Ούτε είκοσι μέρες δεν πρόλαβαν να περάσουν από την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να συστήσει την Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας και χθες ο επικεφαλής της, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, έστειλε επιστολή στον υπουργό απειλώντας με παραίτηση!
Ο Αλιβιζάτος, του οποίου η επιλογή είχε στόχο να προσδώσει κύρος σε μια επιτροπή με αντικείμενο την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της αστυνομίας, στην επιστολή του σημειώνει ότι «η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές».
Την αφορμή αποτέλεσε, όπως τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής, «ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας», το οποίο «περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτηρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δύο γιους του. Και αυτό με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής».
Το αυτονόητο αίτημα του Αλιβιζάτου, ο οποίος κοινοποίησε την επιστολή του «στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο» είναι «να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ» για τη διερεύνηση του εν λόγω περιστατικού. Δεν στέκεται όμως εκεί, καθώς αντιλαμβάνεται πως το έργο της επιτροπής της οποίας προΐσταται ενδέχεται να υπονομευθεί εκ των πραγμάτων:
«Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.
Επί του παρόντος δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επιπλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας».
ΕΔΕ... το λιγότερο
Τα περιστατικά δυσανάλογης βίας εις βάρος συλληφθέντων, προσαγομένων ή και άσχετων με αστυνομικού ενδιαφέροντος συμβάντα πολιτών, συχνά με διάθεση όχι μόνο ξυλοδαρμού, αλλά και εξευτελισμού τους, έχουν ήδη σημειώσει δυσανάλογη αύξηση το τελευταίο διάστημα, όπως άλλωστε διαπιστώνει και ο καθηγητής Αλιβιζάτος στην επιστολή του προς τον Χρυσοχοΐδη.
Προφανώς η χρήση της αστυνομίας με ιδεολογικό και πολιτικό κριτήριο από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι διαχρονικό φαινόμενο και δεν έλειψε κατά τη θητεία κανενός πρωθυπουργού ή υπουργού με αρμοδιότητα τη δημόσια τάξη. Ακόμη και επί του κατ’ εξοχήν «δικαιωματικού» ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστά τα περιστατικά αυθαιρεσίας και προληπτικών προσαγωγών κάποιων... δυνάμει διαδηλωτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι όμως ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα τα φαινόμενα υπερβολικής βίας και εξευτελισμού πολιτών, και μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί κάποια σοβαρά «πρόδρομα φαινόμενα»:
● Αστυνομικοί να ωρύονται δημοσίως προεκλογικά ότι τα χέρια τους είναι «δεμένα» και ως εκ τούτου δεν προσφέρουν το αναγκαίο αστυνομικό έργο.
● Αστυνομικοί να κραυγάζουν μετεκλογικά ότι, επιτέλους, τα χέρια τους «λύθηκαν» και ότι «θα κάνουν» και «θα δείξουν».
Με αυτό το... υψηλό φρόνημα, αστυνομικά όργανα ξυλοκοπούν αδιακρίτως, παρενοχλούν σεξουαλικά, ξεγυμνώνουν και προσβάλλουν γυναίκες και άνδρες και άλλα πολλά, τα οποία εσχάτως καταγγέλλονται. Δεν ξέρουμε, προφανώς, αν το γενικότερο κλίμα στην κυβέρνηση ευνοεί τέτοιου είδους άθλιες συμπεριφορές – αν και μπορούμε να το φανταστούμε βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ξέρουμε όμως ότι η επιλογή Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του υπουργείου έγινε λόγω της μακράς πείρας του διακεκριμένου πολιτικού στελέχους στον συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, και μάλιστα ιδιαίτερα στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Κατά συνέπεια –μιας και, επίσης, έχει μακρά πείρα στη διαχείριση στελεχών όλων των βαθμίδων– είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει πολύ σοβαρά τα περιστατικά αυτού του είδους. Όπως ορθώς επισημαίνει ο Αλιβιζάτος, η Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας είναι σωστό μέτρο, όπως και η παραπομπή των όποιων περιστατικών και στοιχείων στον Συνήγορο του Πολίτη. Πλην όμως η κατάσταση έχει ήδη εκτροχιαστεί και χρειάζονται άμεσα μέτρα, εκ των οποίων το πρώτο είναι η άμεση διενέργεια ΕΔΕ.
Υπάρχει κέντρο;
Το σημαντικότερο, όμως, πέρα από την αυτονόητη διερεύνηση των κατά συρροή... «μεμονωμένων» περιστατικών, είναι το αν υπάρχουν ένα ή περισσότερα κέντρα ή παράκεντρα εντός της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία πριμοδοτούν και προάγουν –για να το πούμε ευγενώς– τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και, αν υπάρχουν, σε ποιες βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζονται.
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι ο εκτροχιασμός αυτός μπορεί να φέρει πολλές και σοβαρές συνέπειες. Η αντιπολίτευση έχει ήδη προειδοποιήσει και έχει ζητήσει να μπει φρένο στις απαράδεκτες συμπεριφορές αστυνομικών. Ας καταλάβει η κυβέρνηση, όσο είναι ακόμη νωρίς, ότι η κοινωνία –συμπεριλαμβανομένης και της συντριπτικής πλειονότητας των δικών της ψηφοφόρων– θέλει μια αστυνομία που να την προστατεύει και όχι να αποτελεί απειλή για την ίδια.
Οι συμπεριφορές που εσχάτως καταγράφονται μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ σε χρόνο μηδέν...
Πηγή: topontiki.gr
Σταύρος Χριστακόπουλος
via
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)