Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Επίθεση φιλίας Σουλτς σε Τσίπρα


Πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς προσγειωθεί σήμερα στην Αθήνα δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο “Κανένα ελληνικό δράμα, καμία επιστροφή στη δραχμή” (No Greek Drama, No Greek Drachma). Στο κείμενο ο Σούλτς εκφράζει την εμπιστοσύνη τόσο στη νέα κυβέρνηση όσο και προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνει πως “κανείς δεν έχει συμφέρον” από ένα Grexit και πως “αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσει μια θετική ατζέντα  για να κάνει τη χώρα πιο δίκαιη και αξιόπιστη με συνέχιση μεταρρυθμίσεων για να γίνει ισχυρότερη τότε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του”.
 
Στο κείμενό του ο Μάρτιν Σούλτς, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως μετά το γρήγορο σχηματισμό της κυβέρνησης, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη νηφαλιότητα και τον ρεαλισμό. “Το δύσκολο μέρος είναι στην πραγματικότητα τώρα ξεκινάει:  Να κυβερνήσεις μια χώρα και να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των πολιτών, ενώ, την ίδια στιγμή, κάνεις άνοιγμα στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας”, γράφει και συνεχίζει:

“Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν τελείωσε το βράδυ της Κυριακής. Το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας και η δημοσιονομική πίεση συνεχίζει να είναι πολύ δυσανάλογη για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα των πολιτών και τους νομοταγείς, που εργάζονται σκληρά και οι οικογένειές τους υποφέρουν, ενώ την ίδια στιγμή οι πολύ πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να αψηφούν τους κανόνες μέσω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Μεγάλα τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου αγωνίζονται να επιβιώσουν ενάντια στις πελατειακές σχέσεις”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και πιστεύω επίσης πως είναι και ρεαλιστής”, αναφέρει, σημειώνοντας πως έχει γνωρίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ευρωεκλογές.

“Την Κυριακή δεν υπήρξε κανένα ευρωπαϊκό δράμα. Ο Τσίπρας δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, και η ευρωζώνη δεν πρόκειται να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός κ. Τσιπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως για να πετύχει πρέπει να φτάσει σε ένα συμβιβασμό, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. Η Ελλάδα είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Οι πιστωτές της είναι κυρίως θεσμικοί  και η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, ενώ η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όπως και το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρα πρέπει να ενισχύσει αυτή τη δυναμική.

Εάν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση του “όχι σε όλα” τότε η δυναμική του Αλέξη Τσιπρα θα είναι βραχύβια. Αν όμως παρουσιάσει μια θετική ατζέντα για να κάνει τη χώρα του πιο δίκαιη, πιο αξιόπιστη, και αν προωθήσει μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα και η Ευρώπη ισχυρότερη τότε το ευρωκοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)