Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Μικρά τα βήματα, βαθύς ο διχασμός για το προσφυγικό


Μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση οι ηγέτες των «28» της Ε.Ε. έφθασαν σε μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Μία συμφωνία, όμως, που περιλαμβάνει «γκρίζες ζώνες», αλλά και σημεία που μένουν να διευκρινιστούν το προσεχές διάστημα. Πήρε αυτό που ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ, επιφυλάξεις από την Ιταλία.


Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε ότι «είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προειδοποίησε ότι η συμφωνία είναι το πιο εύκολο μέρος, καθώς τα δύσκολα έρχονται με την εφαρμογή της.



Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «ιδιατέρως δύσκολη» σύνοδο.  Δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δισ. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

«Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η Βουλγαρία ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για πολιτική κρίση και όχι μεταναστευτική, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του στο μεταναστευτικό. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Μπορίσοφ.

Πέτυχε τους στόχους, κλείνει τα εσωτερικά μέτωπα

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντικά βήματα, αλλά όχι για το τέλος της διαδρομής.
Παραδέχθηκε ότι δεν έχει συμφωνήσει με την Ιταλία για την επιστροφή μεταναστών που έχουν καταγραφεί στη χώρα και δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι η Ιταλία αυτή τη στιγμή ασχολείται κυρίως με την πρωτογενή μετανάστευση.
Προσφέρθηκε να στείλει Γερμανούς συνοριοφύλακες για να βοηθήσει τις χώρες της Ε.Ε. με τα εξωτερικά σύνορά τους, ενώ έκανε σαφή αναφορά στις Σλοβενία και Βουλγαρία.
Η καγκελάριος ρωτήθηκε εάν ο Ζεεχόφερ θα είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή και απάντησε ότι «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένταση στη Γερμανία και αυτό τους οδήγησε σε μία πιο θετική προσέγγιση. Ίσως να μην ήταν τόσο γρήγορες οι διαδικασίες σε διαφορετική περίπτωση».

EUROKINISSI

«Η Γερμανία πήρε μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία βοηθώντας αυτές τις χώρες, τώρα η Γερμανία ζητάει βοήθεια για να αποτραπεί η παράνομη δευτερογενής μετανάστευση» είπε η καγκελάριος για να προσθέσει ότι «η Ιταλία δήλωσε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να φιλοξενήσει κλειστά κέντρα».

Τοποθετούμενη για τις διμερείς συμφωνίες η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι έφθασε σε συμφωνία με συγκεκριμένες χώρες για να επιστροφή μεταναστών μέσω της συμφωνίας του Δουβλίνου με την ευθύνη να περνάει πλέον στην αρμοδιότητα των υπουργών Εσωτερικών για να ολοκληρωθούν τα τεχνικά σημεία. Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να πάρουν πίσω μετανάστες από τη Γερμανία, οι οποίοι είχαν καταγραφεί αρχικά σε εκείνες τις χώρες.

Μεταξύ άλλων η Γερμανία υποσχέθηκε να διεκπεραιώσει σταδιακά τις υποθέσεις επανένωσης των οικογενειών που εκκρεμούν από Ελλάδα και Ισπανία.
Τόνισε, ακόμη, ότι ο γερμανικός νόμος για το άσυλο πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει πιο γρήγορη επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η δευτερογενής μετανάστευση απειλεί τη συνθήκη της Σένγκεν.
Επισήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να ενισχυθούν τόσο ο Frontex όσο και η συνεργασία με χώρες της Αφρικής.

Παραδέχθηκε ότι τα κέντρα κράτησης εντός της ΕΕ θα προκύψουν σε εθελοντική βάση από τη στιγμή που οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αρνήθηκαν να συμμετέχουν, ενώ για όσα θα δημιουργηθούν εκτός Ε.Ε. αυτό θα συμβεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κάλεσε σε στήριξη προς το Μαρόκο για να σταματήσει τη ροή μεταναστών προς την Ισπανία.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αποστολές των σκαφών των ΜΚΟ, τονίζοντας ότι πρέπει να ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες, κάτι που αποτέλεσε καίριο αίτημα της Ιταλίας.
Σημειώνεται ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να κλείνει το εσωτερικό της μέτωπο, ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς Χριστιανοκοινωνιστών ήταν θετικές. Οι αντιπρόεδροι του κόμματος, άλλωστε, μίλησαν για «θετικές ενδείξεις προς τη σωστή κατεύθυνση της Ε.Ε.», ενώ το CSU αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συμφωνία του την Κυριακή.

Αποφύγαμε τους κινδύνους, κέρδη για τη χώρα

Για ικανοποιητικά αποτελέσματα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη και πως δεν μοιράζονται και οι «28» τις ίδιες αξίες.

Πράξεις και όχι λόγια περιμένει η Ιταλία

Από την πλευρά της η Ιταλία, η οποία πίεσε ασφυκτικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εμφανίστηκε ευχαριστημένη κατ'αρχήν με τα όσα συμφωνήθηκαν.
(AP Photo/Olivier Matthys)
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι,ωστόσο αν και δήλωσε «ικανοποιημένος κατά το 70%» τόνισε ότι τώρα περιμένει να δει τα λόγια να γίνονται πράξεις.
Η Ρώμη αναμένεται να κρατήσει σκληρή γραμμή και τις επόμενες εβδομάδες, με τον Τζουζέπε Κόντε να δηλώνει μεν ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος» από τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά άμεσα ανασκεύασε τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να ξεκινήσει «διαδικασίες» σε βάρος εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Θετική αποτίμηση από τη Μαδρίτη

Την άποψη ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το γεγονός πως η «δυτική οδός» δέχεται εντεινόμενη πίεση εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά το πέρας της Συνόδου και της τριμερούς συνάντησης με Ελλάδα και Γερμανία, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα του, αλλά και το Μαρόκο.
«Υπάρχει μια δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερων πόρων στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Μαρόκου», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

(AP Photo/Olivier Matthys)

Διχογνωμία για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Για τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου τοποθετήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η Γαλλία να δημιουργήσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της.
«Αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι χώρα της πρώτης γραμμής» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση. Την πιθανότητα δημιουργίας κλειστών κέντρων στην Ιταλία, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε λέγοντας ότι «το διαψεύδω, ήταν 5 το πρωί, ο κ. Μακρόν ήταν κουρασμένος».
Ο Μακρόν χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα» για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.

Τι φέρνει η συμφωνία

Με λίγα λόγια, για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα, συμφωνήθηκαν τα εξής:
• Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
• Διερεύνηση της πιθανότητας να δημιουργηθούν «κέντρα αποβίβασης» εκτός της Ε.Ε. για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία «θα δώσουν τέλος στο οικονομικό μοντέλο των παράνομων διακινητών». Ωστόσο, οι αφρικανικές χώρες απορρίπτουν την ιδέα να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους χώρους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα γνωστοποίησε ήδη από την Πέμπτη ότι η χώρα του απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας τέτοιων κέντρων υποδοχής εκτός της Ε.Ε. Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετος.
• Εσωτερικά μέτρα ώστε να εμποδίσουν τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να εμποδιστεί η συμφωνία Σένγκεν και να μη θιγούν τα δικαιώματα ασύλου.
• Αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική, ώστε οι χώρες της να αποκτήσουν «ουσιαστική οικονομική μεταμόρφωση», η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες τους να παραμένουν στις πατρίδες τους
• Περισσότερη προσπάθεια για αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε., με αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγε πρέπει να λαμβάνουν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξης.

Αναλυτικά το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων
http://www.efsyn.gr/arthro/mikra-ta-vimata-vathys-o-dihasmos-gia-prosfygiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)