πολιτικού κόμματος Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια, στο οποίο συμμετέχει ο γιος του.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δέκα ανήμποροι και ευάλωτοι άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο, με την ανοχή μιας ενορίας η οποία δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης ούτε μισθωτής πλέον του χώρου όπου διαμένουν.

http://www.efsyn.gr/arthro/petane-proin-astegoys-ston-dromo
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.