Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

H Βραδιά του Ερευνητή. 2016

 
H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κλείνει εφέτος τα 11 χρόνια της και διεξάγεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
 
Σε ρόλο συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, ενώνει τις δυνάμεις του με πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ενωση Ελλήνων Φυσικών, Ενωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, κ.ά.) για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και συναρπαστικής Βραδιάς Ερευνητή, που αναμένεται να κρατήσει για άλλη μια χρονιά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!
Στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις και διαδραστικά παιχνίδια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και φορείς της χώρας για μικρούς και μεγάλους.
Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, συζητήσεις, προβολές, παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο δουλειάς του και τους χώρους που κινείται.

Οι ερευνητές του Δημόκριτου θα παρουσιάσουν:
n Καινοτομικές εφαρμογές ρομποτικής
n Το τρένο του Χάρι Πότερ: Μια επίδειξη βασισμένη στην  υπεραγωγιμότητα
n Ζωντανή σύνδεση με το CERN: Γνωρίστε τα μυστήρια του CERN
n Selfie με κοσμικές ακτίνες!
n Ενα νέο είδος τηλεσκοπίου: Ψαρεύοντας... κοσμικά νετρίνα
n Η επιστήμη της κατάχρησης ναρκωτικών και του επακόλουθου εθισμού: Τι προκαλούν τα ναρκωτικά στον εγκέφαλο;
n Χημεία για μικρά και μεγάλα... παιδιά
n Υγιής καρδιά, υγιής εγκέφαλος: Η σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Alzheimer
n Επιστημονικές καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας
n Καινοτομικά παιχνίδια Πληροφορικής, σε εφαρμογές με υπολογιστές και επιδείξεις
n Πειραματικές διατάξεις Πυρηνικής Φυσικής για την έρευνα και εφαρμογές
n Βιώσιμες τεχνολογίες με τη χρήση νέων υλικών (ευρωπαϊκό πρόγραμμα STIMULATE)
 
n Η επιστήμη στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: εξερευνήστε αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξετε!
n Μελέτη νέων υλικών σε αδρανείς συνθήκες glove box για φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης
n «Ελάτε να φτιάξουμε Nylon!». Ενα από τα βασικότερα συνθετικά υλικά με δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά... τοοοοοοοοσο απλό να φτιαχτεί.
n «Οσπρια-DNA-κολιέ: πώς συνδέονται όλα αυτά;». Αφού απομονώσουμε με απλό τρόπο το γενετικό υλικό, το DNA δηλαδή, από διάφορα όσπρια θα το κάνουμε και μενταγιόν!
n Με DNA origami θέλουμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο «Δέντρο της Ζωής». Θα μας βοηθήσετε;
n Kαταπράυνση του πόνου και εθισμός στα ναρκωτικά: Δύο διαφορετικές όψεις στο ίδιο νόμισμα
n Την Εκθεση Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», μια μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο.
 
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
 
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2016 με πλήθος δράσεων που στοχεύουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την έρευνα που πραγματοποιείται στα τρία Ινστιτούτα του (Περιβάλλοντος, Αστρονομίας/Διαστήματος και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).
 
â Δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ),
Multimedia παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό για την αποστολή και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 
 
â Πρόγνωση και μετρήσεις καιρού από το Meteo.gr

Multimedia παρουσιάσεις, επίδειξη μετεωρολογικών σταθμών και μετρήσεων από την ομάδα του meteo.gr. Ο κόμβος meteo.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2001. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κόμβου έγιναν με σκοπό την παροχή απλουστευμένων προγνώσεων καιρού (και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων) για το ευρύ κοινό. Σήμερα το meteo.gr περιλαμβάνει προγνώσεις για περισσότερες από 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας, ενώ το δίκτυο αυτόματων σταθμών αποτελείται από περισσότερους από 300 σταθμούς, οι οποίοι μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους και μεταδίδουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από όλη σχεδόν την Ελλάδα.
 
â Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών (Πρόγραμμα AHEAD)
 
Η Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών μελετά τις ακτίνες Χ και Γάμμα που παράγονται σε αντικείμενα και περιοχές του σύμπαντος, όπως Μαύρες Τρύπες, Αστέρες Νετρονίων, Υπερκαινοφανείς και σμήνη γαλαξιών. Το πρόγραμμα AHEAD (Activities for the High Energy Astrophysics Domain) στοχεύει να συντονίσει την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στον τομέα αυτόν, μεταξύ Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ενεργό μέλος αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στο εν λόγω πρόγραμμα.
â Το πρόγραμμα SOLEA για την ηλιακή ενέργεια
Γνώση και πρόγνωση της ηλιακής ενέργειας στην επιφάνεια της γης από το Διάστημα σε πραγματικό χρόνο.
Πώς με τη χρήση δορυφόρων, μαθηματικών μοντέλων και νευρωνικών δικτύων εκτιμούμε το ηλιακό δυναμικό για ενεργειακές εφαρμογές αλλά και εφαρμογές υγείας.
â Εθνικό Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Οι μεγάλου μεγέθους υποθαλάσσιοι σεισμοί στην Ελλάδα και στην Αν. Μεσόγειο μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι. Αυτό προκύπτει από ιστορικά παραδείγματα αλλά και πρόσφατες περιπτώσεις, όπως το καταστροφικό τσουνάμι στις 9 Ιουλίου του 1956 στις Κυκλάδες. Το Εθνικό Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποιεί έρευνα για τα τσουνάμι (π.χ. πρόγραμμα ASTARTEFP7 της ΕΕ), εκπαίδευση των στελεχών του (π.χ. πρόγραμμα GTIMSτου JRC/ΕΕ) και λειτουργεί επιχειρησιακά σε 24ωρη βάση εκδίδοντας μέσα σε λίγα λεπτά σχετικές προειδοποιήσεις. Κάθε έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν τσουνάμι μετά τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό στην Ελλάδα και στην Αν. Μεσόγειο αποστέλλονται προειδοποιήσεις στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, στην UNESCO, σε χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου και στη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει περιγραφή της τεχνολογίας και της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης, προσομοιώσεις σε Η/Υ, quiz για παιδιά και μικρή δεξαμενή με νερό για τη χειροκίνητη παραγωγή μικρών τσουνάμι.
 
