Αυτή η φυσική πρωτεΐνη χρησιμοποιείται ως προσθετικό σε πολλές βιομηχανικές τροφές. Η γλουτένη είναι η «κόλλα» του ψωμιού, κυριολεκτικά, καθώς στα λατινικά σημαίνει κόλλα. Πρόκειται για ένα σύνολο αδιάλυτων πρωτεϊνών που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη.
Είναι σύνθεση γλουτεϊνης και γλιαναδίνης, αντιδρά με το άμυλο στο ενδοσπέρμιο των δημητριακών και αποτελεί το κεντρικό ενεργειακό απόθεμα του φυτού που έχει ανάγκη για την ανάπτυξή του. Το ψήσιμο λοιπόν αλλάζει την σύνθεση αυτών των πρωτεϊνών και δίνει ελαστικότητα στις ζύμες.
Η γλουτένη περιέχεται σε μερικά υποκατάστατα του κρέατος όπως τα λουκάνικα και σε διάφορες σάλτσες. Μπορούμε να την βρούμε ακόμα και σε τροφές που δεν το περιμέναμε όπως μπύρα, παγωτό, κέτσαπ, σόγια σος, καθώς επίσης και σε υποκατάστατα του καφέ με βάση το κριθάρι.
Τέλος, μπορούμε να την βρούμε ακόμα και σε ορισμένα φάρμακα. Επομένως η κατανάλωση γλουτένης είναι εμπόδιο για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη που δεν μπορούν να ανεχτούν οποιοδήποτε ποσότητα.
Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανακάλυψη ορισμένων ενζύμων που αν προσληφθούν μαζί με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη να περιορίσουν την ζημιά που προξενεί σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Μέχρι τώρα βέβαια δεν έχει βρεθεί κανένα τόσο δυνατό που να μπορεί να προστατέψει αυτούς που υποφέρουν με κοιλιακάκη προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)