Σελίδες

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Δια-διxτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. (Μέρος Α)


Αδιαμφισβήτητο θεωρείται το γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν τουλάχιστον εφτά "σελίδες" μέσω των οποίων μπορείς να αναπτύξεις ένα είδος διαπροσωπικών σχέσεων ή να θεωρείς πως "συντηρείς" τις ήδη υπάρχουσες φιλίες ή ερωτικούς δεσμούς.
Σε ποιο βαθμό όμως αυτό συμβαίνει και κατά πόσο βλάπτει την ψυχική μας υγεία αποτελεί ένα άλλο διαφορετικό κεφάλαιο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βασιστούμε στην πρώτη κατηγορία. Δηλαδή την επαφή αγνώστων.
Γιατί δημιουργούμε σχέσεις με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα

Οι λόγοι, για τους οποίους ο καθένας επιλέγει να δημιουργήσει μια τέτοιου είδους σχέση, ποικίλουν. Πρώτον, υπάρχει η ψευδής εντύπωση πως ο "χωρισμός" θα είναι πιο εύκολος, αφού δε δημιουργούν, σύμφωνα με τη γνώμη τους, ένα είδος δεσμευτικής σχέσης. Έχουν έντονη πεποίθηση πως μια τέτοιου είδους επαφή, μπορεί να διακοπεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως στην πράξη παρατηρείται έντονη η δυσκολία να αποχωριστείς κάποιον με τον οποίο έχεις μοιραστεί ώρες συζήτησης κι έχεις εκμυστηρευτεί πτυχές της ζωής σου.

Επιπλέον, μπορούμε να αναφέρουμε πως όλοι, μέσα από μία οθόνη νιώθουν ένα είδος ασφάλειας αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν κάποιον και ακόμα τι θα του πουν. Δηλαδή,
το ζήτημα της ντροπής δεν είναι παρόν. Ο άνθρωπος εκ φύσεως δεν αντέχει την αποδοκιμασία επομένως βρίσκει τρόπους με τους οποίους θα εκτεθεί όσο το δυνατό λιγότερο. Στο συγκεκριμένο σημείο, γίνεται φανερή και η έννοια της ματαίωσης. Το υποκείμενο, θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή για να προσεγγίσει κάποιον, θεωρώντας πως αν αρνηθεί τότε η απογοήτευση θα είναι φανερή σε μικρότερο βαθμό.

Επιπροσθέτως, δημιουργώντας μια εικονική σχέση, σημαίνει πως τα στάδια της γνωριμίας συμβαίνουν διαδικτυακά και ουσιαστικά με πληθώρα μηνυμάτων. Σχετικά με αυτό η ανάγκη άμεσης επαφής, κανονίζοντας μια έξοδο, φθίνει. Ο βασικός λόγος συνάντησης, που αποτελεί η γνώση περισσότερων πληροφοριών για το άτομο με το οποίο είσαι σε επαφή, έχει επιτευχθεί από τα πρώτα ακόμα στάδια, για να κρατηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό. Δηλαδή, μιλάμε για ραγδαία βήματα που βλάπτουν παρά εξυπηρετούν τη σχέση.

Συλλήβδην, έχοντας εξαντλήσει πληθώρα θεμάτων και αποκτήσει ο ένας για τον άλλο πολλές πληροφορίες νιώθουν ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι να περιμένουν. Το ενδιαφέρον χάνεται και η "σχέση" σταδιακά διακόπτεται. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως η ταχύτατη γνωριμία μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους αποτελέσματα. Η άμεση επαφή πλέον μπορεί να αποσκοπεί σε άλλες ανάγκες του υποκειμένου. Βασικότερη αποτελεί το σεξουαλικό κομμάτι, το οποίο λείπει ώστε να συμπληρωθεί η υποτυπώδης σχέση που έχει δημιουργηθεί πίσω από δύο οθόνες. Επομένως, τα αποτελέσματα είναι κοινά, καθώς οδηγούν στον τερματισμό της επαφής.


Διαδικτυακές σχέσεις και φόβος

Βασικός παράγοντας που μια σχέση μπορεί να παραμείνει εικονική, είναι και ο φόβος. Ο φόβος για τον άγνωστο που κρύβεται πίσω από τη διακοσμημένη με εντυπωσιακές φωτογραφίες του, συνομιλία. Βιώνοντας δύσκολες εποχές, που χαρακτηρίζονται από περιστατικά βίας και εξαπάτησης είναι λογικό να είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με μία συνάντηση. Είναι αναγκαίο όμως, να εστιάσουμε στον λόγο που ξεκινά μια τέτοιου είδους σχέση παρά τους κινδύνους. Αυτός, δεν είναι άλλος από την μοναξιά που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Παρατηρούμε λοιπόν πως εκκίνηση για τη δημιουργία τέτοιων συμπεριφορών αποτελούν κυρίως εσωτερικά αίτια. Η ανάγκη για επαφή, για συντροφιά, ο φόβος της μοναξιάς. Τα στοιχεία αυτά, δηλώνουν πως το άτομο, οφείλει να δυναμώσει εσωτερικά.

Να μπορεί να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του και να οδηγηθεί σε μια ειλικρινή και αληθινή σχέση. Ακόμα, να κατανοήσει το πόσο το βλάπτει ψυχικά μια τέτοιου είδους κατάσταση. Η αγωνία και η ανάγκη για επαφή που μπορεί να είναι από τη μία μόνο πλευρά μπορεί να δράσουν καταλυτικά στον ψυχικό κόσμο του ατόμου, δημιουργώντας προβλήματα και σε άλλους τομείς της ζωής του. Συμπερασματικά, καταλήγουμε σε αυτό που ο τίτλος αναφέρει. Πως τέτοιου είδους σχέσεις είναι σαν δίχτυα στα οποία μέσα μπλεκόμαστε και θα χρειαστούμε την κατάλληλη βοήθεια για να ξεφύγουμε.


https://www.psychology.gr/psychologia-sxeseon/3073-dia-dyxtiaki-pragmatikotita-kai-pos-epireazei-ton-psyxiko-mas-kosmo-meros-a.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)