Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για να αποφύγει τα δικαστήρια

Ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK ανακοίνωσε την υπογραφή οικονομικής συμφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη διευθέτηση "της συντριπτικής πλειονότητας των περιπτώσεων που συνδέονται με το φάρμακο κατά της καούρας Zantac, που κατηγορείται για την πρόκληση καρκίνου", αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη με δέκα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν περίπου 80.000 άτομα (το 93% των εναγόντων), η εταιρεία θα καταβάλει έως και 2,2 δισ. δολάρια για να αποφύγει τις μηνύσεις.

Η GSK θα πληρώσει επίσης 70 εκατ. δολάρια για να επιλύσει και μια υπόθεση με πληροφοριοδότη από ένα εργαστήριο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η φαρμακοβιομηχανία εξαπάτησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκρύπτοντας τους κινδύνους καρκίνου του Zantac 

Zantac: Πότε σταμάτησε να κυκλοφορεί

Η κυκλοφορία του φαρμάκου έχει απαγορευτεί από το 2019 όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο αντίστοιχος αμερικάνικος (FDA) ζήτησαν να επανεξεταστεί η παραγωγή των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη.

Οι δύο Οργανισμοί ζήτησαν την επανεξέταση καθώς σχετικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμειξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο βάσει μελετών σε ζώα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε ανάκληση της κυκλοφορίας του Zantac και των γενόσημών του και από την ελληνική αγορά.

 To Zantac ανακαλύφθηκε σε εργαστήριο το 1976 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1981.

Από τότε και μέχρι την ανάκληση κυκλοφορίας του, οι πωλήσεις του έσπαγαν τα ταμεία. Όταν έληξε η πατέντα του, τα ράφια των φαρμακείων γέμισαν και από γενόσημα σκευάσματα, δηλαδή πιστά αντίγραφά του

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)