Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

"Πυρά" της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία για τον δρακόντειο νόμο για τα social media


Ο νόμος θα απαιτεί από Facebook, Twitter και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν το περιεχόμενό τους στην Τουρκία και να αποκαλύπτουν στην κυβέρνηση προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Oι βουλευτές στην Τουρκία ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που προβλέπει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube να συμμορφωθούν με δρακόντειες μέτρα αλλιώς θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στο δίκτυο, υπέρογκα πρόστιμα ή ακόμη και δίωξη.

H Διεθνή Αμνηστία καταδικάζει τον "δρακόντειος νόμο κατά των social media" ο οποίος αποτελεί "σοβαρή απειλή για την ελευθερία της έκφρασης".

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Άντριου Γκάρντνερ σχολίασε:
 

"Αυτή η ψηφοφορία είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο άγρια ​​επίθεση στην ελεύθερη έκφραση στην Τουρκία. Οι δημοσιογράφοι περνούν ήδη χρόνια πίσω από τα κάγκελα απλώς και μόνο επειδή κάνουν επικριτικές αναφορές και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αστυνομεύονται υπό τον φόβο ότι "θα προσβάλουν τις αρχές".

"Εάν εγκριθούν, αυτές οι τροποποιήσεις θα αυξήσουν σημαντικά τις εξουσίες της κυβέρνησης να λογοκρίνει διαδικτυακό περιεχόμενο και να διώκει τους χρήστες των κοινωνικών μέσων".
 

"Πρόκειται για σαφή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η δίωξη της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για το Διαδίκτυο αυξάνουν σημαντικά την εξουσία της τουρκικής κυβέρνησης να αστυνομεύει και να λογοκρίνει το Διαδίκτυο, επιδεινώνοντας τους κινδύνους για εκείνους τους οποίους ήδη παρακολουθούν οι αρχές "αδίστακτα" όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, μόνο και μόνο επειδή έχουν εκφράσει διαφωνίας με το τουρκικό καθεστώς στα social media.

Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι πολλά ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εξαφανιστεί, μετά από χρόνια διωγμών και αναγκαστικών λουκέτων από την κυβέρνηση. Τέλος, το τουρκικό καθεστώς κατηγορείται από τον οργανισμό για αδικαιολόγητη δίωξη δημοσιογράφων και άλλες μορφές εκφοβισμού.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)