Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ COVID 19


«Όταν γεννηθήκατε, κλαίγατε και ο κόσμος πανηγύριζε. Ζήστε τη ζωή σας έτσι ώστε όταν πεθάνετε, ο κόσμος να κλαίει κι εσείς να πανηγυρίζετε». (γνωμικό της ινδιάνικης φυλής Cherokee.)

Το διάστημα που είχε επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, γίναμε κοινωνοί ειδήσεων που έκαναν λόγο για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εμφάνιση άγριας ζωής κοντά σε κατοικημένες περιοχές και θάλασσες.

Είναι κάτι παραπάνω, λοιπόν, από σαφές το γεγονός της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό κόσμο με τρόπο καταστρεπτικό. Ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι ικανός ο άνθρωπος με τις παρεμβάσεις του να καταστρέψει ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα τον πλανήτη. Με το να βάζουν οι εξουσίες τα μεγάλα μέσα, αυτό που θα καταφέρουν στην ουσία και στην καλύτερη τον περιπτώσεων, θα είναι να επηρεάσουν, μόνο κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που αποτελεί απειροελάχιστο μέρος της μακραίωνης ιστορίας του πλανήτη. Όμως, η αλαζονεία και η ύβρις της εξουσίας, θα καταστρέψει το ανθρώπινο είδος και δυστυχώς και μεγάλο τμήμα των μορφών ζωής, για κάποια περίοδο.

Ο επιλεκτικός «ανθρωπισμός» της κυριαρχίας για την προστασία της ζωής, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη χυδαιότητα, υποκρισία και μια καιροσκοπική πολιτική που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί και να επιβάλλει, τους νέους όρους της εξουσίας για την υποταγή των ανθρώπων.

Η ρητορική της εξουσίας, θα μπορούσε περιπαικτικά να ονομαστεί ως ο Λενινισμός της δεξιάς. Εξ άλλου, κάθε εξουσιαστικό ιδεολόγημα αποτελεί εργαλείο της κυριαρχίας και το οποίο χρησιμοποιεί όποτε κρίνει εκείνη σκόπιμο. Η κομμουνιστική θεώρηση έχει αποδειχθεί το πιο δυνατό χαρτί της κυριαρχίας, όποτε θέλει να διευρύνει την εξουσία της.

Οι πολιτικοί υπηρέτες και σφωγγοκωλάριοι της κυριαρχίας, χρησιμοποιώντας στο δημόσιο λόγο τη ρητορική της ανθρώπινης προστασίας, έναντι κάθε οικονομικού και άλλου κόστους, στην ουσία κατασκευάζουν το άλλοθι που θα χρησιμοποιήσουν στην συνέχεια της μετά covid 19 εποχής και των αλλαγών στην αρχιτεκτονική δομή της εξουσίας.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Γη περιβάλλεται από την ατμόσφαιρα, στα ανώτερα στρώματα της οποίας βρίσκεται το λεγόμενο στρώμα του όζοντος. Το όζον είναι αέριο, μια τριατομική μορφή οξυγόνου. Το όζον είναι αέριο, μια τριατομική μορφή οξυγόνου (το οξυγόνο έχει δύο άτομα [Ο2], το όζον τρία [Ο3]). Αυτό το στρώμα προστατεύει τη Γη από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το όζον, δηλαδή, λειτουργεί σαν μια ομπρέλα που προ­στατεύει από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου.

