Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Χρόνια κατάθλιψη: Δυσθυμία

Λοιπόν… Τι γίνεται αν η χρόνια κατάθλιψη αναπτυχθεί; Τι συμβαίνει όταν αυτή η εσωτερική δυσφορία, αυτή η θλίψη και η απόγνωση δεν επιλύονται και απλά συνεχίζουν να μας "τραβάνε κάτω" κάθε μέρα; Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μια δυσλειτουργία που ονομάζεται δυσθυμία η οποία είναι κατά κάποιον τρόπο διαφορετική από την κλασική κατάθλιψη και αξίζει να γνωρίζουμε λίγο περισσότερα για αυτή. Συνεχίστε το διάβασμα για να κατανοήσετε αυτό το είδος ασθένειας.

Είναι ένα είδος κατάθλιψης με σημαντικές εκφραστικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, την οποία η πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών την προσδιορίζει με ένα άλλο όνομα: διαρκής καταθλιπτική δυσλειτουργία. Θα σας εξηγήσουμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της:

Είναι μια κατάσταση χρόνιας κατάθλιψης και αποθάρρυνσης. Δεν υπάρχουν περίοδοι που είναι καλύτερες ή χειρότερες αλλά αυτό το αρνητικό συναίσθημα διαρκεί συνήθως περισσότερα από δυο χρόνια.


Αξίζει να γνωρίζετε ότι αυτό το είδος δυσλειτουργίας δεν εξαρτάται από κανέναν «εξωτερικό παράγοντα» και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε από κάποια απώλεια ή από κάποια απογοήτευση για να καταλήξετε σε αυτό το είδος
κατάθλιψης. Η προέλευσή του είναι οργανική και σχεδόν πάντα κληρονομική και γενικότερα επηρεάζει τις γυναίκες.

Συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 21 ετών.
Υπάρχουν πολύ λίγες σοβαρές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα οι πάσχοντες δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους και χρειάζονται καθημερινά βοήθεια για να τρώνε, να ντύνονται… Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είπαμε, κατά τις οποίες η δυσθυμία είναι ιδιαίτερα εμφανής.


Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια κληρονομική πάθηση, το
στρες τείνει να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα της απόρριψης, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πάσχων να πέσει σε μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Η χρόνια κατάθλιψη συνεπάγεται απότομες εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση, αϋπνία, διατροφικές διαταραχές και δυσκολία συγκέντρωσης.
Αν η δυσθυμία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε «κύρια κατάθλιψη» η οποία είναι ακόμη πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή που συνήθως συνοδεύεται από θυμό, οργή ή ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας. Είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια και υποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.


Πώς θεραπεύεται η δυσθυμία;


Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η δυσθυμία είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ζωής μας. Μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά μια καλή ποιότητα ζωής; Φυσικά. Θα μπορέσετε να τα καταφέρετε αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:

Φαρμακευτική αγωγή κατά της κατάθλιψης.
Να ακολουθούμε γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και συνιστάται ακόμη περισσότερο και από την ομαδική θεραπεία.
Να έχετε τακτική ιατρική παρακολούθηση σε όλη σας τη ζωή.
Να έχετε ένα καλό κοινωνικό και προσωπικό κύκλο υποστήριξης.

Πάνω από όλα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η προέλευση της δυσθυμίας είναι κληρονομική και συνεπώς οργανική. Σχεδόν πάντα υπάρχουν μικρές μεταβολές των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης. Αυτό σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή θα είναι αποτελεσματική και χωρίς αμφιβολία η ψυχολογική θεραπεία θα συμβάλλει αρκετά. Ωστόσο, αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να τις ακολουθείτε σε όλη σας τη ζωή. Μπορείτε να απολαύσετε την καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να πάτε στη δουλειά σας και να εκπληρώσετε τα
όνειρα και τους στόχους σας.

Επομένως, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από δυσθυμία θα πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημά τους και να διατηρούν μια καλή εσωτερική δύναμη προκειμένου να κατανοήσουν τι τους έχει συμβεί. Αυτή η ασθένεια πρέπει να ελέγχεται, να αντιμετωπίζεται και πάνω από όλα οι πάσχοντες θα πρέπει να ανακουφίζονται από κάθε πηγή στρες και άγχους καθώς διαφορετικά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση δυσθυμίας.



Θα πρέπει να θυμάστε επίσης ότι αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από αυτήν τη δυσλειτουργία, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε κι εσείς. Λάβετε δράση, μιλήστε με το γιατρό σας και ακολουθήστε τις προτάσεις του. Κάτι ακόμη που θα πρέπει να τονίσουμε είναι η σημασία του να γνωρίζετε πώς να διακρίνετε τη δυσθυμία από την κλασική κατάθλιψη:


Η δυσθυμία παρουσιάζεται συνήθως στην ηλικία των 21 ετών ή και νωρίτερα και είναι μια κατάσταση διαρκούς κατάθλιψης χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ή κάποια προέλευση αυτού του συναισθήματος, αυτής της απογοήτευσης. Διαρκεί από ενάμιση μέχρι και δυο χρόνια και αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχτεί σε μια ακόμη πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης, η οποία μερικές φορές συνοδεύεται από απόπειρες αυτοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)