â Πρόγνωση Διαστημικού Καιρού
 
Παρουσίαση του Προγράμματος HESPERIA Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόβλεψη και Ανάλυση Σωματιδιακών Ηλιακών καταιγίδων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Βραδιά του Ερευνητή με παρουσίαση του προγράμματός του μέσα από προβολές και εκπαιδευτικές δράσεις.
n Μαγνητοσκοπημένο καλωσόρισμα από τον αστροναύτη της ESA Luca Parmitiano στο Κεντρικό Αμφιθέατρο
n Παρουσίαση με τίτλο «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος με αποστολή το διαστημικό περιβάλλον της Γης» στο Κεντρικό Αμφιθέατρο
n 3D και 2D προβολές με τίτλο «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και η ζωή των αστροναυτών»

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ.
 
n Το διαδραστικό παιχνίδι «Η Γη από το Διάστημα» (εικόνες και βίντεο) για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ.
n Παρουσίαση του Προγράμματος ExoMars: Το ευρωπαϊκό ρομπότ που θα εξερευνήσει τον Αρη με ομιλητή τον Παντελή Πουλάκη, επικεφαλής του σχεδιασμού και ανάπτυξης του συστήματος κίνησης του ρομπότ.
n Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγειρεύοντας έναν κομήτη» (Cooking a comet) για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ.
â Cooking a comet ή πώς να «μαγειρέψετε» έναν... κομήτη.
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) «Μαγειρεύοντας έναν κομήτη» για το πώς μπορεί να φτιαχτεί ένας κομήτης χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά! ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ.
Μαθήματα Αστρονομίας με Φορητό Πλανητάριο
Μαθήματα Αστρονομίας, ουρανογραφίας και μυθολογία αστερισμών για παιδιά και νέους, μέσα από παρατηρήσεις ουρανού σε φορητό πλανητάριο
 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ.
 
â Τα παιδία βρέχει
Ενα μετεωρολογικό ταξίδι για τα παιδιά, που μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο και μέσω multimedia προβολών για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τον ήλιο, τον κύκλο του νερού, τους κεραυνούς κ.λπ., και φτιάχνουν με απλά υλικά τα δικά τους μετεωρολογικά όργανα.
 
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ
 
â Εξοικονόμηση Ενέργειας στο σπίτι
Μια δράση της ομάδας εξοικονόμησης ενέργειας του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού αλλά και εφήβους. Τα παιδιά μυούνται μέσω διαδραστικής εφαρμογής και δυνατότητας πολλαπλών επιλογών σε απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στο σπίτι.
 
â Ηχοι από το Διάστημα
Η μουσική εμπνέεται από την Αστρονομία. Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών
â Εκθεση Φωτογραφίας
Εκθεση φωτογραφίας από τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέματα σχετικά με την Αστρονομία, το Διάστημα, τη Γη και την Ατμόσφαιρα.
Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας που συνδυάζει έρευνες στον τομέα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, δίνει και πάλι το επιστημονικό του «παρών» στη Βραδιά του Ερευνητή.
Ερευνητές του ΕΙΕ από τον χώρο κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) θα παρουσιάσουν τις τρεις παρακάτω δράσεις με στόχο οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που θα τις παρακολουθήσουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου.
 
Α. «Το Εργαστήρι του Αλχημιστή»: Διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών
Στο εργαστήρι του αλχημιστή οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα:
α. να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα της αλεξανδρινής αλχημείας του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ. μέσα από ανακατασκευές αλχημικών αμβύκων.
β. να συμμετάσχουν στην εκτέλεση ιατροχημικών συνταγών της μεταβυζαντινής αλχημείας (16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων για την καταπολέμηση του πυρετού, πόνων της κοιλίας, κ.ά.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.
 
Β. «Φτιάξε το δικό σου αρχαίο νόμισμα!»: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά.
Στη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές-νομισματολόγοι δημιουργούν εκμαγεία για να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος.
Με την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιούργησαν και έντυπο υλικό σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν να αναπαραγάγουν.
Στόχος του εργαστηρίου, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, είναι να τα μυήσει στη δουλειά ενός ερευνητή και να τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ιστορία με διαδραστικό τρόπο.
Τα νομίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εκμαγείων είναι αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank.
 
Γ. «Από τον λίθο στο χαρτί»: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών για παιδιά.
 
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις τεχνικές αποτύπωσης και ανάγνωσης αρχαίων επιγραφών, χαραγμένων επί λίθου. Τη διαδικασία κατασκευής εκτύπων από χαρτί θα καθοδηγούν ιστορικοί ερευνητές & αρχαιολόγοι, οι οποίοι θα εξηγούν στο κοινό τη χρήση των εκτύπων για την ανάγνωση των αρχαίων επιγραφών.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)