Η μελάσα είναι ένας παχύς χυμός, σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου. Ο βαθμός και ο τύπος της μελάσσας εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων και την μέθοδο παραγωγής.
Δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία, είναι εμπλουτισμένη με πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία που χρειάζονται οι αθλητές, οι σπουδαστές, οι σκληρά εργαζόμενοι, οι ασθενείς, ολα από φυτική προέλευση γι’ αυτό και πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό.
Ευεργετική και απαραίτητη για τα άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη, βοηθά στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές ουσίες.Ιδανική για την περίοδο της εμμήνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης που ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.
Θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, με ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.
Η καθημερινή χρήση της μελάσας δίνει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, επαναφέρει τη φυσική ομορφιά επαναδραστηριοποιώντας και ενισχύοντας τη σπαργή του δέρματος, δηλαδή την ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος άρα και τη φυσική τους αναγέννηση.
Εξαφανίζει την ωχρότητα του προσώπου και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με δυο κουταλάκια ημερησίως σε 2 με 3 εβδομάδες.
Δεν παχαίνει γιατί περιέχει φυσικά σάκχαρα με 0% λιπαρά που στις συνιστώμενες ποσότητες (2 κουταλάκια ημερησίως ) αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό.
Η Μελάσα συγκαταλέγεται μέσα στις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη.
Εξάγεται κατά την διαδικασία της παραγωγής ζάχαρης απο το ζαχαροκάλαμο, κατά την οποία όλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου συγκεντρώνονται στην μελάσσα.
Μελάσα Ελληνική Ιδιότητες
Βοηθαει την σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών. Τον υγιή να έχει πνευματική και σωματική ευεξία, τον εργαζόμενο σε βαρέα επαγγέλματα, τον σπουδαστή για πνευματικές επιδόσεις, τον αθλητή για μεγάλες αποδόσεις, τον ασθενή στο στάδιο της ανάρρωσης, τη γυναίκα, ιδιαίτερα την περίοδο της εμμήνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση για την ελάττωση της οστεοπόρωσης.
Επουλώνει σε ελάχιστο χρόνο τις ουλές του προσώπου, που δημιουργούνται από την ακμή σε αγόρια και κορίτσια. Είναι ιδανική για όσους κάνουν δίαιτα επειδή έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Βοηθά στο πρόβλημα της ανορεξίας γιατί αποτρέπει μόνιμες ορμονικές και οργανικές βλάβες, αφού παρέχει ευκολα στον οργανισμό τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν.
Καλησπερα. Γνωριζετε αν πρεπει να τη διακοπτουμε καποιο διαστημα ή αν μπορουμε να την πινουμε καθημερινα συνεχεια?Ευχαριστω εκ των προτερων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρεπεται η καθημερινή χρήση της Μελασας γιατι είναι ένα φυσικο προιον που μπορεί να δώσει λύση σε αρκετα πρόβληματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελάσα, πέρα όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων της έχει γλυκαιμικό δείκτη 55. Έτσι μπορεί να ανακουφίσει τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς σχετικά με τους «γλυκούς πειρασμούς» στη ζωή ενός διαβητικού και να αποτελέσει έναν «γλυκό σύμμαχό» του. Υπερτερώντας της μαλτοδεξτρίνης (150), της γλυκόζης (100), του σιροπιού καλαμποκιού (75), της λευκής ζάχαρης (65) αλλά και του μελιού (50-75), η μελάσα, με την αργή μεταβολική αποδέσμευσή της, δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες, ενισχύοντας την ήδη αξιόλογη θέση της ανάμεσα στις 9 κορυφαίες τροφές του πλανήτη. Τα σάκχαρα και η φρουκτόζη που περιέχει λόγω του ότι λαμβάνονται στη φυσική τους μορφή είναι πολύ εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό γι' αυτό και μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με τη συμβουλή διατροφολόγου – ιατρού.
Είναι ωμή και δεν περιέχει θείο ή γλουτένη.
Δεν αποτελεί φάρμακο αλλά φυσικό συμπλήρωμα.
Καλησπέρα. Εγώ την ανακατεύω με ζεστό νερό και ουσιαστικά την πίνω σαν ζεστό ρόφημα. Μήπως χάνει θρεπτικά συστατικά έτσι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καυτο νερο καταστρεφει τα συστατικα της το χλιαρο δεν αποτελει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα. Μου είπαν ότι η μελάσσα κόβει την όρεξη. Αληθεύει; Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αναφέρεται πουθενα σε βιβλιογραφια ότι η μελασα κοβει την ορεξη όμως δεν παχαίνει γιατί περιέχει φυσικά σάκχαρα με 0% λιπαρά που στις συνιστώμενες ποσότητες (2 κουταλάκια ημερησίως) αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός με πολύ λίγες θερμίδες.
