Σελίδες

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

9 νόστιμα και θρεπτικά σιτηρά δίχως γλουτένη


Η γλουτένη αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής, και αρκετές φορές μοιάζει αδύνατο να προετοιμάσουμε ένα γεύμα που δεν την περιέχει. Πάντως, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη θα πρέπει να την αποφεύγουν.
Η διατροφή δίχως γλουτένη πολύ συχνά περιλαμβάνει την αποφυγή των σιτηρών, ιδιαίτερα των τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτήν. Πάντως, η δίαιτα δίχως γλουτένη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα σιτηρά.
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτή τη σύνοψη των εννέα σιτηρών που δεν περιέχουν γλουτένη. Και το καλύτερο απ’ όλα: η προετοιμασία τους είναι εύκολη, είναι ιδιαιτέρως γευστικά και θρεπτικά.


Αμάρανθος
Ο Αμάρανθος προέρχεται από τη Νότια Αμερική, και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, δοθείσης της ικανότητας του να βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Για ένα πλήρες πρωινό, μπορείτε να συνδυάσετε 1/3 του φλιτζανιού αμάρανθο και ¾ του φλιτζανιού βρώμη δίχως γλουτένη. Προσθέστε λίγο μόλις αλάτι για τη γεύση, και προσθέστε τέσσερα φλιτζάνια νερό.
Αφήστε το μίγμα να βράσει για περίπου μισή ώρα.

Φαγόπυρο το εδώδιμο
Το φαγόπυρο ή μαύρο σιτάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες B. Έχει μία χαρακτηριστική και γεμάτη γεύση και πολύ συχνά σερβίρεται ως χυλός. Για να προετοιμάσετε τον χυλό του φαγόπυρου ζεστάνετέ το σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέστε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, και λίγο αλάτι.

Καλαμπόκι
Τόσο το καλαμπόκι όσο και το αλεύρι καλαμποκιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη και θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης A, τότε η πολέντα είναι η κατάλληλη λύση για εσάς.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγορά είναι γεμάτη με γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια και έτσι ίσως θα είναι πιο σωστό να επιλέξετε κόκκους καλαμποκιού από έναν αγρότη.

Κεχρί
Το κεχρί είναι ένα σιτηρό που δεν περιέχει γλουτένη. Πολύ συχνά παραβλέπεται, και στις ημέρες μας δεν καταναλώνεται τόσο συχνά. Παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά θρεπτικό και εύκολο στην πέψη, αρκετά φθηνό και πλούσιο σε βιταμίνες B και κάλιο. Επίσης, το κεχρί μπορεί να ρυθμίσει το pH του οργανισμού μας και να βοηθήσει έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας οξέων-βάσης ολόκληρου του οργανισμού.
Για να προετοιμάσετε ένα πιάτο προσθέστε 2-3 φλιτζάνια νερό, και μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά για τριάντα λεπτά.
Το κεχρί μπορεί να παρασκευασθεί επίσης και ως πουτίγκα (πουτίγκα κεχριού).

Κινόα (Quinoa)
Η Κινόα, στις ημέρες μας, έχει γίνει ένα από τα πλέον δημοφιλή σιτηρά. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεϊνες και χρησιμοποιείται κατά κόρον από ανθρώπους που δεν καταναλώνουν κρέας ή ζωϊκά προϊόντα.
Μαγειρέψτε ένα φλιτζάνι κινόα με τρία φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά.

Βρώμη (Oats)
Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γεύμα βρώμης. Η βρώμη συγκεντρώνει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Αυτό το σιτηρό δεν περιέχει γλουτένη, αλλά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της, υπάρχει μία πιθανότητα να «μολυνθεί» με γλουτένη, και έτσι θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα που ψωνίζετε θα αναγράφουν στην ετικέτα τους «ελεύθερα γλουτένης».

Ρύζι
Το ρύζι χρησιμοποιείται και καταναλώνεται κατά κόρον εδώ και αιώνες. Είναι πλούσιο σε θειαμίνη και δεν περιέχει γλουτένη. Εάν επιθυμείτε να εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας επιλέξτε ρύζι μπασμάτι, με την διαδικασία πέψης να επιβραδύνεται παράλληλα. Για μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών επιλέξτε καφέ ρύζι – που θα πρέπει να μαγειρευθεί για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό ρύζι.

Sorghum (Κινέζικο Ζαχαροκάλαμο)
Το Ζαχαροκάλαμο δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα άλλα σιτηρά που θεωρούνται ελεύθερα γλουτένης. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι το ζαχαροκάλαμο μπορεί να καταναλωθεί ως σιτηρό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σε αυτή τη μορφή. Παρόλα αυτό το αλεύρι από ζαχαρακάλαμο είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή διάφορων γλυκισμάτων.

Αβησσυνιακή Πόα (Teff)
Η Αβησσυνιακή Πόα είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται συχνότερα στην κουζίνα της Αιθιοπίας. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Ορισμένοι την αποκαλούν το υπερ-σιτηρό καθώς περιέχει πέντε φορές περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)