Αυτή, όμως, η στιβάδα του όζοντος άρχισε να λεπταίνει εδώ και μερικές δεκαετίες, ένα φαινόμενο που θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωροφθο­ρανθράκων (CFC ή φρέον) και βρωμοφθορανθράκων. Οι χλωροφθοράνθρακες είναι χημικές ενώσεις, οι οποίες άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το 1928 σε ψυγεία, κλι­ματιστικά μηχανήματα, ως προωθητικά αέρια σε διάφορα σπρέι, ως διαλύτες και ως καθαριστικά ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Οι αντίστοιχες βρωμιούχες ενώσεις, οι βρωμοφθοράνθρακες, με την εμπορική ονο­μασία Xalon, χρησιμοποιήθηκαν σε γομώσεις πυροσβεστήρων ως πυροσβεστικά μέσα. Επειδή απελευθερώνονται στον αέρα, ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα, καταλήγουν στη στιβάδα του όζοντος, και έπειτα από μια σειρά χημικών διεργασιών, καταστρέφουν το όζον, μειώνοντας το πάχος της στιβάδας. Έτσι δημιουργήθηκε η λεγόμενη «τρύπα του όζοντος», η οποία είναι εντονότερη πάνω από την Ανταρκτική και ανακαλύφθηκε μόλις το 1985. Το όζον καταστρέφεται και από άλλους ρύπους, όπως τα αέρια των κινητήρων των αεριωθουμένων αεροπλάνων. Μια συνολική μείωση του στρώματος του όζοντος γύρω στο 10% μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία, με το να προκαλεί εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξάνει τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, δηλαδή του αέρα που αναπνέουμε τόσο εμείς όσο και κάθε ζωντανός οργανισμός, αποτελεί έναν ακόμη «αόρατο εχθρό» που η κυριαρχία δεν προτίθεται να πολεμήσει για το όφελος της δημόσιας υγείας και της ζωής εν γένει.

Πάνω από το 90% των κατοίκων του πλανήτη μας εισπνέει «τοξικό αέρα» καθιστώντας τη ρύπανση της ατμόσφαιρας τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, προκαλώντας περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως με τα παιδιά να ανήκουν στο τμήμα του πληθυσμού που επηρεάζεται περισσότερο. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ, κάθε μέρα, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο (δηλαδή το 93% των παιδιών) ηλικίας κάτω των 15 ετών εισπνέουν ρύπους και αιρούμενα σωματίδια που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους, ενώ 600.000 παιδιά οδηγούνται στο θάνατο λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικους και άρα απορροφούν περισσότερους ρύπους.

Η περιβαλλοντική ρύπανση σκοτώνει και μάλιστα μαζικά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2012 εξ αιτίας της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται επί πλέον να ενισχύσουν τρεις διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και οι οποίες υποδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως υπεύθυνη για μια σειρά από επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την UNEP, η οποία παρουσίασε τη μελέτη της στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την κλιματική αλλαγή (την πρώτη μετά τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή του Παρισιού COP21) που πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Ναϊρόμπι, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά αίτια την περίοδο 2030-2050 αναμένεται να αυξάνεται κατά 250.000 ανά έτος σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως σχετίζεται με την εν γένει μόλυνση του περιβάλλοντος, όχι μόνο με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι περισσότεροι θάνατοι, που σχετίζονται με τη ρύπανση σημειώνονται, σύμφωνα με την έρευνα, στη νοτιοανατολική Ασία και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με τα αίτια να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χρήσης χημικών, κλιματικής αλλαγής και ελλείψεων στην υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους περισσότερους θανάτους, που συνδέονται με την μόλυνση του αέρα και ακολουθούν η Κίνα και η Νιγηρία.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Υγεία και την Ρύπανση (GAHP), διαπίστωσε ότι η μόλυνση είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στον πλανήτη προκαλώντας το 15% όλων των θανάτων –περίπου 8,3 εκατομμύρια νεκροί.

Μεταξύ των δέκα χωρών με τους περισσότερους θανάτους από την μόλυνση το 2017 –την τελευταία χρονιά που υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία– βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες και τις πλουσιότερες, καθώς και κάποιες από τις φτωχότερες.

Ως προς τον αριθμό των θανάτων από την μόλυνση, η Ινδία και η Κίνα βρίσκονται πρώτες με περίπου 2,3 εκατ. και 1,8 εκατ. αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Νιγηρία, την Ινδονησία και το Πακιστάν. Οι ΗΠΑ έρχονται έβδομες με σχεδόν 200.000 θανάτους.

