Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία κυβερνητικής γαλαντομίας

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

"Όλοι θα θέλαμε να είχαμε φήμη γενναιόδωρου και θα θέλαμε να μας κοστίσει φτηνά" – Mignon McLaughlin (1913-1983) Αμερικανίδα αρθρογράφος.

Αυτή η φράση αποτελεί, κατά τα φαινόμενα, τον ακρογωνιαίο λίθο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. 

Με το δεύτερο lockdown μέσα σε οκτώ μήνες σε εξέλιξη, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν (άκομψα, ομολογουμένως) τη “χρυσή τομή” μεταξύ του να μην λάβουν κανένα ουσιαστικό μέτρο οικονομικής στήριξης του πληθυσμού και να αναγκαστούν να αναλάβουν το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος της πραγματικής ενίσχυσης εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. 

Αυτή η “χρυσή τομή”, λέγεται Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και πίσω από τα μέτρα που περιλαμβάνει, κρύβονται σκληρές αλήθειες: Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το πολυδιαφημισμένο ποσό των 800 ευρώ για το Νοέμβριο, το οποίο θα δοθεί στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης, δεν αφορά μόνο στον Νοέμβριο και δεν είναι 800 ευρώ. 

Πέραν του γεγονός ότι το ποσό θα είναι αναλογικό των ημερών αναστολής και σε αρκετές περιπτώσεις θα υπολείπεται των 800 ευρώ, θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Άρα, δεν πρόκειται για αποζημίωση ενός μηνός. Όπως και στην πρώτη καραντίνα, το ποσό για έναν μήνα είναι 534 ευρώ και δυνητικά αυξάνεται έως τα 800 ευρώ όσο παρατείνεται η αναστολή σύμβασης. 

Επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους: Πρόκειται για οικονομική ενίσχυση, η οποία με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν, απευθύνεται σε 134.000 δικαιούχους. 

Λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τους 570.000 (περίπου ένας στους δύο ανέργους της χωρας)! Άρα, το βοήθημα θα δοθεί μόλις στο 25% του συνόλου… 

Δίμηνη παράταση επιδόματος ανεργίας: Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αφορά σε 123.000 ανέργους. Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. 

Έτσι, μόλις το 12% των ανέργων θα τύχει της κυβερνητικής στήριξης. 

“Αόρατοι εργαζόμενοι”: Χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια “γκρίζα ζώνη” μεταξύ εργασίας και ανεργίας (όπως π.χ. σε επίσχεση εργασίας), χωρίς μισθό ή κρατική στήριξη, καλούνται για άλλη μια φορά να επιβιώσουν βάσει κάποιου… θαύματος. 

Δώρο Χριστουγέννων: Μετά από αλλεπάλληλους σχεδιασμούς επί χάρτου, η κυβέρνηση γύρισε στην αφετηρία, ακολουθώντας το μοτίβο του δώρου Πάσχα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων, δραματικά μειωμένο. 

Βάση υπολογισμού του δώρου δεν θα αποτελεί ο ονομαστικός μισθός του εργαζόμενου, αλλά οι πραγματικές αποδοχές (αποζημίωση ειδικού σκοπού). 

Οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους: Η μαγική φράση “ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια”, προετοιμάζει για τον αποκλεισμό χιλιάδων δυνητικά δικαιούχων.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

via


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.