Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Αποκάλυψη - βόμβα για τον ρόλο Τσίπρα τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι


Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε ζητήσει, μπροστά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ενεργοποιηθεί η Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων για ν' αρχίσει το μακάβριο έργο της στην πύρινη λαίλαπα στο Μάτι. Όμως λίγη ώρα αργότερα ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε για νεκρούς από την πυρκαγιά.
«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ένα νέο δείγμα της κυβερνητικής προσπάθειας να αποκρυφτούν -για επικοινωνιακούς λόγους - τα τρομακτικά μεγέθη της τραγωδίας στο Μάτι το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έγγραφες εξηγήσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής για την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι. Με κύριο χαρακτηριστικό την αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Κι ενώ ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής υποστηρίζει στις σχετικές εξηγήσεις ότι είχε τελικώς δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι!
Ηξεραν από τις 19.51

Τα νεότερα έγγραφα που έχουν ενταχθεί στη δικογραφία αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη σύσκεψη που είχε γίνει στο συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής. Ο Πρωθυπουργός μπήκε στο επιχειρησιακό κέντρο στις 23.40 της 23ης Ιουλίου και προχώρησε σε δηλώσεις όπου δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε θύματα μετά τα μεσάνυχτα. Από τις απομαγνητοφωνήσεις στα τηλεφωνικά κέντρα και στα συστήματα επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής προκύπτει τελικώς ότι η πρώτη ενημέρωση για νεκρούς είχε υπάρξει στις 19.51 και μέχρι έως ότου ξεκινήσει η σύσκεψη είχαν μεταδοθεί σταδιακά πληροφορίες για άλλους περίπου 20 νεκρούς. 


Η μοιραία σύσκεψη

Στις έγγραφες εξηγήσεις στις οποίες προχώρησε, στις 23 Νοεμβρίου 2018, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλας (αποχώρησε τον Αύγουστο του 2018), εκτός των άλλων, αναφέρει για τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε το βράδυ εκείνο: «περί ώρα 24.00 της 23ης Ιουλίου 2018 (σ.σ.: κι ενώ ήταν στην αίθουσα συσκέψεων ο Πρωθυπουργός) μίλησα τηλεφωνικά με τον διευθυντή του ΕΣΚΕΔΙΚ (συντονιστικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ.) ταξίαρχο κ. Τζεφέρη Πέτρο και την υποστράτηγο Μηνιάτη Πηνελόπη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και τους ζήτησα στο πλαίσιο επιφυλακής ετοιμότητας, που ήδη βρίσκονταν στο γραφείο τους, να πραγματοποιήσουν μία πρώτη, άτυπη κοινή προπαρασκευαστική συνάντηση συνεργατών τους για να εξετάσουν την διαδικασία που προβλέπεται για τη συγκρότηση λειτουργία της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών». Δηλαδή λίγο πριν ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρει οτιδήποτε για νεκρούς στο Μάτι, ακριβώς δίπλα του γινόταν λόγος για τη διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων σε πολύνεκρα συμβάντα.
Ανοργανωσιά

Ενδεικτικά στοιχεία για τη σύγχυση που επικράτησε και τις αδυναμίες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης προκύπτουν από τις έγγραφες εξηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι «σε κανένα χρονικό σημείο κατά το διάστημα που οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην πληγείσα περιοχή δεν διαβιβάστηκε άμεσα ή έμμεσα από το Πυροσβεστικό Σώμα ή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πληροφορία που ν' αφορούσε την ένταση, την κατεύθυνση, το επίπεδο επικινδυνότητας και, τέλος, τον έλεγχο ή μη της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν επί τόπου σημείωναν ότι «δεν είδαν κανέναν αξιωματικό της Πυροσβεστικής να βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο».

Στις έγγραφες εξηγήσεις του ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης προσδιορίζει ως εντολή εκκένωσης στο Μάτι τον σύντομο διάλογο που είχε αξιωματικός της Πυροσβεστικής με στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής, όπου του ανέφερε με αόριστο τρόπο για «ανάγκη να φύγει ο κόσμος από την περιοχή». Επιπλέον αναφέρεται σε έλλειμμα ενημέρωσής του. 


«Ψυχική πίεση»

Ωστόσο, εντυπωσιάζουν τα όσα αναφέρει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής για τον λόγο που δεν έσπευσε επί τόπου στο πύρινο μέτωπο στο Μάτι. Οπως σημειώνει (μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο) «η μη παρουσία του έρχεται να "εξισορροπήσει" κάτω από μια τεκμαιρόμενη ψυχική πίεση μια δυσάρεστη και διαταράσσουσα επενέργεια επάνω στην προσωπικότητά του, η οποία έχει ως αφετηρία την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος και τον ορθό συντονισμό και των υπόλοιπων πυρκαγιών»!

Ο δικηγόρος Αθηνών Μιχάλης Μιχόπουλος, που εκπροσωπεί νομικά αξιωματούχο της Πυροσβεστικής, σημείωσε ότι «η δικαστική έρευνα θα είναι μακρά και θα παρουσιαστούν περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία».


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.