Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιατί τα ζευγάρια πεθαίνουν με λίγη ώρα διαφορά;


Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί οι άνθρωποι, συχνά, πεθαίνουν μέσα σε λίγες ώρες, από όταν αποχωρίζονται το άλλο τους μισό. Όπως αναφέρουν, υπάρχει σχετικό σύνδρομο, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας έντονης φυσικής απόκρισης στη θλίψη.
Συχνά, έρχονται στο φως δημοσιεύματα για ζευγάρια που ήταν χρόνια μαζί και φεύγουν από τη ζωή, με λίγες ώρες -ακόμα και λίγα λεπτά- διαφορά.


 
Συνηθίζεται, τότε, να λέμε ότι η αγάπη μεταξύ των συντρόφων ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή με την καρδιά τους να μένει μισή. Είναι, όμως, όντως δυνατό να πεθάνει κάποιος εξαιτίας της "ραγισμένης" του καρδιάς;
Όπως σημειώνεται σε σχετικό
δημοσίευμα στο Science of Us, δύο επιστήμονες, ο Νικόλας Χρηστάκης από το Harvard και ο Felix Elwert από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, επιχείρησαν να απαντήσουν στο ανωτέρω ερώτημα, πραγματοποιώντας, το 2008, τη μεγαλύτερη και αναλυτικότερη σχετική μελέτη, μέχρι σήμερα.


 
Οι ερευνητές, αφού διαπίστωσαν ότι προηγούμενες ερευνητικές δουλειές είχαν συμπεράνει ότι μέσα στο τρίμηνο μετά τον θάνατο του ενός συντρόφου, οι πιθανότητες να πεθάνει και ο δεύτερος είναι από 30 έως 90%, επιχείρησαν να συγκεκριμενοποιήσουν τα δεδομένα, εξετάζοντας σε διάρκεια εννέα χρόνων 373.189 παντρεμένα ζευγάρια, και ειδικά το πότε και το γιατί έφευγαν από τη ζωή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρατηρήθηκε μία αύξηση 18% στη θνησιμότητα των ανδρών, όταν η σύζυγός τους έφευγε από τη ζωή πρώτη. Ο κίνδυνος για τις γυναίκες έφτανε στο 16%. "Ο θάνατος του συζύγου, για οποιονδήποτε λόγο είναι μια σημαντική απειλή για την υγεία και ενέχει σημαντικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία",
συμπέραναν από κοινού οι επιστήμονες.


Το ερώτημα που προέκυψε είναι "γιατί;"



Σε
δημοσίευμα του NBC, ο γιατρός Lee Lipsental είχε πει, τότε, σχετικά: "Η νούμερο ένα αιτία θανάτου των συζύγων που πενθούν, είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο αιφνίδιος θάνατος -με άλλα λόγια, το σταμάτημα της καρδιάς. Αυτή η κατάσταση, η οποία ονομάζεται takotsubo cardiomyopathy, είναι κοινώς γνωστή ως το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς".

"Η κατάσταση ακολουθεί σχεδόν πάντα μια τραυματική συναισθηματική απώλεια, όπως ο θάνατος ενός συζύγου, γονέα ή τέκνου", ανέφερε η δημοσιογράφος υγείας Linda Dahlstrom από το NBC, επικαλούμενη την Dr Barbara Messinger-Rapport, ειδική της γηριατρικής η οποία σημείωσε: "Προκαλεί πόνο στο στήθος και αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια και πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα κύμα ορμονών που σχετίζονται με την αντίδραση πάλεψε ή φύγε (fight or flight)".



Η παραπάνω εξήγηση φαίνεται να συμφωνεί με τη μεγάλη έρευνα των Χρηστάκη και Elwert, οι οποίοι ανέφεραν πως στις περιπτώσεις που ο σύντροφος που έφευγε πρώτος από τη ζωή έπασχε από μια χρόνια ασθένεια, δεν υπήρχαν τόσο αυξημένες πιθανότητες θανάτου στους πενθούντες.

Το γεγονός ότι οι σύζυγοι είχαν χρόνο να προετοιμαστούν για τον θάνατο (κάτι που ονομάζεται προληπτική θλίψη), ενδέχεται να έκανε τη διαφορά. Η θλίψη της απώλειας ήταν εξίσου μεγάλη, αλλά το σοκ όχι και επομένως, οι σύντροφοι που έμειναν στη ζωή ήταν "προστατευμένοι" από το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς

Πέραν του συνδρόμου αυτού, όμως, υπάρχει άλλη μία πιθανή εξήγηση του φαινομένου ο ένας σύντροφος να ακολουθεί τον άλλο στον θάνατο. Οι Χρηστάκης και Elwert είχαν παρατηρήσει στη μελέτη του 2008, ότι υπήρξε μία σημαντική αύξηση στον κίνδυνο θανάτου των συντρόφων που έμεναν μόνοι, τόσο από οξεία περιστατικά υγείας, η εξήγηση των οποίων συμφωνεί με το ανωτέρω σύνδρομο, όσο και από διαβήτη ή ορισμένες μορφές καρκίνου.


Το τελευταίο δείχνει ότι η πρωτόγνωρη μοναξιά την οποία βίωναν οι σύντροφοι που έχαναν τον σύντροφό τους, εκτός από το σχεδόν κυριολεκτικό σπάσιμο της καρδιάς, μπορεί ως αποτέλεσμα να τους καθιστά πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες. 

Το βέβαιο είναι ότι η εμπειρία δείχνει πως, μετά από μία ζωή σαν ζευγάρι, οι άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν έως και αδύνατο, να προσαρμοστούν σε μία μοναχική ζωή.
 
pathfinder

Επιλογες φωτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)