Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Μια Θεσσαλονίκη, άνεργοι και το "χιούμορ της κρεμάλας"

Πρόκειται για τη... χαμένη πόλη της ανεργίας, με την κυβέρνηση να αποστρέφει το βλέμμα της, ελπίζοντας να μην την αντικρίσει ούτε στις κάλπες 

Του Δημήτρη Κωστάκου 

Μαύρη κωμωδία ή σκοτεινή κωμωδία ή μαύρο χιούμορ (από το γαλλικό humour noir), όρος που επινοήθηκε το 1935. Πρόκειται για μορφή προσέγγισης, από την εύθυμη πλευρά, θεμάτων τα οποία θεωρούνται ταμπού. Η μαύρη κωμωδία αντιστοιχεί στην προγενέστερη έννοια του gallows humor (χιούμορ της κρεμάλας), η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να χλευάσει το θύμα.

Και η κυβέρνηση, διαθέτει μπόλικο από αυτό…

Όπως πληροφορηθήκαμε, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, στις 6 Ιουλίου, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για «όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική».

Θεωρείται βέβαιο ότι εκτός από τη «στήριξη των ασθενέστερων», ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη «μείωση της ανεργίας» και στην «προοπτική επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας», χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, προσφάτως είχαμε βαφτίσια. Ο ΟΑΕΔ, μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ, διορίστηκαν τρεις νέοι υποδιοικητές, προωθήθηκε διάταξη για τον εκτοπισμό των ανέργων σε περίπτωση που αρνούνται προσφερόμενη εργασία, ενώ εντοπίστηκε το… βασικό πρόβλημα: Δεν υλοποιούνται αρκετά και ποιοτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Γι’ αυτό θα διατεθεί περίπου ένα δις ευρώ τα επόμενα χρόνια (με τη συμμετοχή ιδιωτών).

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανεργία βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρησε κοντά στο 12%.

Λεπτομέρεια, προφανώς, το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ υπολογίζει την ανεργία στο 24%, δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν λαμβάνει υπόψη περίπου 579.400 μακροχρονίως ανέργους (σε ποσοστό το 52,6% του συνόλου των ανέργων).


Ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων, υπολείπεται κατά τι του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη… χαμένη πόλη της ανεργίας, με την κυβέρνηση να αποστρέφει το βλέμμα της, ελπίζοντας να μην την αντικρίσει ούτε στις κάλπες.

Ακόμα, όμως, κι αν δεχθούμε ως βάση μόνο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ως προς την ανθρωπογεωγραφία των ανέργων, καθίσταται σαφές ότι ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας στη χώρα μας, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Όπως αποτυπώνεται, το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σχεδόν έξι στους δέκα ανέργους, είναι μακροχρονίως άνεργοι. Δηλαδή, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται χωρίς εργασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών (174.300 άτομα ή περίπου το 27% του συνόλου)!

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων, ξεπερνά τις 647.000.

Ένας στους πέντε ανέργους (129.700), δεν έχει εργαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και στην πλειονότητα τους, είναι νέοι.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης, δεδομένου ότι 245.100 άνεργοι, ή σχεδόν το 38% του συνόλου βρέθηκε χωρίς δουλειά επειδή η εργασία ήταν περιορισμένης διάρκειας και η σύμβαση, έληξε.

Το 15,2%, απολύθηκε.

Επίδομα ή βοήθημα, λαμβάνουν μόλις 110.500 άνεργοι (ποσοστό 17%) εγγεγραμμένοι στην ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), ενώ 99.000 άνεργοι (15,29%), δεν έχουν εγγραφεί στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία πολιτών.

Πρόκειται για όσους κατατάσσονται εκτός εργατικού δυναμικού και οι οποίοι ανέρχονται σε 3.157.600 άτομα.

Η πλειονότητα των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού, ηλικίας 15 – 74 ετών, είτε δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (46,4%) είτε έχουν παρέλθει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησε την τελευταία του εργασία (30,9%).

Και κάπου εδώ έρχεται η κυβέρνηση να μας θυμίσει το «μαύρο ανέκδοτο» με τον τύπο, ο οποίος παρότι έχασε το ένα πόδι του σε ατύχημα ΠΡΕΠΕΙ να είναι χαρούμενος, γιατί δεν θα ξοδεύεται για να αγοράζει δύο παπούτσια…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)