Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κρίσεις πανικού: Πόσο διαρκούν, ποια είναι τα συμπτώματα.


Περισσότεροι από ¼ όλων των ανθρώπων έχουν βιώσει κρίση πανικού σε κάποιο σημείο στη ζωή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η κρίση πανικού συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς ειδοποίηση και ενίοτε χωρίς λόγο ενώ μπορεί να συμβεί σε στιγμές χαλάρωσης ακόμα και ύπνου. Γράφει ο ψυχολόγος Γιώργος Πανταζόπουλος

Η κρίση πανικού είναι ... ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου και άγχους κατά το οποίο υπάρχει η αρκετά έντονη αίσθηση ότι χάνεται ο έλεγχος (νιώθεις ότι «τρελαίνεσαι») και θα λιποθυμήσεις ή ακόμα ότι θα πεθάνεις. Συνοδεύεται πάντα από σωματικά συμπτώματα και η συχνότητα των φαινομένων ποικίλει από 1 φορά έως πολλές επαναλαμβανόμενες φορές.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι ταχυπαλμία, αίσθηση κινδύνου, φόβος για λιποθυμία ή θάνατο, τρέμουλο, αίσθημα ασφυξίας, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση, ναυτία, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, εξάψεις και μούδιασμα. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε διάστημα 10 λεπτών και έπειτα υποχωρούν ενώ οι κρίσεις πανικού διαρκούν 20-30 λεπτά (σπανιότερα διαρκούν 1 ώρα).
Η εξάντληση και η κούραση εμφανίζονται όταν η κρίση έχει τελειώσει. Ο φόβος, όμως, δεν έχει τελειώσει και το άτομο τρέμει στην ιδέα της επανάληψης της κρίσης πανικού νιώθοντας ανασφάλεια για το καθετί με αποτέλεσμα να απομονώνεται από το περιβάλλον του/της.

Η κρίση πανικού συνήθως οφείλεται σε καταστάσεις έντονου στρες όπου η ζωή μας αλλάζει άλλοτε θετικά όπως ο γάμος, η δημιουργία οικογένειας, αλλαγή περιβάλλοντος, και άλλοτε αρνητικά όπως απόλυση - ανεργία, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα. Τραυματικά γεγονότα και χρόνια συναισθήματα άγχους και φόβου αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας μπορούν να προκαλέσουν κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή η οποία θα εξομαλύνει τα συμπτώματα και ο συνδυασμός της με τη ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα πετυχημένος. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει τη γνώση για τις πραγματικές αιτίες και τους λόγους και προτείνει νέους τρόπους & τεχνικές για την διαχείριση της κρίσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)