Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για τους πλειστηριασμούς


Αρτεμις Σπηλιώτη

Τη σταδιακή επανεκκίνησή τους συζητά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για επανέναρξη τον Φεβρουάριο πιέζει το τραπεζικό σύστημα, καθώς έχουν ανασταλεί πάνω από 13.000 του 2020.Σε δύο "βάρκες" καλείται να ισορροπήσει η κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών καθώς από τη μια πλευρά οι θεσμοί ζητούν μετ’ επιτάσεως την άρση της αναστολής που επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου λόγω lockdown, από την άλλη πλευρά δεν θέλει να δημιουργήσει κοινωνική… αναταραχή, αλλά αντίθετα να ενισχύσει το "αφήγημα" της κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης, που την 1η Ιουνίου ενεργοποιεί τον πτωχευτικό κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα, στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει τη σταδιακή επανέναρξη των πλειστηριασμών και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών που δεν βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας (π.χ. νόμος Κατσέλη) ή σε προγράμματα στήριξης όπως το «Γέφυρα Ι» που επιδοτεί για 9 μήνες και ώς 90% της δόσης του στεγαστικού δανείου αλλά και το «Γέφυρα ΙΙ» που θα αφορά τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, στη συζήτηση με τους θεσμούς γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια, θέλουν την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από τον Φεβρουάριο, κυρίως για να ξεκαθαρίσουν το μεγάλο στοκ των δανείων που έχουν καταγγελθεί ακόμα και πριν από 3-4 χρόνια και το ηλεκτρονικό σφυρί επρόκειτο να χτυπήσει από τις αρχές του προηγούμενου έτους, αλλά λόγω πανδημίας πήραν αναβολή. Από τον περασμένο Ιανουάριο είχαν προγραμματιστεί 13.598 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκ των οποίων ανεστάλησαν 8.173 που επρόκειτο να γίνουν μέχρι το τέλος του 2020. Από τους υπόλοιπους 5.425 εκ των οποίων επιτυχή έκβαση είχαν 2.245 και τρίτοι αγοραστές –όχι τράπεζες δηλαδή– απέκτησαν 491 περιουσιακά στοιχεία.

Το θέμα των πλειστηριασμών συζητήθηκε ακροθιγώς χθες μεταξύ τραπεζών και θεσμών καθώς κυριάρχησε το ζήτημα της χρηματοδότησης της οικονομίας με τους εκπροσώπους των τραπεζών να αναφέρουν ότι, πέραν της συμμετοχής τους στα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η κάθε τράπεζα έχει το δικό της πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων με κύρια κατεύθυνση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ εκταμιεύτηκαν περίπου 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.945 δάνεια, ενώ για το προσεχές έτος κυβέρνηση και ΕΑΤ έχουν δεσμευτεί πως θα διατεθεί ένα ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών κατ’ ανώτατο όριο 200.000 ευρώ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)