Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σκάνδαλο με κωδικούς πρόσβασης χρηστών στο Facebook


Ύστερα από πιέσεις που άσκησε ένας ερευνητής, το Facebook παραδέχτηκε ότι είχε αποθηκεύσει εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης χρηστών. Στους κωδικούς αυτούς, θα μπορούσε να είχε πρόσβαση οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ανακάλυψε τους αποθηκευμένους κωδικούς κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ασφαλείας τον Ιανουάριο. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε ποιο ήταν το διάστημα κατά το οποίο αποθηκεύονταν οι κωδικοί. Σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο, θα ειδοποιηθούν όλοι οι χρήστες του οποίους αφορά το ζήτημα.

Σε μία προσπάθεια καθησύχασης των αντιδράσεων, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook, ο Pedro Canahuati, έγραψε ότι «οι κωδικοί δεν ήταν ορατοί σε κανέναν εκτός Facebook» καθώς και ότι «δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι κάποιος από το προσωπικό τούς χρησιμοποίησε».

Την αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε η έρευνα ενός blog που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, το KrebsonSecurity, το οποίο επικαλέστηκε μία «εσωτερική πηγή στο Facebook». Το κείμενο του blog κάνει λόγο για αποθήκευση περίπου 600 εκατομμυρίων κωδικών. Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο αυτό δεν είναι το πρώτο – και μάλλον, ούτε το τελευταίο- για το οποίο κατηγορείται το Facebook. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι ιταλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία για παραπλάνηση των χρηστών σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθεί στο θέμα των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη, οι New York Times είχαν αποκαλύψει τεράστιο σκάνδαλο παράνομης πώλησης προσωπικών δεδομένων από το Facebook σε μεγάλες επιχειρήσεις.

https://www.efsyn.gr/epistimi/tehnologia/188186_skandalo-me-kodikoys-prosbasis-hriston-sto-facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.