Σελίδες

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Μπίρα με προβιοτικά κάνει καλό στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα

Η χλωμή αφρώδης μπίρα που σχεδίασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και 3,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λίγο κάτω δηλαδή από το 4-6% αλκοόλ των συνηθισμένων μπιρών που κυκλοφορούν στο εμπόριο
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, φαίνεται ότι σκέφτηκαν ερευνητές στη Σιγκαπούρη και σχεδίασαν μια μπίρα πλούσια σε προβιοτικά βακτήρια, με στόχο να βελτιώσουν την υγεία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η 23χρονη ερευνήτρια Αλτσιν Τσαν πειραματίστηκε για σχεδόν έναν χρόνο μέχρι να πετύχει τον κατάλληλο συνδυασμό βύνης, αλκοόλ, λυκίσκου και στελέχους προβιοτικού βακτηρίου, μέχρι να καταλήξει στο αποτέλεσμα που ήθελε.

«Ο λυκίσκος είναι το βασικό συστατικό της μπίρας που εξοντώνει τα προβιοτικά βακτήρια, άρα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο επιβίωσης των προβιοτικών», εξηγεί η ερευνήτρια του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Και προσθέτει πως η μπίρα είναι τόσο δημοφιλές ποτό που πιστεύει ότι το προϊόν της θα βρει πολλούς καταναλωτές πρόθυμους να το δοκιμάσουν. Εξάλλου, όπως λέει, το ίδιο συνέβη με το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά και έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως.

Το προφίλ της «υγιεινής» μπίρας

Η χλωμή αφρώδης μπίρα που σχεδίασε έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και 3,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λίγο κάτω δηλαδή από το 4-6% αλκοόλ των συνηθισμένων μπιρών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ανά 100 ml περιέχει 1 δισεκατομμύριο προβιοτικούς οργανισμούς του λακτοβάκιλλου paracasei L26.

Αν και τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων, ο επιβλέπων καθηγητής Λιου Σάο Κουάν σπεύδει να τονίσει ότι «η μπίρα ειναι απλώς ένα νέο 'όχημα' για την παροχή προβιοτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του καταναλωτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νεαρή ερευνήτρια πριν καταλήξει στην μπίρα είχε πειραματιστεί με καφέ και κρασιά από λίτσι και φρούτα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Κι ενώ η νέα μπίρα με προβιοτικά θα αργήσει να διατεθεί σε ευρεία κατανάλωση, καθώς θα πρέπει να πατενταριστεί και να αποκτήσει όνομα, η Μελίσσα Μακ, ιδρύτρια μιας ομάδας που εργάζεται επάνω στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά δηλώνει ενθουσιασμένη.

«Είναι εξαιρετικά άτοπο να σκεφτούμε τη μπίρα ως κάτι καλό από άποψη διατροφής. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, αλλά νομίζω ότι είναι ένα πολύ συναρπαστικό νέο προϊόν», τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)