Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αθωώθηκαν ομόφωνα Ηριάννα και Περικλής


Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου στην πολύκροτη υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε πολυετείς ποινές φυλάκισης βάσει ενός έωλου κατηγορητηρίου.

Όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι αύριο το μεσημέρι.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Σύμφωνα με το σκεπτικό, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο μάρτυρας ο οποίος εντόπισε τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη ελέγχεται για την αξιοπιστία του.

Επίσης, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν αποδείχτηκε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, ούτε είχαν προβεί σε άλλες επιλήψιμες ενέργειες.

Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, οι κοινωνικές συναναστροφές δεν μπορούν να ποικινοποιούνται ούτε και να αποτελούν τεκμήριο ενοχής. Τέλος, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το DNA αποτελεί πληροφοριακό εργαλείο με επικουρική χρήση και δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σε αυτό η απόφαση, πόσο μάλλον όταν το δείγμα που παρουσιάστηκε ήταν ανεπαρκές.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, επικράτησε πανηγυρικό κλίμα στην αίθουσα, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη. Οι συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε κλάματα και οι αλληλέγγυοι που βρίσκονταν εντός κι εκτός της αίθουσας φώναξαν συνθήματα.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων

Κατά την αγόρευσή τους οι συνήγοροι τόσο της Ηριάννας όσο και του Περικλή αποδόμησαν πλήρως τόσο το κατηγορητήριο όσο και την εισαγγελική πρόταση υπέρ της ενοχής των δύο.

Αναφέρθηκαν στο πώς μια "ορφανή" υπόθεση, το σεντούκι με τα όπλα πολύ εντοπίστηκε στην Πολυτεχνειούπολη από έναν άγνωστο έως και σήμερα μάρτυρα που ουδέποτε εμφανίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, "φορτώθηκε" στους δύο νέους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συνηγόρων μετά την σύνδεση των δύο με την μυστηριώδη υπόθεση με τα όπλα, εξυφάνθηκε ένα σαθρά δομημένο κατηγορητήριο, βασισμένο σε ενδείξεις, υποθέσεις και αυθαίρετες επαγωγές, που περιλαμβάνει ακόμα και "στοιχεία" όπως το ταξίδι στη Βαρκελώνη, οι βόλτες σε πάρκο "μακριά από το σπίτι του", στην περίπτωση του Περικλή, και βεβαίως οι προσωπικές σχέσεις με άτομα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στη ΣΠΦ αλλά αθωώθηκαν.

Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν και στο έσχατο αποδεικτικό, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, στοιχείο, το μερικό δείγμα DNA, παρουσιάζοντας συνοπτικά όλα τα επιστημονικά τεκμήρια που παρουσιάστηκαν στο Εφετείο που καταρρίπτουν το πρωτόδικο καταδικαστικό σκεπτικό, με αποκορύφωμα την επιστολή του επί 13 χρόνια επικεφαλής της Δνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, Νικόλαου Ταΐρη, ο οποίος σαφώς σημείωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το εν λόγω δείγμα DNA να ανήκει στη νεαρή πανεπιστημιακό.

Ενοχή είχε προτείνει η εισαγγελέας

Νωρίτερα, στην αγόρευση της η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τόσο της Ηριάννας όσο και του Περικλή.

Η ίδια επί της ουσίας παρουσίασε εκ νέου το σκεπτικό της πρωτόδικης καταδίκης, προβαίνοντας μάλιστα σε εριστικά σχόλια για τα ΜΜΕ που κάλυψαν τη δίκη.

Μεταξύ άλλων επανέλαβε το σκεπτικό ότι η Βαρκελώνη αποτελεί κοιτίδα τρομοκρατικών οργανώσεων, και ως εκ τούτου το ταξίδι στον εν λόγω προορισμό ενοχοποιητικό στοιχείο, ενώ περιέγραψε την πολιτική σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ως πρώτο βήμα για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου.


topontiki
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)