Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Η μελέτη Λύτρα και οι θάνατοι σε εμβολιασμένους και μη στη ΜΕΘ

Μελέτη Λύτρα και θάνατοι σε ΜΕΘ. Συνέχεια  για τη μελέτη Λύτρα.

(Άρθρο:Μελέτη Λύτρα και θάνατοι σε ΜΕΘ) Είχαμε στο προηγούμενο άρθρο μας την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα σε σχέση με τους υγειονομικούς σε αναστολή. Και είχαμε τονίσει το πόσο λίγο ασχολήθηκαν οι πολιτικοί παράγοντες με την ουσία των στοιχείων αυτών. Παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή πάνω στο θέμα αυτό αναρωτήθηκα αν είναι τόσο επιπόλαιοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ή αν πράγματι θεωρούν ότι είναι και εκείνοι συνυπεύθυνοι για όσα συνέβησαν.

Καταλήγω στο δεύτερο. Με ευθύνη των πολιτικών αλλά και των επισήμων επιστημονικών επιτροπών έγιναν πράγματα που κανείς τους δε θέλει να θυμάται. Έτσι επιστρέψαμε στις κοκορομαχίες και το θέαμα για αντιπερισπασμό στις πικρές αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε.

Μελέτη Λύτρα και θάνατοι σε ΜΕΘ: θνησιμότητα των διασωληνωμένων που είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτούς που δεν το είχαν κάνει.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης. Αφορά την θνησιμότητα των διασωληνωμένων που είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτούς που δεν το είχαν κάνει. Τα στοιχεία υπήρχαν, άσχετα αν αρνείτο το Υπουργείο και ο ΕΟΔΥ να τα αναφέρουν σε καθημερινή βάση και αυτό κατά τη γνώμη μου για λόγους σκοπιμότητας. Υπάρχει λοιπόν διάχυτα στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ένας διασωληνωμένος εμβολιασμένος με όλες τις δόσεις κατά του κορονοϊού είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει από ένα μη εμβολισμένο. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τι λένε τα συμπεράσματα της μελέτης:

Μελέτη Λύτρα και θάνατοι σε ΜΕΘ: Τα συμπεράσματα της μελέτης

«Από την άλλη πλευρά, δεν βρήκαμε στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του αριθμού του COVID-19 δόσεις εμβολίων που ελήφθησαν. Αυτό υποδηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη σοβαρής νόσου και θανάτου από COVID-19 , εάν ένας ασθενής έχει ήδη διασωληνωθεί ως αποτέλεσμα σοβαρής νόσου COVID-19, είναι η ποιότητα της περίθαλψης και όχι ο εμβολιασμός που μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση και θάνατο.

Μάλιστα, η παρατηρούμενη μη σημαντική τάση προς υψηλότερη θνησιμότητα μεταξύ αυτών που έλαβαν δύο ή τρεις δόσεις εμβολίου μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας μη ελεγχόμενης σύγχυσης λόγω συννοσηρότητας, καθώς τα μεγαλύτερα άτομα και τα άτομα με συννοσηρότητες τείνουν να εμβολιάζονται συχνότερα. Πράγματι, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις συννοσηρότητες και την αρχική κατάσταση της υγείας είναι ο πιο σημαντικός περιορισμός της ανάλυσής μας.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι παράγοντες είναι απίθανο να κατανέμονται διαφορετικά με την πάροδο του χρόνου και με διαφορετικά φορτία ασθενών, και τα δύο επισκιάζονται από την ηλικία, που είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του κινδύνου θανάτου και τον οποίο προσαρμόσαμε προσεκτικά. Επομένως, η υπολειπόμενη σύγχυση από την αρχική κατάσταση της υγείας είναι απίθανο να έχει επηρεάσει αυτά τα αποτελέσματα σε κάποια ουσιαστική έκταση.»

Οι εμβολιασμένοι δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τους μη εμβολιασμένους.

Τι λένε δηλαδή τα συμπεράσματα της μελέτης; Οι εμβολιασμένοι που είχαν διασωληνωθεί πέθαιναν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους μη εμβολιασμένους. Αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. Δηλαδή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από τη μελέτη αυτή. Αυτό όμως που μπορεί να τεκμηριωθεί είναι ότι σίγουρα οι εμβολιασμένοι αν μη τι άλλο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τους μη εμβολιασμένους. Άρα τα εμβόλια δεν προσφέρουν προστασία στους διασωληνωμένους, τους βαρύτερα δηλαδή πάσχοντες.