ΔιαγραφήXanontai oi idiotites tis melassa otan psinete s cake se psiles thermokrasies?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα φυσικα προιοντα αν εκτεθουν σε υψηλες θερμοκρασίες χανουν τα πολύτιμα συστατικα τους.
ΔιαγραφήΠοια εταιρια θα προτεινατε? Η τι πρεπει να ελεγχουμε πριν την αγορα της?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλη η απαντηση παντα τα φυσικα προιοντα είναι τα καλυτερα θα πρεπει για καποιον που ενδιαφέρεται για το καλυτερο για την υγεια του να επιλεγει φυσικα προιοντα να αναζητα τα συστατικα στην συσκευασια αν είναι βιολογικο προιον ακομα καλυτερα. Δεν μπορω να πω όνομα του προιόντος δεν διαφημίζουμε καποια εταιρεια, απλα μιλαμε για τα οφέλη της μελάσας στον οργανισμο.
Διαγραφήμέλι και μελάσα συνδυαστικά γίνεται η όχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί Ορέξεως… είναι δυο φυσικα προιοντα για έναν υγιη οργανισμο η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
Διαγραφήανώνυμος 22/10/2016 8:56 Εννοούσα εάν θα μπορούσα να τα τρώω ταυτόχρονα δηλαδή
ΑπάντησηΔιαγραφήτην ίδια στιγμή.Και ευκαιρίας δοθείσης.Αληθεύει ότι η Blackstrap μελάσα επαναφέρει το φυσικό χρώμα, κάτω υπό συνθήκες, μερικώς η ολικώς, το χρώμα στα μαλλιά; Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2016 - 8:56 μ.μ.Εννοούσα εάν μπορώ να τα παίρνω και τα δύο μαζί την ίδια στιγμή.Και ευκαιρίας δοθείσης. Ισχύει ότι η blackstrap μελάσα επαναφέρει, υπό συνθήκες η όχι, μερικώς η ολικώς, το χρώμα στα μαλλιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος 22 Οκτωβρίου 2016 - 8:56 μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοούσα εάν μπορώ να τα παίρνω ταυτόχρονα και σε τη ποσότητα ημερησίως εάν υπάρχει δηλαδή τέτοιος περιορισμός. Και ευκαιρίας δοθείσης. Αληθεύει και σε τι ποσοστό ότι η blackstrap μελάσα επαναφέρει το χρώμα στα μαλλιά;
Οι λόγοι για την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών:
Διαγραφή- Γονίδια (σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί το φυσικό χρώμα)
- Ανεπάρκεια της μελανίνης
- Ασθένειες
- Διατροφικές ελλείψεις (vit.B12, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, καποιες βιταμίνες του συμπλεγματος Β και άλλα.) Η μελασα περιεχει μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A,C και Ε καθώς και όλες του συμπλέγματος Β (εκτός από την Β1-θειαμίνη) Για την μελασα δυο κουταλάκια του γλυκου ημερησίως, για το μελι εχω δωσει απαντηση. Επαναλαμβάνω μιλαμε για φυσικα προιοντα που αναγνωρίζονται από τον οργανισμο σαν θρεπτικες ουσιες για ένα υγιη ατομο είναι θεμα επιλογης η ποσοτητα. "Παν μέτρον άριστον".
Καλησπέρα! Επειδή έχω ακούσει ότι πολλά προιόντα δε λήγουν αλλά είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται μία ημερομηνία λήξης, ήθελα να ρωτήσω αν η μελάσα λήγει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε βιβλιογραφια αναφέρεται: (( Ημερομηνία λήξης: 6 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής))
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕχω πολύ αδύνατα μαλλιά και πολύ λυπαρά. Πιστεύεται ότι η μελάσα μπορεί αν βοηθήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είναι θεμα σιδηροπενικης αναιμιας τα αδυνατα μαλλια τοτε η χρηση μερικων μηνων της μελάσας θα βοηθησει, για την λιπαροτητα αλλαξε σαμπουαν.
ΔιαγραφήΟ συνδυασμος μελασσας με καφε, τσαι εμποδιζει την απορροφηση του σισηρου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό είναι η μελάσα να προηγείται των συγκεκριμένων ροφημάτων τουλάχιστον μισή ώρα.
