Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

O αγώνας των εποχικά εργαζομένων


Αφροδίτη Τζιαντζή, Χριστίνα Κοψίνη

Χωρίς οικονομικό βοήθημα παραμένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία και υπηρεσίες επισιτισμού ● Αναγκαία η επέκταση της ρύθμισης και για τις κατηγορίες που παραμένουν ακάλυπτες ● Από 0 έως 9 ευρώ τη μέρα το ημερήσιο εισόδημα 20.000 εργαζομένων σε τουρισμό, επισιτισμό και ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Ενα συνδικάτο στον τουρισμό κάνει τη διαφορά στο νησί.

Aπερίγραπτο παραμένει το αδιέξοδο που συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού που απασχολούνταν εποχικά σε τουριστικά γραφεία και εταιρείες ή σε ευρύτερες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εξαρτούν τον κύκλο εργασιών τους αποκλειστικά από τη λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων (όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι εταιρείες παροχής προσωπικού και υπηρεσιών SPA, οι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία, τα ταχύπλοα).

Κι ενώ την Παρασκευή 31 Ιουλίου λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι εποχικά εργαζόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν το βοήθημα των 534 ευρώ, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί, είτε γιατί επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου και κατά συνέπεια δικαιούνται για κάποιο διάστημα ειδική αποζημίωση, για το σύνολο των εργαζομένων σε τουριστικά γραφεία και δραστηριότητες που είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας, δεν προβλέπεται καμία απολύτως δυνατότητα για την άντληση του βοηθήματος. Οι εταιρείες στις οποίες εργάζονταν αρνούνται να τους θέσουν σε αναστολή εργασίας και, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, σφυρίζουν αδιάφορα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας είναι η στάση της TUI. H εταιρεία αρνείται επί μήνες να διευκρινίσει τι ακριβώς θα πράξει με το εν αναμονή εποχικό προσωπικό της στην Κέρκυρα. Και όταν το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού και Τουρισμού Κέρκυρας διαπιστώσει με έκπληξη ότι η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει σχετικό αίτημα για αναστολές συμβάσεων στο υπουργείο Εργασίας και στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και αποφασίζει να μιλήσει με τα κεντρικά γραφεία και το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού στην TUI Global, κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Στην αρχή η αναμονή φαίνεται να προετοιμάζει μια θετική λύση, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, «τα κεντρικά έδειξαν να εκπλήσσονται από τη στάση της ελληνικής TUI». Η συνέχεια διαψεύδει τις προσδοκίες του συνδικάτου και το ελληνικό τμήμα με μέιλ που αποστέλλει αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε σε προσλήψεις και άρα δεν πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για τους εποχικά εργαζόμενους των τουριστικών γραφείων που εξαρτώνται αποκλειστικά από την TUI.

Στις 22 Ιουλίου το συνδικάτο συμμετέχει σε κοινή συνεδρίαση με τα επιχειρησιακά σωματεία. Αποφασίζει να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των μελών αλλά και κινητοποιήσεις στα λίγα ξενοδοχεία που οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Το πρόγραμμα είναι πυκνό, όπως τον παλιό καιρό: «Σάββατο 25 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στη Λίνια (Χλωμός). Κυριακή 26 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο Σιδάρι (πάρκινγκ). Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο Κοντόκαλι (Σωτηριώτισσα). Νέα σύσκεψη την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο με τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία και γενικότερα στον τουρισμό που έχουν μείνει εντελώς έξω από κάθε μέτρο στήριξης».

Η δράση του συνδικάτου αρχίζει να ανησυχεί κάποιους. Το Σάββατο 25 Ιουλίου καλούν από τα γραφεία της TUI Hellas τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας και ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για χθες 27 Ιουλίου διαμαρτυρία, «διότι η εταιρεία σκέφτεται να κάνει προσλήψεις και στη συνέχεια αναστολή συμβάσεων, πιλοτικά για 2-3 υπαλλήλους για Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

Φυσικά η κινητοποίηση έγινε. Ουδείς γνωρίζει εάν τελικά η εταιρεία θα κάνει χρήση και για πόσους της ανέξοδης δυνατότητας που της δίνει η νομοθεσία για να θέσει εργαζόμενους σε αναστολή συμβάσεων. Το συνδικάτο πιέζει να δοθεί παράταση στις ημερομηνίες ώστε να μη λήξει κι αυτός ο Ιούλιος με εποχικά εργαζόμενους που είναι μετέωροι ανάμεσα σε καθεστώς ανεργίας χωρίς επίδομα και σε μια ιδιότυπη κατάσταση εργασίας χωρίς αντικείμενο και μισθό.

Αυτό που έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, παρά την ανασφάλεια, εργαζόμενοι συσπειρώνονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα στελέχη των οποίων φαίνονται -και είναι- διατεθειμένα να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να αναζητήσουν λύσεις.

Ο τουρισμός απώλεσε το 90% του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας. Αλλά οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν καλύπτουν το 100% των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά του. Γιατί δεν είναι εποχικά εργαζόμενος ένας άνθρωπος που εργάζεται σε ένα εστιατόριο της παραλίας μόνο το καλοκαίρι; Γιατί δεν είναι εποχικά εργαζόμενη η γραμματέας που προσλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι στον τομέα εξυπηρέτησης των ξενοδοχείων, μέσω εταιρειών ενοικίασης προσωπικού;

Aνάλογα είναι τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, στη Ρόδο, το Ηράκλειο, τη Σαντορίνη... Ανάλογη με αυτή της Κέρκυρας θα μπορούσε να είναι και η κινητοποίηση των σωματείων και των συνδικαλιστικών φορέων. Διότι η κρίση μπορεί να καταστρέφει, αλλά η ανέχεια και η ανεργία ενίοτε μπορεί και να λειτουργούν καταλυτικά για την επανεμφάνιση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Υποσχέσεις στήριξης

Αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στην Κέρκυρα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Γκίκας.

