Σελίδες

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πέντε σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια.


Ένας όγκος στον εγκέφαλο είναι μια από τις πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν με ένα τεστ στα μάτια, σύμφωνα με οφθαλμολόγους.


Διότι, μπορεί ένα τεστ στα μάτια να αφορά κατά κύριο λόγο το πόσο καλά μπορείτε να δείτε, εντούτοις, θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει μια σειρά από δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις.

Σύμφωνα με το Optical Express, εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν περισσότεροι άνθρωποι έκαναν τακτικές εξετάσεις στα μάτια τους.

“Πολλές ασθένειες συχνά ξεκινούν με ελάχιστα, ή καθόλου εμφανή συμπτώματα, αλλά μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε μια εξέταση ματιών”, δήλωσε ο Stephen Hannan, διευθυντής οπτικών και κλινικών υπηρεσιών στο Optical Express.

Και πρόσθεσε: “Εάν εντοπιστεί νωρίς, η διάγνωση μιας από αυτές τις καταστροφικές ασθένειες μπορεί να είναι σωτήρια (...) Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι ένα τεστ στα μάτια καθορίζει απλά το τι είδους γυαλιά, ή φακούς επαφής χρειάζεται κανείς και, ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς το αναβάλλουν έως ότου η όρασή τους αρχίσει να επιδεινώνεται ή έχει γίνει τόσο φτωχή που επηρεάζει την καθημερινότητά τους (...) Είναι απαραίτητο όμως να κάνετε την σχετική εξέταση κάθε δύο χρόνια όχι μόνο για να ελέγξετε την υγεία των ματιών σας, αλλά και για να ανιχνεύσετε τυχόν αλλαγές και να προλάβετε ασθένειες στα αρχικά τους στάδια”.

Ο Hannan συνέστησε στους ασθενείς να κάνουν οφθαλμική εξέταση τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιες ανησυχίες για τα μάτια τους, ή αν έχουν συχνούς πονοκεφάλους.

Δείτε πέντε σοβαρές παθήσεις που θα μπορούσαν να εντοπιστούν με ένα τεστ στα μάτια:

Διαβήτης

Σύμφωνα με τον οργανισμό Diabetes UK, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. “Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, απώλεια άκρων ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τον θάνατο”, δήλωσε ο Hannan και πρόσθεσε:

“Είναι εύκολο να μην αντιληφθείτε τα πρώιμα συμπτώματα, αλλά μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας στον αμφιβληστροειδή θα εντοπιστεί σε μια εξέταση των ματιών. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς επηρεάζονται, αυτό ονομάζεται 'διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (diabetic maculopathy) και είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας οράσεως”.

Όγκος στον εγκέφαλο

“Ένας οπτομέτρης μπορεί να ελέγξει τα μάτια σας για τυχόν θολή όραση και να παρακολουθήσει μια ενδεχομένως ασυνήθιστη διαστολή της κόρης καθώς και το χρώμα του οπτικού νεύρου (...) Μια συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση του ματιού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ενός όγκου στον εγκέφαλο. (...) Αν κάτι φαίνεται ασυνήθιστο, ο οπτομέτρης θα σας παραπέμψει αμέσως σε νευρολόγο”, είπε ο Hannan.

Καρδιακή νόσος

“Η καρδιακή νόσος σκοτώνει κάποιον στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε τρία λεπτά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιολογίας (...) Ο οπτομέτρης μπορεί να εντοπίσει έναν λευκό δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή (την καθαρή επιφάνεια του ματιού σας), σημάδι που μπορεί να είναι δείκτης υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που είναι κλασικός παράγοντας της στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού επεισοδίου”, λέει ο Hannan.

Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας - ΣκΠ)

“Το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης για τα άτομα με ΣκΚ είναι περίπου 5-10 χρόνια χαμηλότερο από το μέσο όρο, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)”, λέει ο Hannan και προσθέτει:

“Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του οπτικού νεύρου, γεγονός που δημιουργεί ένα συγκεκριμένο ελάττωμα οπτικού πεδίου που ονομάζεται 'scotoma'”.

Υπέρταση

“Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ήταν υπεύθυνη για περίπου 75.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, σύμφωνα με τον οργανισμό Blood Pressure Association”, δήλωσε ο Hannan και συνέχισε:

“Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν υπέρταση μετά από μια οφθαλμολογική εξέταση. Μπορεί να προκαλέσει ρήξη αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος του ματιού, κάτι που εύκολα εντοπίζεται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εξέτασης στα μάτια”.


iatropedia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)