Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ο κόσμος των κόμικς θρηνεί τον θάνατο του Σταν Λι


Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο Σταν Λι, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς, ένας από τους συνδημιουργούς των γνωστότερων χαρακτήρων της Marvel και επίτιμος πρόεδρός της.
Σε συνεργασία με εικονογράφους όπως ο Τζακ Κίρμπι και ο Στιβ Ντίτκο, γέννησε δημοφιλείς ήρωες, όπως ο Σπάιντερμαν, ο Θορ, οι Fantastic Four, οι X-men, oο Iron Man, ο Daredevil, ο Doctor Strange και πολλοί άλλοι.

Ο Λι μεταμόρφωσε τη Marvel Comics από μικρό εκδοτικό οίκο στον Νο 1 παγκοσμίως, σε μεγάλη επιχείρηση με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας και κινηματογραφικό κολοσσό.

Γεννήθηκε στο Μανχάταν, ξεκίνησε την καριέρα του το 1939, έγραψε και επεξεργάστηκε τις περισσότερες από τις σειρές της Marvel, βοήθησε να θεμελιωθεί μια νέα εποχή στην αφήγησης των υπερηρώων και είδε τις δημιουργίες του να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη.

«Σκεφτόμουν ότι αυτό που έκανα δεν ήταν πολύ σημαντικό», είπε το 2014. «Οι άνθρωποι χτίζουν γέφυρες και ασχολούνται με την ιατρική έρευνα. Εγώ έκανα ιστορίες για φανταστικούς ανθρώπους που κάνουν εξαιρετικά, τρελά πράγματα και φορούν στολές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του TMZ, σήμερα το πρωί ασθενοφόρο τον μετέφερε από το σπίτι του στο Hollywood Hills σε ιατρικό κέντρο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ τον τελευταίο καιρό είχε προβλήματα με την υγεία του.

«Ο πατέρας μου αγάπησε όλους τους φανς του, ήταν ο πιο σπουδαίος και ο πιο αξιοπρεπής άνθρωπος» δήλωσε η κόρη του. Ο δικηγόρος της δήλωσε πως ο Λι πέθανε την Κυριακή και ότι η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Το 2008 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση στις ΗΠΑ.

AP Photo

http://www.efsyn.gr/arthro/o-kosmos-ton-komiks-ton-thanato-toy-stan-li

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.