Το
2016 μας αποχαιρετά γεμάτο επιστημονικές μελέτες οι οποίες έγιναν για
χάρη του έρωτα. Η επιστημονική κοινότητα ρίχτηκε με τα μούτρα στη
δουλειά, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει τα μυστικά του.
Αν, λοιπόν, το 2017 θέλεις να γίνεις ο ζεν πρεμιέ της γειτονιάς ή ένας μετρ του φλερτ, ίσως να πρέπει να κοιτάξεις τα ευρήματα των μελετών που ακολουθούν. Αν από την άλλη έχεις εμπιστοσύνη στην εμπειρία σου και δεν χρειάζεσαι επιστήμονες για να σου ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, να θυμάσαι ότι τα “γράμματα δεν παν' ποτέ χαμένα” όπως λέει και η ελληνική παροιμία.
Φύγαμε, λοιπόν, να δούμε τι αποκάλυψαν οι επιστήμονες για τον έρωτα, τη χρονιά που πέρασε..
Τελικά τα βέλη του έρωτα χτυπάνε ακαριαία ή σταδιακά;
Η απάντηση είναι... και τα δύο. Η αλήθεια είναι πως μόνο ξεκάθαρη δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε την απάντηση, αλλά φαίνεται ότι η όψη του νομίσματος είναι διπλή. Από τη μία υπάρχει ο κεραυνοβόλος έρωτας, δηλαδή ο “μπαμ και κάτω”, και από την άλλη ο αργοπορημένος, ο οποίος καίει κάρβουνο για να πάρει μπρος.Πρώτη μελέτη: Έρωτας, ο βιαστικός
Εδώ που τα πάθη εκφράζονται και τρέχουν πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός.Σύμφωνα με ερευνητές ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, για να ερωτευτεί κάποιος απαιτείται μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine και σύμφωνα με τα ευρήματα, ναι, υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας.
Bonus πληροφορία: Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ο έρωτας ενεργοποιεί 12 εγκεφαλικές περιοχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη, και η ωκυτοκίνη. Πρόκειται για τις ίδιες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λήψη κοκαΐνης.
- Ολόκληρο το σχετικό άρθρο: Πόση ώρα χρειάζεται για να ερωτευθούμε κεραυνοβόλα;
Δεύτερη μελέτη: Έρωτας, ο τεμπέλης
Εδώ που τα συναισθήματα χρειάζονται χρόνο και τα πάθη ξεδιπλώνονται σιγά σιγά. Η οικειότητα και η τριβή θέλουν χρόνο και κόπο.Εδώ συναντάμε τον έρωτα “τεμπέλη” του οποίου τα βέλη έχουν πιάσει δεξιά λωρίδα και απολαμβάνουν το ταξίδι των εμπειριών με το πάσο τους. Σύμφωνα με ερευνητές από το Κολέγιο του Χάμιλτον της Νέας Υόρκης, για να ερωτευτεί κάποιος χρειάζεται παραπάνω από μία ματιά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι ερωτεύονται μέσα από την τριβή και την οικειότητα, ενώ σημειώνουν πως αυτό “το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στη σταδιακή μεταβολή της ελκυστικότητας διά της επανάληψης”. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται παραπάνω από μία, δύο ή και τρεις ματιές.
- Ολόκληρο το σχετικό άρθρο: Κεραυνοβόλος; Ξέρεις για τον αργοπορημένο έρωτα;
Και πες ότι τα βρήκαμε, αλλά στον έγγαμο βίο δυσκολευτήκαμε...
“Όλα του γάμου δύσκολα”, όπως είθισται να λέγεται, μα πριν περάσεις την κόκκινη γραμμή που τραγουδάει και η Θεοδωρίδου, σκέψου το ενδεχόμενο να σώσεις τον γάμο σου ξεκινώντας με κάτι τόσο απλό όσο ένα... ραντεβού. Γυρίζεις κάποια χρόνια πίσω, αρωματίζεσαι μπροστά από τον καθρέφτη και δίνεις ραντεβού με τον σύντροφό σου και ας μένετε στην ίδια στέγη.Έχω απόψε ραντεβού
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν τα ραντεβού μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών, χωρίς την παρουσία παιδιών, σώζουν τον γάμο και μειώνουν έως και 14% τις πιθανότητες του διαζυγίου.Η καθημερινότητα και η ρουτίνα συνηθίζουν να μειώνουν την σπίθα του έρωτα λέει η έρευνα και αυτό που χρειάζεται για την αναζωογόνηση της σχέσης είναι ο κάθε σύντροφος να φροντίσει με τρόπους όπως το κολακευτικό ντύσιμο και ένα ραντεβού τον μήνα, να φανεί ξανά ελκυστικός στα μάτια του άλλου, για να επιστρέψουν οι πεταλούδες στο στομάχι.
- Ολόκληρο το σχετικό άρθρο: Έγγαμος βίος: ένα ραντεβού τον μήνα σώζει τον γάμο
Γιατί πέρα από το μηνιαίο ραντεβού, αυτό που χρειάζεται είναι και ένα “ξεσκούριασμα” στη σεξουαλική ζωή μεταξύ των ζευγαριών, η οποία υποβοηθείται από τις δουλειές του σπιτιού. Όσο περίεργη και αν ακούγεται η ανωτέρω πρόταση, μάντεψε, η επιστήμη μας έχει νέα.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο και καθηγήτρια Δρ Sharon Sassler από το Πανεπιστήμιο του Cornell, η ισότητα στις δουλειές του σπιτιού οδηγεί σε περισσότερο σεξ. Αυτή η μοιρασιά των δουλειών όπως η σημειώνει η Sassler είναι διεγερτική μεταξύ των εταίρων. Και όπως έχει πει η ιστορικός Stephanie Coontz:
"Σήμερα η αγάπη στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα, στις κοινές δραστηριότητες και στα συναισθήματα. Αν και η διαφορά ήταν κάποτε η βάση της επιθυμίας, η ισότητα γίνεται όλο και περισσότερο ερωτική".
Ολόκληρα τα σχετικά άρθρα:
- Τέρμα η γκρίνια: οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό
- Πότε οι δουλειές στο σπίτι οδηγούν σε καλύτερη σεξουαλική ζωή;
Αν είσαι εσύ καλά, είμαι και εγώ
Η ανωτέρω πρόταση ισχύει και μάλιστα παίρνει την βούλα από την επιστήμη.“Το να έχουμε έναν ευτυχισμένο σύντροφο μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, στον ίδιο βαθμό με το να προσπαθούμε να είμαστε οι ίδιοι ευτυχισμένοι”, σημειώνει μία ομάδα ερευνητών από την Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων (APA), έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε φέτος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαπροσωπικών μας σχέσεων, της υγείας μας και της ευτυχίας μας. Ένας ευτυχισμένος σύζυγος μπορεί να προάγει την ευτυχία του συντρόφου του, τόσο σε ψυχικό όσο και σωματικό επίπεδο.
- Ολόκληρο το σχετικό άρθρο: "Αν είσαι εσύ καλά, είμαι κι εγώ"
Lemmy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)