Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Σχεδιάζουν Μόριες σ’ όλη την Ελλάδα


Οι θάνατοι σε Οινούσες και Μυτιλήνη φανερώνουν τα αδιέξοδα
Άλλη μια τραγωδία συνέβη στο Αιγαίο, σ’ ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, με τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, του τελευταίου μήνα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε ναυτικό δυστύχημα που συνέβη βόρεια των Οινουσών, βρήκαν τραγικό τέλος εφτά άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε είναι παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι 12 επιβαίνοντες της λέμβου, διασώθηκαν από σκάφος της Frontex.

Το περιστατικό αυτό συνέβη τη στιγμή που παρατηρείται το μεγαλύτερο κύμα εισόδου προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Μ. Ασίας. Μόνο τις προηγούμενες τρεις μέρες πάνω από 350 άτομα έφτασαν στη Λέσβο, ενώ πάνω από 150 και 300 πέρασαν στη Χίο και τη Σάμο αντίστοιχα. Θύματα του γεωπολιτικού χάους στη Μέση Ανατολή, θύματα των διακινητών, θύματα των εκβιασμών του Ερντογάν προς την Ευρώπη αλλά και των διώξεων στο εσωτερικό της χώρας του για την κυριαρχία στην πολιτική σκηνή. Την ίδια στιγμή η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρακαλά την Ευρώπη, χωρίς ανταπόκριση, και όσο κυνικό κι αν ακούγεται να περιμένει να έρθει ο χειμώνας για να μειωθούν οι ροές.
 

Το ναυάγιο στις Οινούσες έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά απ’ το θάνατο ενός πεντάχρονου παιδιού, με καταγωγή απ’ το Αφγανιστάν, λίγο έξω απ’ το ΚΥΤ της Μόριας, που πατήθηκε από φορτηγό την ώρα που κοιμόταν σε χαρτόκουτο. Δέκα τρεις χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι στις άθλιες εγκαταστάσεις της Μόριας, 2.000 περισσότεροι από τις αρχές του Σεπτέμβρη, αριθμός τετραπλάσιος από την αρχική πρόβλεψη. Και αυτά παρόλο που έχουν μετακινηθεί 1.500 στη Β. Ελλάδα, στις αρχές του μήνα, και άλλοι 700 είναι σχεδιασμένο να αναχωρήσουν αυτές τις μέρες για Πειραιά, και από εκεί στις «δομές φιλοξενίας» του Ελαιώνα και του Σχιστού της Αττικής, της Θήβας, των Θερμοπυλών και του Κατσικά Ιωαννίνων. Οι μεγάλες δομές της ενδοχώρας ήταν ήδη γεμάτες και έχουν ήδη φανεί οι επιπτώσεις της μετεγκατάστασης όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο – πριν καν αρχίσει να χαλάει ο καιρός. Στη Νέα Καβάλα, στο Κιλκίς, που υποδέχθηκε 1.000 από τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Μόρια, ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τους 2.000. Μεταξύ του και εκατοντάδες που ζούνε σε σκηνές χωρίς βασικές υποδομές.
 

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι ροές συνεχίζονται χωρίς μείωση. Τα νησιά που είναι οι πύλες εισόδου έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους με τραγικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες. Και τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία νέων hot spot, διασπαρμένων σ’ όλη την ηπειρωτική χώρα.

Μοίρασμα του προβλήματος σ’ όλη τη χώρα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 27/9, ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης μπροστά στο πρόβλημα. Το σχέδιο, που αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προβλέπει καμιά διεθνή πρωτοβουλία για το σταμάτημα του πολέμου ή των νέων τούρκικων σχεδιασμών πυροδότησης του πολέμου στη Συρία, αιτία της δημιουργίας των μεταναστευτικών ρευμάτων. Όπως επίσης καμία πρωτοβουλία δεν αποφασίστηκε για την αποσυμφόρηση της χώρας από ένα συνεχές διεθνές πρόβλημα – ένα βάρος που δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά ούτε να το διαχειριστεί.
 

Η κυβέρνηση, έχοντας αποδεχθεί το ρόλο της χώρας ως χώρος υποδοχής και μόνιμης εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων, σχεδιάζει να μοιράσει την επιβάρυνση στις 13 περιφέρειες της χώρας. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους νέους περιφερειάρχες της χώρας, σ’ ευρεία σύσκεψη και ζητήθηκε η συνδρομή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Σύμφωνα μ’ όσα έγιναν γνωστά οι περιφερειάρχες δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν το κυβερνητικό έργο ζητώντας όμως ως προϋπόθεση την ισοκατανομή των προσφύγων στις περιφέρειες της χώρας. Ζήτησαν και αυξημένο ρόλο, χρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση του προβλήματος και την αξιοποίηση ανενεργών ξενοδοχείων στις περιοχές στοχοποιώντας παράλληλα τις αδυναμίες των ΜΚΟ.
 

Σύντομα φαίνεται ότι ολόκληρα χωριά θα «φυτευτούν» από άκρη σε άκρη στη χώρα μεγεθύνοντας ένα ήδη τεράστιο πρόβλημα απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ιερατείου και να τονωθεί η κερδοσκοπική δραστηριότητα κάθε ενδιαφερομένου, τωρινού ή επίδοξου αυριανού.
 

Πηγή: e-dromos.gr


 

Γιώργος Πατέλης: Σχετικά με τον Συντάκτη

http://sioualtec.blogspot.com/2019/10/blog-post_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)