ΔιαγραφήΓνωρίζετε συνδυασμούς τροφών με μελάσα που συνηθίζονται; Για πάραδειγμα, γιαούρτι με μελάσα ή βρώμη με γάλα κ μελάσα ή κάτι άλλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επίσης, ποια ώρα είναι κατάλληλη για να καταναλώνεται; Κι αν την καταναλώνω 2-3 φορές την εβδομάδα, υπάρχει όφελος ή τζάμπα κόπος; 😊
Ευχαριστώ!
Με το γιαούρτι και όλα τα γαλακτοκομικά δεν μπορεί να γίνει η απορρόφηση του σιδήρου, που έχει η μελάσα. Το πρωί είναι καλύτερα. Κάποιο όφελος υπάρχει αλλά η καθημερινή χρήση της είναι ακόμα καλύτερα.
ΔιαγραφήΜε γάλα καρύδας, αμυγδάλου κ γενικά με τα υποκατάστατα των γαλακτομικών είναι οκ όμως;
ΔιαγραφήΠολύ καλύτερη η απορρόφηση του σιδήρου σε σχέση με τα γαλακτοκομικά.
ΔιαγραφήΚαι τι γίνεται με το ασβέστιο που περιέχεται στην μελάσα;; Δεν ανταγωνίζεται/μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου;;
ΑπάντησηΔιαγραφήNutritional value per 100 g (3.5 oz):
Calcium (21%)205 mg
Iron (36%)4.72 mg
Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, δεσμεύουν το σίδηρο και όχι το ασβέστιο που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό).
ΔιαγραφήΚαλησπερα! Ευχαριστουμε για ολες τις πληροφοριες...... ακουσα οτι καταστρεφει το σμαλτο των δοντιων, αν τρωγεται σκετη με το κουταλι η μελασα...ισχυει αραγε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν καταστρέφει το σμάλτο απλά το χρωματίζει χωρίς μονιμότητα.
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ για την απαντηση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετα απο ποση ωρα μπορω να φαω γαλακτοκομικα το πρωι αφου παρω την μελασα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜισή ώρα πριν για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα ! Οταν την χρησιμοποιούμε για κεικ ή γενικα οταν την ψήνουμε ή μαγειρευουμε , χάνει τις ιδιοτητές τισ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μέρος τον θρεπτικών συστατικών χάνονται.
ΔιαγραφήΚαλησπερα ειμαι εγκυος στον 4ο μηνα και εχω το στιγμα μεσογειακης αναιμιας. Ο αιματοκριτης απο 33 που ξεκθνησα επεσε στο 28,7 πινω μια εβδομαδα μελασα ενα κουταλακι τπ πρωι μετα τον σιδηρο! Λετε να βοηθησει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το βλέπω να μπορεί να κάνει κάτι μάλλον χάπια σιδήρου θα χρειαστείς, αλλά ρώτα τον γιατρό σου.
ΔιαγραφήΑπλα διαβασα οτι βοηθαει σε αυτους που εχουν το στιγμα και κανει καλο στην εγκυμοσυνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα φυσικά προϊόντα είναι ωφέλιμα αλλά στην φάση που είσαι δεν αρκούν. Και πάλι θα πω ρώτα τον γιατρό σου.
ΔιαγραφήΑπο ποια ηλικια μπορουμε να δινουμε στα παιδια? Επισης, μπορουμε να τη καταναλωνουμε για χρονια η χρειαζεται διακοπη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μικρά παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 1ο έτος η ποσότητα που μπορούν να καταναλώσουν καθημερινά είναι στην μύτη του κουταλιού. Μέχρι να την βαρεθείτε μπορείτε να την καταναλώνεται καθημερινά.
ΔιαγραφήΠολύ χρήσιμα όσα διάβασα δεν ήξερα τις ιδιότητες της Μελάσας να είστε καλά ευχαριστώ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να βαζω μελασα στον καφε μου και το τσαι.μπορω ή χανω τα θρεπτικα συστατικα της
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον καφέ υπάρχει ένα θέμα στο τσάι άνετα όχι, όμως να ζεματάει.
