Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Nομίζει ότι τον... χρειαζόμαστε!


Ραντεβού το φθινόπωρο για την αλλαγή αρχηγού στη Ν.Δ., είτε με πρωτοβουλία του ίδιου του Σαμαρά είτε με κίνηση αμφισβήτησής του εφόσον ο ίδιος παραμείνει προσκολλημένος στη γραμμή... «με χρειάζεται η πατρίδα και γι’ αυτό δεν φεύγω». «Αν ο Τσίπρας τα έχει βγάλει πέρα έως το φθινόπωρο, τότε ο Σαμαράς δεν θα έχει κανένα άλλοθι να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. και το ξέρει» σημειώνουν κορυφαία στελέχη. 

Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., καθώς αφενός φοβούνται τις κινήσεις Τσίπρα το επόμενο διάστημα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κάλπες, αφετέρου εκτιμούν ότι, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην ίδια διαπραγματευτική γραμμή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «σκάσει η χώρα». 
 
Ο Καραμανλής δεν αποκλείει στους συνομιλητές του πρόωρες εκλογές και γι’ αυτό τα πράγματα παραμένουν παγωμένα. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος κρατούν αποστάσεις και από τους αμφισβητίες και από τον Σαμαρά και θεωρούν ότι η ώρα του θέματος ηγεσίας θα έλθει μόνη της μαζί με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας. 
 
«Δεν είναι ώρα αμφισβήτησης του Σαμαρά, από κανέναν. Ο Αντώνης είναι έμπειρος πολιτικός και θα φύγει μόνος του» συνηθίζει να λέει ο Αβραμόπουλος όταν του θέτουν το ζήτημα. 
 
Συνδιάσκεψη
 
Ο Σαμαράς με τις προσυνδιασκέψεις θα επιχειρήσει να διατηρήσει το κόμμα σε εγρήγορση και να κινητοποιήσει τους δικούς του έως και τον Ιούλιο, οπότε θα οργανωθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη (11-13 Ιουλίου), κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσει τους δικούς του δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και να κινητοποιηθεί εάν προκύψουν εκλογές ή δημοψήφισμα. 
 
Βασική επιδίωξή του είναι να κρατηθεί στο παιχνίδι της εξουσίας και θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση του κόμματος για να διατηρηθεί στην καρέκλα του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι σταδιακά θα δικαιώνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταγράφει απώλειες και μελλοντικά η εικόνα του θα φθείρεται με ραγδαίους ρυθμούς. 
 
«Δεν θα πλήξουμε, μπαίνουμε σε φάση ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης, αλλά χρειάζεται υπομονή» λένε οι δελφίνοι του Σαμαρά, που και αυτήν την εβδομάδα κινητοποιούνται και συναντώνται ώστε να διαμορφώσουν την τακτική τους εν όψει των συνδιασκέψεων. Ετοιμάζονται για ένα συντονισμένο «διάβημα» και οι σκέψεις τους είναι στην κατεύθυνση της παρουσίασης ενός κειμένου πολιτικής πλατφόρμας στις συνδιασκέψεις, αλλά χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που πληγώνουν τη βάση της παράταξης.
 
«Πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος» σημειώνουν και αφήνουν σε δεύτερο πλάνο τις προσπάθειες για διεύρυνση των μελών της ομάδας των αμφισβητιών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε η αβεβαιότητα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, που επικρατεί στην οικονομία δεν επιτρέπει την προσέλκυση και άλλων στελεχών. 
 
Ο Καραμανλής, ακούει, ενημερώνεται και έχει πυκνώσει τις επαφές με βασικούς πρωταγωνιστές των αμφισβητιών του Σαμαρά, όπως ο Δένδιας, ο Στυλιανίδης και η Μπακογιάννη. Προφανώς δεν βάζει «απαγορευτικό», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει και ευλογίες, καθώς οι εκτιμήσεις του είναι ότι αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα. 
 
Συγκρότηση μετώπου
 
Ο Καραμανλής ήταν σφίγγα και για την ιδέα περί συνασπισμού Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, όπου είχε ακουστεί ως επικεφαλής το όνομά του, αλλά απορρίφθηκε από Βενιζέλο και Θεοδωράκη. 
 
Πιθανόν μια τέτοια κίνηση να είχε νόημα σε έκτακτες εξελίξεις στην οικονομία και εφόσον ο Τσίπρας θα έκανε πρόωρες εκλογές, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν θα γίνουν, ούτε θα μπορέσουν να συνεννοηθούν οι τρεις τους αφού κατά βάση ο Θεοδωράκης ονειρεύεται να γίνει ο εκφραστής της Κεντροδεξιάς. 
 
Πάντως, ο Σαμαράς επιμένει στην ανάγκη για άμεση συγκρότηση ενός μετώπου «φιλοευρωπαϊκών» πολιτικών δυνάμεων ως απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα η ελληνική οικονομία και η χώρα. Με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη της παραμονής της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.
 
Η θέση αυτή, θεωρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποτελεί βάση συνεννόησης μεταξύ του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά, όπως τονίζουν συνεργάτες του, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο κοινής καθόδου των τριών πολιτικών σχηματισμών στις επόμενες εκλογές. Πάντως, ο Θεοδωράκης απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών αρχηγών και αντιπρότεινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν θέλει να ενταχθεί σε αυτό το περιορισμένο μέτωπο και παίζει ως οπισθοφυλακή εάν χρειαστεί εκτάκτως στήριξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ο Σαμαράς, άλλωστε, πιστεύει ότι θα ανακάμψει ο ίδιος και πως είναι κοντά η δικαίωση λόγω «της τρελής πορείας προς τη σύγκρουση με την Ευρώπη», όπως ονομάζει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ίσως δεν αντιλαμβάνεται πως, με όσα κάνει και λέει, χάνει καθημερινά, αφού εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των δανειστών στη χώρα, λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. 
 
Μπορεί με την πρόταση να θέλει να γίνει σαφές και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι δυνάμεις που πιστεύουν ακράδαντα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και οι πολίτες που αγωνιούν για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την πορεία της κυβέρνησης δεν στρέφονται στη Ν.Δ., διότι ο Σαμαράς δεν έχει να προσφέρει εναλλακτική, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. 
 
Η επανεμφάνισή του έγινε με στόχο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι εκείνος εγγυάται την επιστροφή στην ομαλότητα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει να οδηγεί στην παράταση της αβεβαιότητας, λένε οι συνεργάτες του. Όμως όλα δείχνουν ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και το παιχνίδι έχει αλλάξει. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο νωρίτερα θα αλλάξουν στρατηγική...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)