Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σκληροί της Κουμουνδούρου κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για περιφρόνηση του ίδιου του του κόμματος. Και αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός εξαρχής επέλεξε να πλαισιωθεί από μία ολιγομελή κλειστή ομάδα.
Την παρέα των συνομηλίκων του που συναντά κανείς στην ιστορική πλέον φωτογραφία, τραβηγμένη το 2002. Αυτή την παρέα που πίνει και γλεντά τα φοιτητικά της χρόνια, δίχως να φανταστεί ότι 13 χρόνια αργότερα, μία στιγμή ανεμελιάς θα γινόταν viral, καθότι εκείνη η φοιτητοπαρέα βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας.
Όταν οι πρωταγωνιστές της βρέθηκαν στους θώκους της εξουσίας, η φωτογραφία εκείνη πήρε επάξια τον τίτλο: «η παρέα που έγινε κυβέρνηση». Η στιγμή που αιχμαλωτίστηκε από την κάμερα απεικονίζει τα ανέμελα χαμόγελα εννέα νέων, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αναμέτρηση των οραμάτων με την πραγματικότητα. Εάν έλεγε τότε κάποιος σε εκείνους τους νέους πως θα εξελίσσονταν μετά από μία 15ετία θα τον θεωρούσαν τρελό.
Κι όμως τα οράματα εκείνης της εποχής εκτόξευσαν εκείνη την παρέα στον ουρανό της συστημικής ένταξης κι όχι της επανάστασης που ονειρευόταν. Κι όλα αυτά στο όνομα του εφικτού. Στο όνομα του εφικτού διολίσθησαν με ευκολία στον άκρατο κυνισμό. Τους ταιριάζουν γάντι οι στίχοι του Βάρναλη: «Aχ, πού σαι, νιότη, που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος!».
Αν πάλι κάποιος δεν διαθέτει ποιητική διάθεση ή βρίσκει τους συγκεκριμένους στίχους ολίγον τι κλισέ, μπορεί να εμπνευστεί από ένα παλιό σύνθημα της ΝΔ στο πλαίσιο καμπάνιας η οποία είχε γίνει στη δεκαετία του ’90 με στόχο τη μαζική εγγραφή κομματικών μελών. «Είσαι φίλος; Γίνε μέλος!». Επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, το σύνθημα μεταλλάσσεται κάπως σε: «Είσαι φίλος; Γίνεσαι υπουργός ή τουλάχιστον πρωθυπουργικός σύμβουλος!».
Γύρω από τη φωτογραφία αυτή υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις. Το κορίτσι που κάθεται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η Μπέτυ Μπαζιάνα. Είναι η Γιούλα Ντούσικου, μουσικός στο επάγγελμα, για την ακρίβεια ταλαντούχα φλαουτίστα, με αρκετές συμμετοχές σε συναυλίες. Η κατά κόσμον Παναγιούλα Ντούσικου το 2010 είχε διοριστεί μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Πλέον, έχει απομακρυνθεί ιδεολογικά από τον αλλοτινό της φίλο. Συζητώντας με φίλους έχει πει για «μετάλλαξη τόσο του Αλέξη, όσο και των άλλων τότε κολλητών της».
Αυτός με τα γυαλιά και τα μακριά μαλλιά δεν είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και σήμερα επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπως θεωρείται. Είναι ο Μιχάλης Χατζηπέτρος, παλαιός σύντροφος και στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Όταν, όμως, ο μετέπειτα πρωθυπουργός συνθηκολόγησε, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, ο φίλος του και ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά τού γύρισε την πλάτη, κόβοντας πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς μαζί του.
Το μαγικό φίλτρο της Κουγιουμτζόγλου
Μένει ένα ακόμα άτομο που δεν έχει λουστεί από τα φώτα της εξουσίας. Αυτή είναι η Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, αρχιτέκτονας αλλά και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε δήλωνε ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα εκφράσει τις ελληνικές θέσεις για τη λειτουργία του ευρώ και όλων των μηχανισμών μέσα στην Ευρώπη». Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, πάλι ως υποψήφια βουλευτής δήλωνε: «Δεν μπορεί να διανοείται κανείς ότι ξαφνικά ήπιαμε το μαγικό φίλτρο και σε μια νύχτα πάψαμε να είμαστε αριστεροί, πάψαμε να βλέπουμε τα πράγματα από την πλευρά των αδυνάτων».
Οι φίλοι εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι η μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα (και η δική τους) δεν θα μπορούσε να συντελεστεί ούτε με το μαγικό φίλτρο του Αστερίξ που ο σημερινός πρωθυπουργός διάβαζε φανατικά πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή του. Όπως και να έχει πάντως, ο Αλέξης έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει την φίλη του, προσφέροντας την υποστήριξή του. Ακόμα, όμως και ως εκλεκτή του δεν μπόρεσε να εκλεγεί βουλευτής.
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επίσης, δεν είχε τύχη στις κάλπες. Υπήρξε και αυτή στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο εκείνη, καθώς είχε ενταχθεί στη Νεολαία του Συνασπισμού. Διετέλεσε, μάλιστα, γραμματέας της οργάνωσης Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Οργάνωσης. Ήταν η ψυχή στις συχνές αποδράσεις της παρέας στη συμπρωτεύουσα, στην οποία τόσο η Ελευθερία όσο και ο Νίκος Καρανίκας έμεναν μόνιμα.
Όλοι μαζί, με τον Αλέξη πάντα στο επίκεντρο, έκαναν κομματικές εκδρομές, συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πήγαιναν από μπαρ σε μπαρ και από καφέ σε καφέ. Το 1997 πήγαν όλοι στην Κούβα, στο πλαίσιο του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Ήπιαν ρούμι και διασκέδασαν στην πλατεία Μαλεκόν με ταμπούρλα.
