Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει


Έξι διαφορετικούς φόρους σε έξι μήνες είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το 2019.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από τρεις διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018.

Οι εταιρείες


Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Ακολουθούν άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες τέσσερις δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019. Συνολικά, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Και ο ΕΝΦΙΑ


Τα συνολικά πληρωτέα ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018), το συνολικό ύψος των έξι αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μηδενικό είναι ένα στα δύο εκκαθαριστικά, με μόλις έναν στους οκτώ φορολογούμενους να δικαιούται επιστροφή φόρου. Από την άλλη πλευρά, πάνω από δύο εκατ. φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,15 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.066,2 ευρώ. Αναλυτικά, με βάση την ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί 5.155.149 φορολογικές δηλώσεις και από τα στοιχεία προκύπτουν ότι 2.014.336 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, 2.474.690 μηδενικά και 666.123 πιστωτικά, με συνολική επιστροφή φόρου 263,5 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των νομικών προσώπων είναι η 26η Ιουλίου 2018. (Επικαιροποιημένα έως 14.7.2018 στοιχεία της ΑΑΔΕ – Έντυπο Ε1).

Ταυτόχρονα, έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 2.582.561 δηλώσεις Ε2 που αφορούν την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας και 1.134.794 δηλώσεις Ε3 στις οποίες αποτυπώνονται τα οικονομικά στοιχεία από επιχειρηματική δραστηριότητα.


Πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου «έχουν λαμβάνειν» περί τα 390 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Σε αρκετές περιπτώσεις η επιστροφή ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ, αν και οι περισσότεροι δικαιούνται από 60 έως 200 ευρώ.


Οι βασικές περιπτώσεις δικαιούχων που δεν πήραν χρήματα από την εφορία – ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα ανέγραφε το εκκαθαριστικό τους – σε αυτό το πρώτο κύμα επιστροφών φόρου ήταν οι εξής:

1. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 μετά τις 20 Ιουνίου ή η εκκαθάρισή της είναι ακόμα υπό επεξεργασία (π.χ. για υψηλές επιστροφές φόρου ή ασυμφωνία στοιχείων κ.λπ.).


2. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 πριν από τις 20 Ιουνίου, αλλά παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Αυτοί θα πρέπει μετά τις 20 Ιουλίου να πάνε απευθείας σε τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.


3. Όσοι είχαν χρέος από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή που συμψηφίστηκε αυτομάτως με την επιστροφή. Και αυτό γιατί πολλοί από τους 270.000 δικαιούχους επιστροφής φόρου (ή τους περίπου 700.000 συνολικά με πιστωτικό εκκαθαριστικό) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία.


4. Όσοι είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή, έγινε διασταύρωση με τους οφειλέτες των Ταμείων και για όσους δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα τα λεφτά τους πήγαν απευθείας στον ΕΦΚΑ για να πληρωθεί το χρέος.


5. Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πρόστιμα (από δικαστήρια, κλήσεις της Τροχαίας ή των δήμων, αυθαίρετα κ.λπ.), έστω και αν αυτά τα ποσά δεν εμφανίζονταν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ως «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στο Taxisnet. Και πάλι έγινε διασταύρωση με οφειλές, ακόμα και αν δεν γνώριζαν καν πώς τις είχαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι.

Ειδικά στις τελευταίες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να ελέγξουν στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν πώς προέκυψε η όποια οφειλή τυχόν δεν γνώριζαν (π.χ. κλήσεις από δήμους) και, αν μπορούν, να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά, προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα χρήματά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Αναλυτικά οι φορολογικές υποχρεώσεις έως και το τέλος του έτους έχουν ως εξής:
Φόρος Εισοδήματος: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. (Επισήμανση: Παραπάνω αναφέρεται πως για τις τρεις διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οπότε μάλλον πρέπει να μπει το συγκεκριμένο ποσό και όχι τα 2 δισ.). Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31.12.2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ.


Εισφορά αλληλεγγύης: Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. (Επισήμανση: Το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις τρεις διμηνιαίες δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ του ΦΕΦΠ).


Τέλος επιτηδεύματος: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. (Επισήμανση: Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά).


Πολυτελής διαβίωση: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ε.E. από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των πέντε μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη, οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.


Τέλη κυκλοφορίας: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Πίνακας 1: Καταληκτικές ημερομηνίες διευθέτησης κυριότερων φορολογικών υποχρεώσεων για Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα

31.7.2018
Εξόφληση της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για τα εισοδήματα του 2017
Εξόφληση της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ) από επιχειρήσεις, με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2017

31.8.2018
Εξόφληση της δεύτερης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)

28.9.2018
Εξόφληση της δεύτερης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ)
Εξόφληση της τρίτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2018, από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα

31.10.2018
Εξόφληση της τέταρτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα

30.11.2018
Εξόφληση της πέμπτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της τρίτης και τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ)
Εξόφληση της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα

31.12.2018
Εξόφληση της έκτης και τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά και Νομικά πρόσωπα
Καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2019, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων

31.1.2019
Εξόφληση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά και Νομικά πρόσωπα

Ανάκαμψη στους δείκτες της ανεργίας

Η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ, κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, έπληξε με σφοδρότητα την αγορά εργασίας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στην απασχόληση, εκτινάσσοντας την ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, από το 2014 και μετά, σημειώνονται τάσεις ανάκαμψης της απασχόλησης και περιορισμού της ανεργίας, με αργούς όμως ρυθμούς, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ICAP, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP Group «Leading Employers in Greece».
Ειδικότερα στη μελέτη αναφέρεται ότι «ύστερα από μία μακρά περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε μικρή ανάκαμψη το 2017 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε όρους όγκου), τάση η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε αύξηση 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Παράλληλα, στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις ήταν θετικές, αφού η ανάκαμψη της απασχόλησης συνεχίστηκε και το 2017, με τον αριθμό των ανέργων να περιορίζεται εκ νέου και τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί για τέταρτο κατά σειρά έτος και να διαμορφώνεται στο 21,5% το 2017.


Επιπρόσθετα, το α’ τρίμηνο του 2018 οι απασχολούμενοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με τις αρχές του 2017. Επίσης, το πλήθος των ανέργων μειώθηκε κατά 10,2% (σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 21,2% στο α’ τρίμηνο του 2018 (από 23,3% στις αρχές του 2017).

Σαφέστατα, η εξέλιξη αυτή είναι θετική και μπορεί να συνδεθεί με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι η απασχόληση συνεχώς ανακάμπτει τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αισιόδοξο, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη η αγορά εργασίας κατά την περίοδο της κρίσης. Όμως, παρά την ανάκαμψη αυτή, το χάσμα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης παραμένει πολύ μεγάλο. Το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων καθώς και το ποσοστό της ανεργίας των νέων ατόμων, εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ‘‘ανεπίτρεπτα’’ υψηλά επίπεδα.

Συνεπώς, η εδραίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς και η υλοποίηση επενδύσεων είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να δώσουν λύση στα σοβαρά αυτά προβλήματα και να δημιουργήσουν ομαλές συνθήκες στην αγορά εργασίας».

http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)