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αναφύονται από την πανδημία του κορονοϊού -σε όλους τους τομείς- με σοβαρότητα, διάλογο και αποφασιστικότητα. Ηδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για στήριξη όλων των κατηγοριών των εργαζομένων που πλήττονται. Σε κάθε περίπτωση για το συγκεκριμένο ζήτημα των εργαζομένων στην TUI HELLAS έχουν ενημερωθεί τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας και θεωρώ ότι το θέμα θα διευθετηθεί», υποστήριξε ο κ. Γκίκας. Ευχόμαστε να μη διαψευστεί, γιατί η αίσθηση που αποκομίσαμε από την επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας είναι διαφορετική.
Εκτός εγκυκλίου αρκετοί εποχικοί στον τουρισμό

Τι προβλέπει η κατεπείγουσα συμπληρωματική-διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, στις 21 Ιουλίου για την οικονομική ενίσχυση των εποχικά εργαζομένων:

«Εποχικά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, δωδεκάμηνης λειτουργίας, δύνανται να υποβάλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα από 1/6/2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/9/2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Β του άρθρου 4 του Κεφαλαίου Α της ως άνω ΚΥΑ, εφόσον:

Δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τους ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη,

Οι κατά τα ανωτέρω εργοδότες-επιχειρήσεις τούς επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν από το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης εργοδότη και έως 30/9/2020. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίσης, εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, δωδεκάμηνης λειτουργίας, που επαναπροσέλαβαν εποχικά απασχολούμενους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020...».

Γιατί αρνούνται να τους βάλουν σε αναστολή;




Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι στην Κέρκυρα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού του νομού, Σταμάτης Πελάης.

«Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα υπάρχουν 20.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Από αυτούς οι 6.000 καλούνται να επιβιώσουν μέχρι τον Μάιο του 2021 με 3.300 ευρώ, δηλαδή εννιά ευρώ τη μέρα. Αυτό είναι το εισόδημα που θα έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων που υπάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης, μαζί με το επίδομα ανεργίας. Μια δεύτερη κατηγορία καλείται να ζήσει μόλις με 1.200 ευρώ ώς τον επόμενο Μάιο, δηλαδή 3,3 ευρώ τη μέρα. Είναι αυτοί που παίρνουν ως στήριξη μόνο το τρίμηνο επίδομα ανεργίας τους θερινούς μήνες και τίποτε άλλο.

»Μια τρίτη μεγάλη κατηγορία, περίπου 6.000 με 7.000 εργαζόμενοι, επειδή επιδοτήθηκαν ως άνεργοι έστω και μία ημέρα πάνω από το όριο των 80 ημερών ή επειδή έκαναν έστω ένα δηλωμένο μεροκάματο από 15 Νοέμβρη ώς 15 Φλεβάρη, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Καλούνται να ζήσουν για ένα χρόνο με μηδενικό εισόδημα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, όμως η πλειονότητα είναι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εποχικά εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, ο κ. Πελάης επιβεβαίωσε στην «Εφ.Συν» ότι αντιμετωπίζουν προς το παρόν την άρνηση των εργοδοτών να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης, που θα τους εξασφάλιζε ένα ελάχιστο εισόδημα 534 ευρώ για δυο μήνες. «Αυτό περνάει αποκλειστικά από το χέρι του εργοδότη, αν τους θέλει ή όχι σε αναστολή. Δυστυχώς η ΤUI και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις μικρών γραφείων, δεν χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα αναστολής. Αν το έκαναν, δεν θα επιβαρυνόταν καθόλου η επιχείρηση, μόνο το κράτος θα πλήρωνε ασφάλιση και επιδόματα»...

Πώς ερμηνεύει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού την άρνηση της TUI να συναινέσει στην υπαγωγή των εποχικά εργαζομένων σε πρόγραμμα επιδότησης, μολονότι δεν θα της κοστίσει καθόλου; «Κατά τη δική μου γνώμη θέλουν να γονατίσουν τους εργαζόμενους, ώστε του χρόνου να τους προσλάβουν με πολύ δυσμενέστερους όρους. Να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμοι οικονομικά και πιο ευάλωτοι, ώστε να δέχονται συμβάσεις με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα».

Χθες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση των εργαζομένων στα γραφεία της TUI, παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν για την ακύρωσή της. Οι εργαζόμενοι της TUI δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με παρέμβαση στο αεροδρόμιο Κέρκυρας την Παρασκευή, αν μέχρι τότε η τουριστική εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

«Επειδή είναι αδύνατο να επιβιώσουμε, ούτε με εννιά ούτε με τρία, πόσο μάλλον με μηδέν ευρώ τη μέρα, προχωράμε σε κινητοποιήσεις, με αίτημα την κάλυψη του εισοδήματος στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης», καταλήγει ο Σταμάτης Πελάης, καλώντας σε παγκερκυραϊκή απεργία στον επισιτισμό-τουρισμό στις 4 Σεπτέμβρη.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/253808_o-agonas-ton-epohika-ergazomenon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)