ΔιαγραφήΕπειδή κάνω μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μήπως μπορείτε να μου πείτε η δοσολογία που συνιστάται (2 κουτ.γλκ)την ημέρα πόσους υδατάνθρακες έχουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνά 100gr - υδατάνθρακες 75gr
ΔιαγραφήΜπορω να την τρωγω με κορφλεικς χωρις γλουτενη ανακατευοντας την με φρεσκο χυμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία σχόλια καί πολύ διαφωτιστικα ευχαριστώ.και συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
ΔιαγραφήΚαλημερα τελικα ειναι πιο οφελημο να την τρως σκετη με ενα κουταλακι της σουπας παρα να ζεστενεις νερο οχι καυτο οπως αναφερατε αλλα χλιαρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν για όποιο λόγο χρειαστεί η μελάσα να χρησιμοποιηθεί σαν φυσική γλυκαντική ουσία, αντί ζάχαρης π.χ. σε τσάι το νερό ας είναι ζεστό, όχι καυτό. Αλλιώς σκέτη αν την αντέχει το στομάχι
ΔιαγραφήΈχω εληψει ασβεστίου θέλω να μου πείτε πως να περνώ την μέλισσα κ Σέτι ροφήματα το πρωί ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδιάλυτη ή καλύτερα σε χλιαρό νερό με χυμό λεμόνι για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών και σε οποιοδήποτε ρόφημα της αρεσκείας σας
ΔιαγραφήΤο πρωί και τα δύο κουταλάκια;; 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι!...
ΔιαγραφήΦεριτινη 5, σίδηρος 32, αιματοκρίτης 36. Δύο κουταλακια την ημέρα αρκούν ή καλύτερα να ρωτήσω γιατρό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στην αποθήκευση σιδήρου στο σώμα. Όταν τα αποθέματα σιδήρου στο αίμα μειώνονται τότε η φερριτίνη πέφτει. Εννοείτε ότι θα ρωτήσεις τον γιατρό σου
ΔιαγραφήΣχόλια & ερωτήματα που έχουν απαντηθεί δεν θα δημοσιεύονται. Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα επεθδη νεχρι τώρα πιστεύαμε οτι είμαστε οιμοναδικοι παραγωγοί ελληνικής μελασας απο ζαχαροκάλαμο γνωρίζετε που αλλου ικαλλιεργείτε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριότερες χώρες παραγωγής είναι η Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Αμερική & Ασία.
Διαγραφήκαλησπέρα και πάλι.Γνωρίζεται εάν υπάρχουν στην Ελλάδα.Βλέπουμε να κυκλοφορούν διάφορες αλλά είναι ελληνικές.?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Γενισέα" το εργαστήριο βρίσκεται στη Συδινή Ξάνθης, παράγει ετησίως 4 τόνους πετμέζι (μελάσα) από ζαχαροκάλαμο εκ των οποίων 2 πωλούνται στην Ελβετία και θέλει να το κατοχυρώσει ως ΠΟΠ. Καλή επιτυχία!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάντε μια δοκιμή με γεμάτο στομάχι & όχι το πρωί
ΔιαγραφήΑν δείτε ότι συνεχίζει να σας ενοχλεί, απλά δεν κάνει για εσάς.
Μετά το χάπι σιδήρου η μελασσα με λίγο χυμό λεμόνι επιτρέπεται; Το παίρνω κάθε πρωί και μετά από 1 ώρα το πρωινό μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικό συμπλήρωμα είναι, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΜε ταχίνι που συνηθίζεται στην Αίγυπτο και αραβική πίτα ολικής είναι ωφέλιμη η μελάσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ναι.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΜετά το φαγητό τρώω μια κουταλιά και μετά από μια ώρα πεινάω πιο πολύ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα..αν έχεις λίγο πανω από όριο φεριτινη.υπαεχει πρόβλημα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελάσα ανεβάζει την φερριτίνη, άρα... ρώτα τον γιατρό σου.
ΔιαγραφήΚαλησπερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή απέχω από την ζάχαρη κάνει να τρώω μέλας η όχι
Αν απέχεις από την ζάχαρη για όποιο λόγο, η μελάσα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα.. Κάνω διατροφή και γυμνάζομαι... Έχω χαμηλό αιματοκριτη λόγο στίγματος. Πότε μου προτείνετε να τρώω την μελάσα και πως?Μπορώ να την βάζω στο πρωινό μου μαζί με βρώμη και γάλα αμυγδάλου? Να την παίρνω σκετη μόνη της με λίγο λεμόνι όπως γράφετε? Πως είναι να την καταναλώνω καλυτερα και πόση ποσότητα μπορώ την ημέρα? Είναι καλύτερα πρωί μεσημέρι απόγευμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε τις (ερωτήσεις & απαντήσεις) θα απαντηθούν & τα δικά σας ερωτήματα.
Διαγραφήτελικα γιαουρτι με μελασα συνισταται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σας αρέσει... ναι!
ΔιαγραφήΣτην Αίγυπτο συνηθίζουν τη μέλισσα με ταχίνι ολικής για πρωινό...συνδυαστικά με αραβική πίτα ολικής...το προτείνω και γευστικά και λόγω ιδιοτήτων.
ΑπάντησηΔιαγραφή