«Η έκθεση υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η μόλυνση αποτελεί μια παγκόσμια κρίση», είπε η Ρέιτσελ Κούπκα, η εκτελεστική διευθύντρια της GAHP.

«Δεν έχει σημασία πού μένεις. Η μόλυνση θα σε βρει». Τα ποσοστά των θανάτων που συνδέονται με την μόλυνση ήταν υψηλότερα σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου η έλλειψη πόσιμου νερού και ο μολυσμένος αέρας σε εσωτερικούς χώρους είναι βασικές αιτίες θανάτου.

Το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Βόρεια Κορέα είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους (287, 251 και 202 αντίστοιχα).

«Η Ινδία έχει αυξανόμενη μόλυνση από αυτοκίνητα και βιομηχανίες εξ αιτίας της αστικής ανάπτυξης με τις πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και τον μολυσμένο αέρα σε εσωτερικούς χώρους να παραμένουν στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση.

Στον αντίποδα, πέντε χώρες στην Αραβική Χερσόνησο συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα των χωρών στον κόσμο με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από μόλυνση, με το Κατάρ να βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση.

«Ο κίνδυνος της μόλυνσης στην εργασία περιλαμβάνει θανάτους από καρκινογόνα στοιχεία, από το παθητικό κάπνισμα, από σωματίδια, αέρια και καυσαέρια, με την κυρίαρχη αιτία πρόκλησης θανάτων να συνδέεται με την έκθεση στις εκπομπές αμόλυβδης βενζίνης των αυτοκινήτων». Αυτό αναφέρεται στον μόλυβδο που αποθηκεύεται και παραμένει στο έδαφος από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση ευθύνεται για το 40% όλων των θανάτων που συνδέονται με την γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν να βρίσκονται πρώτες στη λίστα (1,2 εκατ. 1,2 εκατ. και 130.000 αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις όπου ζουν, με συνέπεια να χάνουν τη ζωή τους από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά.

«Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι νομίζουμε».

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ότι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.

Το όριο αυτό αφορά όλα τα PM διαμέτρου 10 μικρονίων (PM10) και κάτω, και έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

Ειδικότερα, για τα PM10 είναι 20 μg/m3 ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μg/m3.

Ωστόσο στον Ελλαδικό χώρο η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα), σύμφωνα με την έκθεση.

Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση. Αντίστοιχα, η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.

Με βάση αυτές τις μετρήσεις και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 2.500 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.

Η έκθεση βασίσθηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χειρότερα από αυτά που θέτει ο ΠΟΥ.

Το 11,6% των συνολικών παγκόσμιων θανάτων, οφείλεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας (6,5 εκατομμύρια άνθρωποι), σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ.

Περίπου το 90% των θανάτων αυτών, συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με σχεδόν δύο στους τρεις να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Το 94% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις στις οποίες αυξάνει την ευπάθεια η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος διότι παρ’ ότι δεν την βλέπουμε πάντοτε, αποτελεί αιτία μερικών πολύ συνηθισμένων ασθενειών», σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ στην έκθεσή τους.

Έτσι, το 36% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 35% των θανάτων από ΧΑΠ, το 34% των θανάτων από εγκεφαλικό και το 27% των θανάτων από καρδιοπάθεια οφείλονται στην ρύπανση.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και covid 19

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και την Γκάρντιαν, βρήκαν ότι όσο υψηλότερα στον αέρα είναι τα επίπεδα των επικίνδυνων μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5), που διεισδύουν στους πνεύμονες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα θανάτου από Covid-19. Η έρευνα έγινε σε περισσότερες από 3.000 κομητείες (επαρχίες) των ΗΠΑ σε βάθος 17 ετών.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για μια πιο σοβαρή έκβαση της νόσου Covid-19», επισημαίνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους ακόμη και μια μικρή αύξηση της ρύπανσης σε βάθος χρόνου, μπορεί να κάνει πιο σοβαρές τις επιπτώσεις του κορωναϊού. Όπως είπαν, «οι πόλεις και οι περιοχές με αυξημένη χρόνια ρύπανση, πρέπει να αναμένουν στο μέλλον μεγαλύτερη αναλογία σοβαρών περιστατικών της νόσου».

Τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, τα εργοστάσια, τα τζάκια κ.ά. Η είσοδός τους στον οργανισμό ευνοεί, την πρόκληση φλεγμονής και βλαβών στους πνεύμονες, αλλά και σε άλλα όργανα, εξασθενώντας γενικότερα την άμυνα του οργανισμού και τη δύναμη του να καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς. Η ρύπανση του αέρα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, εμφράγματα και καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες.

Η ρύπανση κάνει τους ιούς πιο θανατηφόρους

Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι η ρύπανση κάνει τους ιούς πιο θανατηφόρους. Έρευνα σε θύματα της νόσου SARS το 2003 είχε βρει ότι οι ασθενείς σε περιοχές με μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση, είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με εκείνους που κατοικούσαν σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο covid 19 είναι παρόμοιος με τον SARS (που προκάλεσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το 2002-2003) και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια κατά την οξυμένη εκδήλωση της νόσου).

Τα δεδομένα για την θνησιμότητα της νόσου COVID-19 δεν είναι ολοκληρωμένα, αλλά προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ασθενών που πεθαίνουν είναι ηλικιωμένοι ή έχουν προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή ή αναπνευστική πάθηση.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. H μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Cardiovascular Research έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν τρία χρόνια, κατά μέσο όρο, συντελώντας σε 8,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 μπορούν να επιφέρουν τοξικές επιδράσεις στα σωματικά μας κύτταρα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκινογένεση ή και μεγάλη ανάπτυξη συνδετικού ιστού στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Eίναι γνωστό ότι στην επιφάνεια του προσκολλώνται άλλα μόρια, όπως μικρόβια, ιοί, βαρέα μέταλλα, βακτήρια, μύκητες, DNA, αρχέγονοι προκαρυωτικοί οργανισμοί και ακάρεα.

Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων, περιορίστηκε στην καταγραφή των επιπτώσεων στην υγεία μόνο από την μόλυνση του αέρα –θαλάσσια, εδαφική και άλλες μορφές ρύπανσης δεν κατεγράφησαν– εκτός από μία καταγραφή για το 2012, όπου αναφέρουμε και την κλιματική αλλαγή. Όπως γίνεται κατανοητό, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και μόλυνση του περιβάλλοντος συνδέονται άμεσα.

Είναι ηλίου φαεινότερο, το γεγονός μιας επιλεκτικής «ανθρωπιάς» που επιδεικνύεται από την κυριαρχία. Τόσο η μόλυνση του αέρα, όσο και η πανδημία covid 19 δεν αποτελούν κάποιον αόρατο εχθρό που μολύνει και σκοτώνει στο πέρασμά του. Είναι αποτέλεσμα του πολιτισμού και της κυριαρχίας. Οι εν λόγω εχθροί έχουν πρόσωπα, ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις και τους αντικρίζεις καθημερινά είτε δια μέσου των πολιτικών υπηρετών τους, τα ΜΜΕ, τις επιστημονικές κουστωδίες και τους λοιπούς παρατρεχάμενους τους. Η κυριαρχία αποτελεί τη μόνη γενεσιουργό αιτία δημιουργίας, διεύρυνσης και αναπαραγωγής των προαναφερθέντων.

Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε είναι ολική, δίχως μερικότητες και αιτήματα. Πρέπει να χτυπήσουμε την καρδιά του κτήνους. Τον γεννήτορα κάθε είδους νοσηρού απότοκου του πολιτισμού, της κυριαρχίας.

Απάτσι
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 205, Ιούνιος 2020

https://anarchypress.wordpress.com/2020/06/24/%ce%b1%cf%84%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%81%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-covid-19/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)