Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι άθεοι «είναι καταδικασμένοι από την Εξέλιξη»


Μακάριοι οι πιστοί, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη Γη -δεν το λένε μόνο τα Ευαγγέλια, φαίνεται ότι το λέει και ο Δαρβίνος, τουλάχιστον αν πιστέψει κανείς την τελευταία έρευνα για το θέμα.

Οι άθεοι, λένε οι ερευνητές, είναι καταδικασμένοι από την Εξέλιξη επειδή είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούν αντισύλληψη και επομένως κάνουν λιγότερα παιδιά κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των άθεων στον πληθυσμό αναπόφευκτα θα μειωθεί και ίσως κάποτε πέσει στο μηδέν, υποστηρίζει η μελέτη στην επιθεώρηση Evolutionary Physcological Science.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη γνώμη των κοινωνικών ψυχολόγων που θέλει τη θρησκεία να παίζει όλο και μικρότερο ρόλο στην κοινωνία, παραδέχεται η διεθνής ερευνητική ομάδα. Διατείνεται όμως ότι αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο.

Η μελέτη εξετάζει περισσότερους από 4.000 φοιτητές στη Μαλαισία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τα θρησκευτικά πιστεύω και για τον αριθμό των αδελφών τους.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι οι άθεοι μαλαίσιοι φοιτητές είχαν κατά μέσο όρο 1,5 λιγότερα αδέλφια από ό,τι ο μέσος ορος. Στις ΗΠΑ, η διαφορά ήταν μικρότερη αλλά και πάλι σημαντική, αφού οι άθεοι βρέθηκαν να έχουν 0,16 λιγότερα αδέλφια.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι άθεες οικογένειες αναπαράγονται λιγότερο από τις θρησκευόμενες, προφανώς επειδή δεν είναι αντίθετες στην ιδέα της αντισύλληψης, λένε οι ερευνητές.

«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης αναπτύχθηκαν κυρίως από τους κοσμικιστές [υποστηρικτές του διαχωρισμού των κοινωνικών θεσμών από τη θρησκεία], και ότι αυτές οι μέθοδοι εξυπηρετούν στην αργή ελάτωση της αναλογικής εκπροσώπησης των κοσμικιστών στις επερχόμενες γενιές» γράφουν.

Η υπόθεση στην οποία βασίζεται η ασυνήθιστη μελέτη είναι ότι η θρησκευτικότητα είναι κληρονομική -κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται από προηγούμενες έρευνες αλλά και από την κοινή λογική, αφού οι άνθρωποι τείνουν ασπάζονται τα πιστεύω των γονιών τους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η θρησκευτικότητα εξαρτάται από τα γονίδια, ή ότι είναι απόλυτα κληρονομική -είναι απίθανο, εξάλλου, να κατάγονται όλοι οι άθεοι από οικογένειες που ήταν άθεες πάππου προς πάππου.

Ο αφορισμός της μελέτης για την εξελικτική καταδίκη της αθεΐας είναι παρακινδυνευμένος και παραπέμπει σε προηγούμενες προβλέψεις περί επικείμενης εξαφάνισης της ομοφυλοφιλίας. Το επιχείρημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν κάνουν παιδιά και επομένως τα «γκέι γονίδια» θα εκλείψουν κάποια στιγμή από τη γονιδιακή δεξαμενή.

Τέτοιες μελέτες είναι εν πολλοίς αστήρικτες, πρώτον επειδή η ανθρώπινη σεξουαλικότητα δεν εξαρτάται μόνο από το DNA του κάθε ανθρώπου, και δεύτερον επειδή δεν γνωρίζουμε αν τα υποθετικά «γκέι γονίδια» μπορεί να έχουν και άλλες λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα γονίδια που κάνουν ομοφυλόφιλο έναν άνδρα μπορεί να αυξάνουν την αναπαραγωγική επιτυχία στις γυναίκες, και επομένως δεν υπάρχει λόγος να εξαφανιστούν από τη γονιδιακή δεξαμενή.

Με άλλα λόγια, είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς την εξαφάνιση των «γκέι» ή «θρησκευτικών» γονιδίων αν δεν γνωρίζει αν υπάρχουν και τι ακριβώς κάνουν.

Μένει λοιπόν να δούμε τις επόμενες δεκαετίες αν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη της μελέτης ότι «οι προηγούμενες τάσεις προς την εκκοσμίκευση, λόγω της επιστημονικής εκπαίδευσης που αφορά τις επιστημονικές προόδους, αντισταθμίζονται σήμερα από γενετικές και αναπαραγωγικές δυνάμεις».

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Lemmy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.