Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Geoffrey Hinton, ρομπότ εναντίον εργαζομένων

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Ο Geoffrey Hinton, ένας από τους «ιδρυτές της τεχνητής νοημοσύνης (AI)», εγκαταλείπει την Google και προειδοποιεί δημόσια για τους «κινδύνους» των τελευταίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times.

Ο Βρετανός είναι ένας από τους πρωτοπόρους των νευρωνικών δικτύων, των μαθηματικών συστημάτων ευρείας μάθησης και εγκατέλειψε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon όταν αυτό δέχτηκε χρηματοδότηση από τον αμερικανικό στρατό. Ο Hinton αντιτίθεται στη «χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης, αυτό που αποκαλεί «ρομπότ στρατιώτη»».

Το 2012, ο Geoffrey Hinton δημιούργησε το πρώτο «νευρωνικό δίκτυο ικανό να αναλύει χιλιάδες φωτογραφίες και να μπορεί να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα», μαζί με δύο Καναδούς μαθητές του– συμπεριλαμβανομένου του Ilya Sutskever, ο οποίος αργότερα συνίδρυσε το OpenAI, την εταιρεία που είναι πίσω από το ChatGPT.

Μέχρι τώρα ο Hinton αρνιόταν να υπογράψει εκκλήσεις για μορατόριουμ στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τώρα «ενημέρωσε την εταιρεία (Google) για την παραίτησή του», γράφει η The New York Times. Έτσι είναι ελεύθερος πλέον να εξηγεί από τις στήλες της εφημερίδας τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Διαδίκτυο είναι ήδη «πλημμυρισμένο από ψεύτικες φωτογραφίες, ψεύτικα βίντεο και ψεύτικα κείμενα» και ο μέσος πολίτης «δεν είναι πλέον ικανός να γνωρίζει τι είναι αλήθεια» υποστηρίζει. 

Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον Hinton, τον νικητή του βραβείου Turing 2018, που είναι το αντίστοιχο του Νόμπελ στην επιστήμη των υπολογιστών, είναι ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα διαταράξει τελικά την αγορά εργασίας». Το ChatGPT και άλλα chatbots «εξαλείφουν τις κουραστικές εργασίες», αλλά «μπορεί να εξαλείφουν πολύ περισσότερα από αυτό» καταλήγει. Με άλλα λόγια τα «ρομπότ» θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους…

Όπως γράφαμε στο artinews.gr στις 31.03.23, «Με ανοιχτή επιστολή στο Ινστιτούτο Future of Life 1.000 ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη ραγδαία ανάπτυξη, χωρίς κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις εταιρείες τεχνολογίας.

Τον Φεβρουάριο σε κείμενο επίσης στο artinews.gr με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη: Παράδεισος ή δυστοπία;» σημειώναμε τις απόψεις του Στήβεν Χόκινγκ και της Χ. Άρεντ για το θέμα. Ο πρώτος έλεγε: «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου… Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα…»(συνέντευξη στο περιοδικό «Wired»). Η Χάνα Άρεντ στο ίδιο μήκος κύματος σημείωνε πως «αν διαχωριστεί η γνώση από την κριτική σκέψη τότε ο άνθρωπος κινδυνεύει να γίνει δούλος των τεχνικών δημιουργημάτων του.»…  

Ο φόβος των επιστημόνων είναι ότι τα συστήματα αυτά σε «λάθος» χέρια, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία fake news, σε χειραγωγήσεις, σε κοινωνικό αποκλεισμό πληθυσμιακών ομάδων κ.ά. 

Όπως σημειώναμε στο κείμενο στο arti: "…Η μαζική ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και του κράτους σηματοδοτεί την είσοδό μας σε μια περίοδο μετάβασης, όπου το διακύβευμα είναι ο χαρακτήρας της ίδιας της κοινωνίας, η ύπαρξη της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του ανθρώπου, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο κόσμος αλλάζει, αλλά δεν αλλάζει μονοσήμαντα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να  αλλάξει προς όφελος του ανθρώπου συνολικά, όλων των ανθρώπων, αλλά μπορεί να αλλάξει και προς όφελος των ελίτ, των λίγων, αυτών που θα έχουν πρόσβαση στην γενική τεχνητή νοημοσύνη. Η τελευταία εκδοχή θα σημάνει την κόλαση για τους «από κάτω», και τον εκφυλισμό της δημοκρατίας, όχι απλά σε μία μεταδημοκρατία, αλλά σ’ έναν ολοκληρωτισμό που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά ο κόσμος…".

Πηγή: artinews.gr

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)