Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ανοίγει» τα χαρτιά του ο Αλέξης Τσίπρας- Τα μπρος-πίσω για την εκλογή Προέδρου


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες θα ανοίξει τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν απόψε στις 8μ.μ.  – μία μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου των 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - σε ειδική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής.

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού επί του τελικού «πακέτου» των προτάσεων αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην πρωινή σύσκεψη με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το βασικό πλαίσιο αρχών εντός του οποίου θα κινηθούν οι προτάσεις του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την ενίσχυση των  θεσμών άμεσης δημοκρατίας, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, την κατοχύρωση κοινωνικών αγαθών και τη προστασία της εργασίας.
Ως  προς το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια μακρόσυρτη διαδικασία με ορίζοντα την άνοιξη του 2017, οπότε η συζήτηση θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παίρνοντας πιο επίσημο και αποφασιστικό χαρακτήρα. Μέχρι τότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για ευρύ διάλογο με την κοινωνία, τα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, κλπ.

«Μαδώντας τη μαργαρίτα» της προεδρικής εκλογής
Με ερωτηματικό παραμένει αν τελικά ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ποιο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο  Αλέξης Τσίπρας έχει μετατοπιστεί από την αρχική σκέψη για την εκλογή ΠτΔ από το λαό σε μία πιο «μεσοβέζικη» εκδοχή η οποία προβλέπει εκλογή προέδρου από τη Βουλή (με πλειοψηφία 180 βουλευτών όπως προβλέπεται σήμερα ή κατ’ άλλους με πλειοψηφία 2/3) και αν αυτή δεν καταστεί εφικτή, τότε να υπάρχει προσφυγή στο λαό.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι δεύτερες σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τις εσωτερικές αντιδράσεις των 53, οι οποίοι με κείμενό τους χαρακτήρισαν «λαϊκισμό» την εκλογή ΠτΔ από τον λαό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τη συγκεκριμένη εκδοχή φέρεται να έχει συστήσει στον πρωθυπουργό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπό το σκεπτικό ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως γνωστόν, ο τελευταίος δεν θέλει α) τη σύνδεση της εκλογής προέδρου με της διάλυσης της Βουλής (αν αυτή καταστεί άγονη)και την πρόκληση πολιτικών εξελίξεων (εκλογές), β) την εκλογή προέδρου από τον λαό. Με άλλα λόγια η πρόταση αυτή συνδυάζει την αποσύνδεση της εκλογής  ΠτΔ από πρόωρες εκλογές, και χωρίς να βγάζει τελείως εκτός κάδρου την εκλογή απ’ το λαό, δίνει μια ευκαιρία στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Προτάσεις και διατάξεις προς αναθεώρηση
Επίσης, μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει - ως κυβερνητική πρόταση ή με την μορφή ερωτήματος - την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας» η οποία εξυπηρετεί τη στόχευση για σταθερές κυβερνητικές θητείες υπέρ των οποίων εκφράστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ενώ υπέρ τάσσεται και η ΝΔ. Η «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας» είναι μια πιο «σφιχτή» εκδοχή της ψήφου δυσπιστίας καθώς δεν οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές αντιθέτως προβλέπεται ότι η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για πρωθυπουργό και νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την ίδια Βουλή.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις διατάξεις που σε αυτό το πρώτο στάδιο, προτείνει να ανοίξουν για την συνταγματική αναθεώρηση, μεταξύ άλλων τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Άλλες εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός αφορούν στην περιστολή των προνομίων των βουλευτών, στην χρηματοδότηση των κομμάτων και βεβαίως την ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών μέσω των δημοψηφισμάτων και μάλιστα με πρωτοβουλία των πολιτών.

http://www.topontiki.gr/article/179018/syntagmatiki-anatheorisi-anoigei-ta-hartia-toy-o-alexis-tsipras-ta-mpros-piso-gia-tin

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)