Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Jim Morrison: "Κατά τον δαίμονα εαυτού".


Η λέξη "δαίμων" δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν διάβολο). "Δαίμων" ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

"Δαίμων εαυτού" ονομαζόταν η θεότητα/προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό "Φύλακας-άγγελος", αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν δίαυλο μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

  
"Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού", ουσιαστικά σημαίνει "πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό", αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Έτσι λοιπόν, η φράση "Κατά τον δαίμονα εαυτού" γράφηκε μάλλον από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη σύντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.

This is the end, my only friend the end.
This is the end, beautiful friend, the end.

https://www.youtube.com/watch?v=96dBUaKfp_g

Το τέλος ήρθε όπως το είχε προβλέψει. "Λέω να σκηνοθετήσω τον θάνατό μου για να ξεπουλήσουμε" είπε το 1966. Δεν χρειάστηκε να τον σκηνοθετήσει (μάλλον), όμως οι πωλήσεις των Doors ξεπούλησαν μετά την 3η Ιουλίου του 1971...

 Το 1970, λίγο μετά τους θανάτους των Τζάνις Τζόπλιν και Τζίμι Χέντριξ, έδειξε τον εαυτό του στους φίλους του στο μπαρ όπου τα έπιναν, λέγοντας: "Κύριοι αυτή τη στιγμή, πίνετε με τον επόμενο μακαρίτη".... Πριν καν κλείσει χρόνος, η πρόβλεψη γινόταν πράξη.
Σαν σήμερα (3/7) οι αρμόδιες αρχές στο Παρίσι ανέφεραν τον θάνατο του 27χρονου Τζιμ Μόρισον. Ηταν το τέλος ενός φίλου, ενός όμορφου φίλου...


Ο μυστηριώδης θάνατος και οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο τάφος του στο Παρίσι θεωρείται ως ένα από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης έχει καταγραφεί ως το τέταρτο στη σειρά, μετά τον πύργο του Αϊφελ, την Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο.

Η ιστορία γύρω από το θάνατό του παραμένει σκοτεινή και μυστηριώδης και γύρω της υπάρχουν πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας.
Στο Παρίσι πήγε με στόχο να ξεχάσει τις εξαλλοσύνες και τη δίκη που αυτές είχαν προκαλέσει, να ηρεμήσει, να ξορκίσει τους θανάτους της Τζόπλιν και του Χέντριξ, να αφοσιωθεί στην ποίηση και να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα σε μια πόλη που θαύμαζε για την αρχιτεκτονική της και για τους μεγάλους δημιουργούς που είχε εμπνεύσει.
Μετακόμισε στην πόλη το 1971 για να ζήσει εκεί μαζί με τη γυναίκα της ζωής του Πάμελα Κούρσον, με την οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ, αλλά η σχέση τους κρατούσε με διαλείμματα και θυελλώδεις καβγάδες από πριν εκείνος γίνει διάσημος.
Για το τι ακριβώς έγινε εκεί, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η μία λέει ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη, του έλειπε η Αμερική κι έψαχνε διέξοδο στα ναρκωτικά. Μια άλλη υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη ήταν που τον έστρεψε στο φαγητό, πήρε πολλά κιλά, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στην ποίηση ούτε τη μουσική του. Εκεί έκανε και την τελευταία ηχογράφηση με δύο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου.

Ως αιτία θανάτου του δόθηκε η καρδιακή προσβολή. Νεκροψία δεν έγινε ποτέ καθώς δεν υπήρξαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι η σύντροφός του τον βρήκε νεκρό στο μπάνιο στην προσπάθεια του να εισπνεύσει ηρωίνη από τη μύτη -νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Μια άλλη εκδοχή λέει πως ήταν ακόμα ζωντανός όταν η Κούρσον τον βρήκε, όμως εκείνη άθελα της κοιμήθηκε, αφήνοντας τον να πεθάνει, αντί να καλέσει ασθενοφόρο.
Οι φαν του, βεβαίως, αντιπαραθέτουν σε αυτό την απέχθειά του στην ηρωίνη, όπως δήλωνε σε συνεντεύξεις του. Μια άλλη ιστορία που κυκλοφορεί είχε μάλιστα δημοσιευθεί από την Daily Mail λέει ότι ο θάνατος τον βρήκε στην τουαλέτα γνωστού Παρισινού κλαμπ, όπου βρισκόταν και μια άλλη μορφή της ροκ, η Μαριάν Φέιθφουλ.
Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι ο θάνατος οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά πέθανε και η σύντροφός του από χρήση ηρωίνης θεωρείται για πολλούς η απόδειξη ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της έκλεισαν το στόμα για να μη μαθευτεί ποτέ η πραγματική ιστορία του τέλους, του φίλου, του όμορφου φίλου...


Η αγάπη δεν μπορεί να σε σώσει από τη μοίρα σου

Όσο για την αγάπη; Πάντα κατά τον ίδιο, "η αγάπη δεν μπορεί να σε σώσει από τη μοίρα σου". Οπότε; Δείξε μου τον δρόμο για το επόμενο μπουκάλι ουίσκι. Oh, don't ask why, οh, don't ask why, I tell you, I tell you, I tell you we must die...

1 σχόλιο:

  1. Η φιλοσοφία του περί ζωής

    Πιστεύω σε μια μακρά, παρατεταμένη, διαταραχή των αισθήσεων με σκοπό να κατακτήσω το άγνωστο.

    Και για την επανάσταση

    Αν κάνεις ειρήνη με την εξουσία, γίνεσαι εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)