Για να μη θεωρηθεί αμφισβητίας και αποκλειστεί από κάθε περαιτέρω δραστηριότητα ο ερευνητής δίνει δείγμα νομιμοφροσύνης στο ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Αυτό δε σχετίζεται με τη δική του μελέτη αλλά αφορά συμπεράσματα άλλων. Παρ’ όλα αυτά η μελέτη δείχνει ότι όταν ο εμβολιασμένος διασωληνωθεί έχει ελαφρά –μη στατιστικά σημαντική- αυξημένη πιθανότητα να πεθάνει σε σχέση με τον μη εμβολιασμένο.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και μη-πρέπουσα περίθαλψή σε ένα προβληματικό Σύστημα Υγείας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ερευνητής κάνει μια υπόθεση που την αναιρεί αμέσως. Μήπως οι εμβολιασμένοι έχουν βαρύτερες νόσους σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους; Όμως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Και μια που οι νόσοι στις ίδιες ηλικίες κατανέμονται στατιστικά ομοιόμορφα και μια που οι ηλικίες ήταν παρόμοιες στους μεν και τους δε το συμπέρασμα του κ. Λύτρα είναι ότι δε φταίει η βαρύτερη κατάσταση των εμβολιασμένων για το ότι πεθαίνουν ελαφρά περισσότερο.

Τι φταίει τότε; Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη. Το βροντοφωνάζαμε όλη την περίοδο της πανδημίας. Όποιος νοσηλεύεται έχει αυξημένη πιθανότητα σε ένα προβληματικό Σύστημα Υγείας σαν το δικό μας να κολλήσει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και να πεθάνει από αυτήν. Έχει ακόμη την πιθανότητα να μην έχει την πρέπουσα περίθαλψή και να πεθάνει από αυτό. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του ΕΣΥ και έλλειψής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Όχι αυτής του ενός τετάρτου ανά ραντεβού για 2.000 άτομα που προωθεί το Υπουργείο αλλά της βαθιάς πολυετούς σχέσης ασθενούς ιατρού που του επιτρέπει να τον γνωρίζει καλά και να εξαντλεί τα περιθώρια νοσηλείας στο σπίτι και αποφυγής εισαγωγής το νοσοκομείο.

Μελέτη Λύτρα και θάνατοι σε ΜΕΘ:Λέει ευθέως ότι πολλοί πέθαναν λόγω του κακού συστήματος υγείας .

Αυτό που λέει η εργασία με τρόπο ευθύ είναι ότι κατά την πανδημία πολλοί πέθαναν όχι λόγω covid αλλά λόγω του κακού συστήματος υγείας μας. Πέθαναν όχι από κορονοϊό αλλά από τις επιπλοκές των μικροβίων που κόλλησαν στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο βέβαια τους έστειλε η υστερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι απειλές των «ειδικών» προς όσους ιατρούς έδιναν τη μάχη στα σπίτια να κρατήσουν εκεί τους ασθενείς και τις καταγγελίες στα πειθαρχικά από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Έτσι πολλοί ασθενείς που θα τα κατάφερναν σπίτι τρομοκρατήθηκαν και βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να διασωληνωθούν και να πεθάνουν.

Οι υπεύθυνοι πρόβαλλαν τα εμβόλια ως τη μόνη λύση.

Κι εδώ βρίσκεται το έγκλημα των υπευθύνων. Πρόβαλλαν τα εμβόλια ως τη μόνη λύση και παραπλάνησαν τους ανθρώπους ότι θα αποφύγουν τη βαριά νόσηση αν εμβολιαστούν και ενώ ήξεραν ότι τα νοσοκομεία μας δεν αντέχουν, έστελναν εκεί όσους είχαν ήδη πανικοβάλει για να πεθάνουν τελικά. Και ταυτόχρονα απειλούσαν τους ιατρούς που έδιναν τη μάχη να μην πάνε στο νοσοκομείο οι ασθενείς τους. Το αποτέλεσμα της επάρκειας των νοσοκομείων και των ΜΕΘ τους που προβάλλονταν ως η γη της Επαγγελίας θα το δούμε και στο επόμενο άρθρο.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος - Καρδιολόγος 

πηγή

photo/pixabay  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)