Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Προβιοτικά, αντιβιοτικά


Τα αντιβιοτικά αποτελούν φαρμακευτική αγωγή απαραίτητη για την αντιμετώπιση βακτηρίων που απειλούν την καλή υγεία του οργανισμού. Η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται στοχευμένα, ενώ εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση των παρενεργειών.
Από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές όπως: Διάρροια, ναυτία και φούσκωμα. Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών μία ομάδα διατροφικών συστατικών με το όνομα προβιοτικά, θα δώσει τη λύση.

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια;

Τα αντιβιοτικά, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, σκοτώνουν τα παθογόνα μικρόβια που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Θυμηθείτε όμως πως μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και συγκεκριμένα στο έντερο, ζουν δισεκατομμύρια ωφέλιμων προβιοτικών μικροοργανισμών. Δυστυχώς όμως τα αντιβιοτικά δεν είναι τόσο «έξυπνα» ώστε να διακρίνουν ποιοι μικροοργανισμοί είναι επιζήμιοι και ποιοι όχι, εξολοθρεύοντας αδιακρίτως και τις δύο κατηγορίες.


Το φαινόμενο αυτό ίσως το έχετε ακούσει ως «διαταραχή της εντερικής χλωρίδας» και καθιστά το έντερο εξαιρετικά ευάλωτο σε λοιμώξεις και φλεγμονές. Υπολογίζεται πως 1 στους 5 ασθενείς που λαμβάνουν αντιβίωση θα εμφανίσουν διάρροια και λοιπές γαστρεντερικές ενοχλήσεις, με περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά και τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά;

Στις μέρες μας αποτελεί πάγια πρακτική των ιατρών να χορηγούν
προβιοτικά μαζί με την αντιβίωση. Οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί δρουν ως ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν τη μοναδική ιδιότητα να δρουν επιλεκτικά εναντίον μόνο των παθογόνων βακτηρίων, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους με πολλούς τρόπους. Την ίδια στιγμή τα προβιοτικά ενισχύουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, που δεν είναι άλλη από το έντερο.

Καθώς υπάρχουν περισσότερα από 1.000 είδη μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό σωλήνα, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως εκείνοι που έχουν μελετηθεί περισσότερο για την προστατευτική τους δράση ενάντια στη διάρροια των αντιβιοτικών είναι τα είδη Lactobacillus rhamnosus και Saccharomyces boulardii. Η λήψη τους θα πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα με την αντιβίωση, ενώ καλό θα ήταν να συνεχιστεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής. Μεγαλύτερη ανάγκη για συγχχορήγηση αντιβίωσης και προβιοτικών έχουν:

Άτομα με προηγούμενο ιστορικό διάρροιας.
Όσοι λαμβάνουν αντιβίωση για περισσότερο από 10 ημέρες.
Όσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, όπως οι κεφαλοσπορίνες.
Ασθενείς που αλλάζουν είδη αντιβίωσης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Παιδιά.

Ενήλικες άνω των 65 ετών.

Πώς θα εξασφαλίσετε τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά θα τα βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής. Θα πρέπει όμως να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στα είδη των προβιοτικών που αυτά περιέχουν, και να βεβαιωθείτε πως συνδυάζουν τα στελέχη Lactobacillus rhamnosus και Saccharomyces boulardiiι. Συνδυαστικά η διατροφή σας θα πρέπει να:
Περιλαμβάνει γιαούρτι ή κεφίρ, καλές πηγές προβιοτικών.
Είναι απαλλαγμένη από όποια τροφή ενδέχεται να ερεθίσει τον έντερο.
Καλύπτει τις καθημερινές σας ανάγκες σε υγρά.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ


http://www.healthview.gr/13928/proviotika-antiviotika-diarria-pos/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)