Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

QΑnon: Η θεωρία συνωμοσίας που τράβηξε την προσοχή του Twitter


Το Twitter ανακοίνωσε σαρωτικά μέτρα με σκοπό την καταστολή της θεωρίας συνωμοσίας/οργάνωσης QΑnon, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση χιλιάδων λογαριασμών.
Ο αμερικανικός κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης πως θα σταματήσει να συστήνει περιεχόμενο που συνδέεται με την QAnon και θα μπλοκάρει URL που σχετίζονται με αυτήν, προκειμένου να μη διαμοιράζονται στην πλατφόρμα του. 

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας την οποία ασπάζονται υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Το Twitter ανέφερε πως ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί «offline βλάβη». Σε σχετική ανακοίνωση τόνισε πως θα αναστέλλει μόνιμα λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του σχετικά με τη θεωρία συνωμοσίας, επιδιδόμενοι σε «παραβιάσεις της πολιτικής μας για τους πολλαπλούς λογαριασμούς, συντονισμό κακοποίησης συγκεκριμένων θυμάτων ή απόπειρα αποφυγής προηγούμενης αναστολής- κάτι που είδαμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες».

Οι αναστολές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 150.000 λογαριασμούς ανά τον κόσμο: Πάνω από 7.000 λογαριασμοί κατέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για παραβιάσεις, ανέφερε το Twitter.

Οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας QAnon πιστεύουν πως προδότες του «βαθέος κράτους» συνωμοτούν σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η θεωρία αυτή άρχισε από ακραίων αντιλήψεων σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά εξαπλώθηκε πέρα από αυτά, σε πιο mainstream δίκτυα.

Υποστηρικτές της, κατά το BBC, συνδέονται με διάφορους άλλους ψευδείς ισχυρισμούς που έχουν εξαπλωθεί online. Το FBI πέρυσι είχε κατονομάσει την QAnon ως μια πιθανή εξτρεμιστική απειλή στο εσωτερικό της χώρας.

O όρος «βαθύ κράτος» (deep state) αναφέρεται σε έναν συνδυασμό ελίτ από τους χώρους των υπηρεσιών πληροφοριών, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την QΑnon, το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ είναι σε μυστικό πόλεμο με τον Τραμπ. Επίσης, βάσει της θεωρίας συνωμοσίας, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκονται πίσω από διεθνή κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος.
 

Όπως αναφέρει το Reuters, το περιεχόμενο της QAnon κυκλοφορεί ευρέως σε Facebook, TikTok, Twitter και YouTube. Νωρίτερα μέσα στο έτος το Facebook κατέβασε ένα αμερικανικό δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών που συνδέονταν με την QAnon.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.