Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ…


Η λέξη όμηρος προέρχεται από την αρχαία λέξη ὅμηρος [ήδη τον 5ο αι. π.Χ., πβ. Ηροδ. Ἱστ. 6.99.3: καὶ ὁμήρους τῶν νησιωτέων παῖδας ἐλάμβανον], η οποία αρχικά σήμαινε «αυτός που εξαναγκάζεται να ακολουθήσει» και, κατ’ επέκταση, «αυτός που ακολουθεί».

Όμηρος, όμως, είναι επίσης εκείνος ο αιχμάλωτος, που δίνεται ως εγγύηση για να τηρηθούν συμφωνίες, οι οποίες έχουν γίνει, όμηρος είναι και εκείνος, που κρατείται ως μέρος αντιποίνων για συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν…

Στις 6-12-2017, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και συγκεκριμένα στον Α. Παπαχελά, ο τούρκος πρόεδρος Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ τούρκων δήλωσε τα εξής:

«Όταν οι τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, «Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία». Αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».

Ο Ερντογάν, δηλαδή, επαναλαμβάνει με ακρίβεια αυτά ακριβώς, που είχε δηλώσει στις 27-1-2017: «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες, που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα στον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών». Ουδεμία διάψευση υπάρχει.

Στις 17-7-2016 ο τότε υφυπουργός Αμύνης Θ. Βίτσας, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει ότι το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει μόλις την προηγούμενη ημέρα πολιτικό άσυλο ερχόμενοι με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό, καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.

Στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αναφέρονται στις 7-1-2017 και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα”. Αλλά ο ίδιος κι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων, αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα απ’ την ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου… Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα, όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα… Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο».

Στις 30-12-2017 η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εκδίδει απόφαση παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Στις 4-1-2018 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα, οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν». Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώνει ότι υποβλήθηκε άμεσα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση χορήγησης πολιτικού ασύλου «αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».

Στις 13-2-2018 τουρκική κορβέτα εμβολίζει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, το οποίο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφεύγει ακόμα και την βύθισή του, ενώ κατά την αποχώρησή του από την περιοχή ο κυβερνήτης του ερωτάται από την τουρκική πλευρά εάν επιθυμεί να του παράσχουν βοήθεια…

Την 1 Μαρτίου συλλαμβάνονται σε ενέδρα 2 έλληνες στρατιωτικοί στο Έβρο, οι οποίοι φέρονται να έχουν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος. Έκτοτε κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπουλη.

Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος μιλά για ομηρία των δύο στρατιωτικών, ενώ στις 10 Μαρτίου επιμένει στην θέση του αυτή: «Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο».

18 ημέρες αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τα περί ομηρίας δηλώνει ότι «η δήλωση του Πάνου Καμμένου περί ομηρίας των Ελλήνων στρατιωτικών είναι προσωπική άποψη», προσθέτοντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι. Απίθανα πράγματα; Τουλάχιστον.

Στις 14-3-2018 ο νέος υφυπουργός Αμύνης Φώτης Κουβέλης δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Aς κρατήσουμε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Νομίζω ότι ο υπερτροφικός λόγος ο οποίος διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, περί ομηρίας, αιχμαλωσίας ή όλα τα άλλα, δεν υπηρετεί εκείνο το οποίο διεκδικούμε».

Την ίδια ημέρα ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι «εκείνο το οποίο διεκδικούμε και μέχρι στιγμής φαίνεται να το έχουμε εξασφαλίσει, είναι να κρατηθεί η υπόθεση στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Ανδριανούπολης ως μία δικαστική υπόθεση».

Στις 15-3-2018 πραγματοποιείται συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου με τον τελευταίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, να εκφράζει την «έντονη δυσφορία» του, επειδή η διαχείριση τουρκικής πρότασης για «ανταλλαγή» τριών κούρδων συλληφθέντων την παραμονή της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, με τους δυο έλληνες αξιωματικούς κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές έγινε ερήμην του.

Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντωςhttps://anarchypress.wordpress.com/2018/03/26/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b7%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%cf%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)