Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Ειδομένη - Διακινούνται ξανά πληροφορίες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα


Σύμφωνα με το πρωινό ρεπορτάζ του MEGA από την περιοχή της Ειδομένης, καταφτάνουν καραβάνια από απελπισμένους πρόσφυγες, γιατί η φήμη θέλει τα σύνορα να ανοίξουν στις 12.00 το μεσημέρι.

Θύματα οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, και πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη ύστερα από την πληροφορία που διακινείται μεταξύ των προσφύγων, για την οργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας προς τα σύνορα με τα Σκόπια, την Κυριακή το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι διακινούν από το μεσημέρι του Σαββάτου την «πληροφορία» σχετικά με επικείμενο «άνοιγμα των συνόρων».

Όπως είναι φυσικό η διαρροή της συγκεκριμένης ψευδούς πληροφορίας έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των 12.000 περίπου εγκλωβισμένων προσφύγων, οι οποίοι ξεσηκώνονται με την παραμικρή "χαραμάδα" ελπίδας ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Β. Ευρώπη.

Κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικές αρχές -που για περισσότερο από ένα μήνα ενέχουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό- τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες - ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά- προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράκτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.

Την ίδια ώρα με «ρυθμό χελώνας» προχωρά η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, με τη μεταφορά όσων προσφύγων επιθυμούν τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των γύρων περιοχών.

Προς το παρόν έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό με ναυλωμένα πούλμαν περίπου 800 άτομα, παρά την προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων με ανακοινώσεις και φυλλάδια που διανέμουν μέλη των επίσημων ΜΚΟ και της Πολιτείας.

Τις επόμενες ημέρες οι προσπάθειες για τη σταδιακή, ειρηνική αποσυμφόρηση της Ειδομένης θα εντατικοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δομών (προσωρινών κέντρων φιλοξενίας) για τη διαμονή 5 με 6 χιλιάδων προσφύγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.