Σελίδες

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Καρουζέλ φτώχειας ο νέος προϋπολογισμός



Του Δημήτρη Κωστάκου

Ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής και αναδιανομής της φτώχειας για την απασχόληση και την ασφάλιση, περιλαμβάνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Βουλή.
Οι αρμόδιοι, όχι απλώς παραδέχονται, αλλά υπερτονίζουν ότι «η αύξηση των μισθών, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα, ενίσχυσε τα έσοδα του προϋπολογισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» (για το τρέχον έτος).

Κοινώς για άλλη μια χρονιά, οι χαμηλόμισθοι, οι μερικώς απασχολούμενοι και τα μεσαία μισθολογικά στρώματα που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού πλήρωσαν τα σπασμένα του κυβερνητικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών.

Το ίδιο αναμένεται και για το επόμενο έτος… Οι αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνουν:
  • Μείωση της ανεργίας στο 10,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, με περιορισμό του αριθμού των ανέργων στα προ μνημονίων επίπεδα.
  • Αύξηση της απασχόλησης, με τους απασχολούμενους στα 4,9 εκατομμύρια – ιστορικό υψηλό από το 1995 και 
  • πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία με ενισχυμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω αύξησης των μισθών και της απασχόλησης. Μάλιστα η αύξηση των εσόδων οδηγεί στον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης κατά 152 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως:
  • Προβλέπεται επιβράδυνση ως προς την αύξηση της απασχόλησης.
  • Η μείωση της ανεργίας δεν είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με ποιοτική εργασία, ιδιαίτερα ως προς τις αμοιβές.
  • Η αύξηση εισφορών δεν αφορά ουσιαστική ενίσχυση των μισθών αλλά ολόκληρο το μισθολογικό πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των κατώτατων αποδοχών και τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους με τις εισφορές να καταβάλλονται από το κράτος και στη συνέχεια να εισπράττονται από το ίδιο.
  • Μείωση εισπραξιμότητας οφειλών από ρυθμίσεις κατά 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ- οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 46 δισ. ευρώ. 
  • Έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ στη ΔΥΠΑ όπου θα δοθεί κρατική ενίσχυση 629 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ 
  • ο ΕΦΚΑ θα επιδοτηθεί από το κράτος με 207 εκατομμύρια ευρώ λόγω απώλειας εσόδων από εισφορές επικουρικής ασφάλισης, οι οποίες κατευθύνθηκαν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Κάθε ομοιότητα με πρακτικές εντελώς συμπτωματική: 
Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το. Ρόναλντ Ρέιγκαν, πρόεδρος των ΗΠΑ
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)