Μαζί ταξίδεψαν και στην Πράγα, αλλά και στη Γένοβα, όπου και εγκλωβίστηκαν στο Blue Star, το οποίο και μετέφερε 150 Έλληνες διαδηλωτές του ελληνικού κοινωνικού φόρουμ. «Θυμάμαι, κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για το αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, διαβάζαμε Μαρξ, Λένιν, Χέγκελ… Γοητεύτηκα από κείνη την περίοδο», έχει πει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Καρανίκας το είχε πει διαφορετικά: «Όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία, οι άλλοι -οι δεξιοί- διάβαζαν Μαρί Κλαιρ».
Φιλοξενούμενος του Καρανίκα
Την εποχή εκείνη, ο μετέπειτα πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της κομματικής νεολαίας, συνήθιζε να φιλοξενείται στο σπίτι του Καρανίκα στη Θεσσαλονίκη. Από την παρέα δεν έλειπε ποτέ και η «Λιμπερτά». Έτσι συνήθιζαν να φωνάζουν την τωρινή υπουργό Μακεδονίας-Θράκης οι φίλοι της, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρωθυπουργός. Εκείνος ήταν «Τσέ-πρας». Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο Νίκος Καρανίκας παραμένουν μέχρι και σήμερα κολλητοί, γνωστοί ως το δίδυμο της συμπρωτεύουσας.
Το 2006 και οι δύο έσπευσαν στην Αθήνα, για να στηρίξουν τον φίλο τους, όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Παρότι δεν ήταν η πόλη τους, αφισοκόλλησαν όλη την Αθήνα με τον Αλέξη να κρατάει το παζλ της πόλης στα χέρια του. «Μπείτε στο παιχνίδι. Πάρτε την Αθήνα στα χέρια σας». Τον Φεβρουάριο του 2008 είναι και πάλι στην πρωτεύουσα, χειροκροτώντας τον δικό τους Αλέξη που εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΝ με το συντριπτικό 70,41%.
Όταν προέκυψε το ρήγμα Τσίπρα με τον μέντορά του, όσοι βρίσκονται στη φωτογραφία στράφηκαν κατά του Αλέκου Αλαβάνου με μένος που δεν πέρασε απαρατήρητο. «Μου έκανε τεράστια εντύπωση η δουλειά που έβαλαν στην αποδόμηση του Αλαβάνου και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που κατάφερε αυτή η ομάδα στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τον Αλέξη. Έγιναν τεράστιες ασχήμιες τότε και όσοι ήταν στην φωτογραφία συνέβαλαν σε αυτές».
Δεν ήταν όλα ρόδινα
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι οι συντονισμένες επιθέσεις ξεκίνησαν με αφορμή τα ανοίγματα του Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ. Η μαχητική Ελευθερία Χατζηγεωργίου είχε πάντα μία υβριστική διάθεση, η οποία είναι εμφανής και από τα σόσιαλ μίντια. Επιτίθεται με ειρωνεία όχι μόνο σε πολιτικούς αντίπαλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική. Ακόμα και ο πρώην Προέδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δεν ξέφυγε από τα πυρά της.
Πριν μετακομίσει στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ακολουθούσε κατά πόδας τον Αλέξη Τσίπρα για να ενημερώνει τους δημοσιογράφους, είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος σε έναν δήμο 90.000 κατοίκων. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να μην πατήσει πόδι εκεί. «Σε πόσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών συμμετείχε η κυρία Ελευθερία Χατζηγεωργίου από τότε που έγινε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου το 2016;», αναρωτήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Ηλίας Ζάχαρης, προσθέτοντας: «η κυρία Χατζηγεωργίου μας ενημέρωσε στο βιογραφικό της ότι περπάτησε στη Γένοβα και στην Πράγα. Καλό θα είναι να μας ενημερώσει πόσο καιρό έχει να περπατήσει στη Νεάπολη και στις Συκιές».
Πάντως, δεν ήταν όλα ρόδινα στην νέα της ζωή στην πρωτεύουσα. Ζώντας με τον σύντροφό της σε ένα διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, έζησε από πρώτο χέρι την άνοδο της εγκληματικότητας. Το διαμέρισμά στον 4ο όροφο έγινε στόχος διαρρηκτών, όταν το ζευγάρι έλειπε. Οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαβατήριο του ενοίκου.
Συνέχισε, πάντως, να εκτελεί τα καθήκοντά της ως συνεργάτης-συνοδός του πρωθυπουργού. Όπως τότε που έπεισε μία καρκινοπαθή να μην δημιουργήσει σκηνή μπροστά στις κάμερες. Την συμβούλευε να γράψει μια επιστολή με τις σκέψεις της, τα αιτήματά της και να τους τη στείλει, προκειμένου να παραδοθεί σίγουρα στα χέρια του πρωθυπουργού.
Η 60χρονη γυναίκα εξέφρασε τις αμφιβολίες της, καθώς τους πληροφόρησε ότι επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στείλει και πριν από ένα χρόνο. Η νυν υπουργός επέμεινε ότι η επιστολή αυτή τη φορά θα φτάσει στον τελικό παραλήπτη. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του χωρίς παρατράγουδα, αλλά η άτυχη γυναίκα ακόμα περιμένει ένα χρόνο μετά.
Πηγή: slpress.gr
Νεφέλη Λυγερού: Σχετικά με τον Συντάκτη
http://sioualtec.blogspot.com/2019/02/blog-post_598.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)