Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πότε είναι ευκολότερο να αλλάξεις συνήθειες;


Θέλεις να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, αλλάζοντας ορισμένες από τις χειρότερες συνήθειές σου; Δοκίμασε πρώτα να αλλάξεις... σπίτι. Ή πιο απλά, αν έχεις στόχο να αλλάξεις τα μικρά πράγματα στη ζωή σου, κάνε το όταν αλλάζουν τα πιο μεγάλα.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, αν προσπαθήσουν να το πετύχουν το αμέσως επόμενο διάστημα από μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, όπως η μετακόμιση.

Η σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία, παρέχει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την "υπόθεση της ασυνέχειας των συνηθειών", σύμφωνα με την οποία, οι προσπάθειες αλλαγής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματικές, όταν γίνονται στα πλαίσια μεγαλύτερων αλλαγών στην πορεία της ζωής.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Psychology, στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία (SPSP), τον περασμένο Ιανουάριο.
Η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις να λες "όχι" στις λιχουδιές, είναι μετά από μία μεγάλη αλλαγή, λέει η νέα έρευνα.
Η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις να λες "όχι" στις λιχουδιές, είναι μετά από μία μεγάλη αλλαγή, λέει η νέα έρευνα.
Για να καταλήξει σε συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας, Δρ Bas Verplanken, μελέτησε για διάστημα 8 εβδομάδων τις προσπάθειες αλλαγής συμπεριφοράς συνολικά 800 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είχαν μετακομίσει πρόσφατα, ενώ οι άλλοι ζούσαν για πολλά χρόνια στο ίδιο σπίτι.

Πριν την έναρξη της μελέτης, οι 400 από τους συμμετέχοντες (200 οι οποίοι είχαν μετακομίσει πρόσφατα και 200 οι οποίοι έμεναν χρόνια στο ίδιο σπίτι) παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα το οποίο προωθούσε πιο υπεύθυνες συμπεριφορές σε σχέση με την κατανάλωση, τις μετακινήσεις και τη διαχείριση πόρων (φαΐ, νερό, ενέργεια κτλ.). Οι υπόλοιποι ήταν η ομάδα ελέγχου (δεν παρακολούθησαν το πρόγραμμα).

Έπειτα, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο με 25 ερωτήσεις σχετικές με τις παραπάνω συμπεριφορές, τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και οχτώ εβδομάδες αργότερα.

Με το πέρας της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πρόγραμμα προώθησης νέων συμπεριφορών ήταν πιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν μετακομίσει πρόσφατα. Τα αποτελέσματα ίσχυαν ανεξαρτήτως τρίτων παραγόντων όπως η προσωπικότητα και οι προηγούμενες προθέσεις των συμμετεχόντων.

Η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε συνήθειες

Μάλιστα, η μελέτη κατάφερε να εντοπίσει και ένα ευδιάκριτο "παράθυρο ευκαιρίας", το οποίο όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έχει διάρκεια τριών μηνών. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικά ευκολότερο να υιοθετήσει ένα άτομο αλλαγές συμπεριφοράς, τους τρεις μήνες που ακολουθούν μία μεγάλη αλλαγή στην πορεία της ζωής του, όπως τη μετακόμιση.
Σχεδιάζεις να αλλάξεις σπίτι; Με το χρώμα των τοίχων, είναι η ευκαιρία σου να αλλάξεις και συνήθειες.
Σχεδιάζεις να αλλάξεις σπίτι; Με το χρώμα των τοίχων, είναι η ευκαιρία σου να αλλάξεις και συνήθειες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας συμφωνούν με προηγούμενες επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν παρομοίως υποδείξει ότι οι συνήθειές μας μπορούν να αλλάξουν ευκολότερα, όταν επέλθει ασυνέχεια, όταν πάψουν να ισχύουν παράγοντες που έχουμε συνδέσει μαζί τους, όπως η τοποθεσία και οι περιστάσεις.

Η επιλογή του σωστού timing είναι δύσκολη υπόθεση, όμως. Ίσως ακόμα πιο δύσκολη και από την ίδια την προσπάθεια να αλλάξουμε συνήθειες. Έτσι εξηγείται γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να κάνουμε αλλαγές, όσο κι αν ορίζουμε ημέρες-ορόσημα, όπως την Πρωτοχρονιά ή την επόμενη... Δευτέρα.
"Η αλλαγή από την 31η Δεκεμβρίου στην 1η Ιανουαρίου δεν είναι καμία δραματική ασυνέχεια. Για αυτό αθετούμε πολλές υποσχέσεις στον εαυτό μας, ήδη από τη δεύτερη μέρα κάθε χρόνου", δήλωσε ο Δρ Verplanken. "Στην περίπτωση μίας μετακόμισης, όμως, για παράδειγμα, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν από την αρχή τον τρόπο για να κάνουν πράγματα", πρόσθεσε.
Εκείνη είναι και η ιδανική στιγμή για να πάρουν την απόφαση να φτιάξουν νέες, καλύτερες συνήθειες.

Επειδή, πάντως, η μετακόμιση δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα και επειδή έχουμε 2-3 συνήθειες που θέλουμε να ξεφορτωθούμε επειγόντως, λέμε να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε παραστάσεις μουσικά. Προς το παρόν. Μετακόμιση τώρα, λοιπόν.
http://www.pathfinder.gr/stories/4646235/pote-einai-efkolotero-na-allaxeis-synhtheies/

Lemmy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.